Episcopia Giurgiului
Prea Sfintitul Parinte Dr. AMBROZIE - Intaiul Episcop al Giurgiului
Episcopia Giurgiului
Catedrala episcopală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din municipul Giurgiu
Protoierii - Episcopia Giurgiului
Mănăstiri - Episcopia Giurgiului
Seminar
Noutăţi - Episcopia Giurgiului
Judeţul Giurgiu
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Contact Episcopia Giurgiului
Episcopul Administraţia Eparhială Catedrala Episcopală Protoierii Mănăstiri Invăţământ Teologic Noutăţi Giurgiu Opera Social Filantropică Activitate Culturală Muzeul Eparhial Legături Contact
           

 

Sectiune Media
Secţiune Media

 

Calendar Creştin-Ortodox
Calendarul Crestin Ortodox 2009

 

Sfanta Scriptura Biblia
Sfânta scriptură sau Biblia

 

Învăţătura
Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă

 

Patriarhia Romana
Site-ul oficial al Patriarhiei Române

 

Untitled Document

BISERICA ORTODOXĂ ÎL SĂRBĂTOREŞTE ASTĂZI PE SFÂNTUL APOSTOL ŞI EVANGHELIST MATEI




Sfântul Apostol și Evanghelist Matei este sărbătorit în Biserica Ortodoxă în fiecare an, în ziua de 16 noiembrie.


Evanghelistul Matei era originar din Capernaum, unde exercita profesiunea de vameș, ocupație extrem de urâtă de evrei, atât din cauza incorectitudinii vameșilor, cât și pentru că aceștia erau în slujba ocupanților romani. Era fiul lui Alfeu și se numea Levi înainte de a deveni apostol al Mântuitorului Hristos. Deși avea o profesiune nesimpatizată de concetățenii săi, cu toate acestea, avea o profundă nădejde în venirea lui Mesia, cel prezis de profeți.


De aceea, Domnul Hristos, cunoscând sufletul lui, trecând într-o zi pe la vama din Capernaum, îi face invitația: „Vino după Mine!" (Matei IX,9). Vameșul Matei îl urmează cu bucurie, oferind un prânz Mântuitorului și ucenicilor Săi, la care mai iau parte și alți vameși, prieteni ai lui Matei. Din această cauză, fariseii îi mustră pe ucenicii Domnului Hristos că învățătorul lor mănâncă împreună cu vameșii și păcătoșii. Mântuitorul le răspunde însă că „nu au nevoie de doctor cei sănătoși, ci cei bolnavi", iar El nu a venit să cheme la pocăință pe cei drepți, ci pe cei păcătoși. (Matei, IX, 12-13; Marcu II, 14; Luca V, 27).


Matei a reținut aceste cuvinte, care arată tocmai unul din scopurile Evangheliei sale, de a dovedi că în Iisus – Mesia se împlinesc proorocirile Vechiului Testament și că El este cu adevărat Mesia, care a venit pentru mântuirea păcătoșilor. În cele patru Evanghelii nu se mai spune nimic despre activitatea sa, ci doar în Faptele Apostolilor este amintit, în rândul celorlalți apostoli, cu ocazia alegerii lui Matia (Fapte I,13). După evenimentul Pogorârii Sfântului Duh, potrivit tradiției, Sf. Ap. și Ev. Matei a propovăduit învățătura Mântuitorului Hristos în Ierusalim, Macedonia, Asia și Etiopia, unde a și suferit moarte martirică.


Martirologiul roman afirmă că Matei a suferit moarte martirică în Etiopia, iar cel ieronimian fixează locul morții sale în orașul Tarrium (probabil Parsuana, la est de Golful Persic) din Persia. Unele texte apocrife grecești afirmă că el a suferit moarte martirică în Pont.


Este sărbătorit în fiecare an în ziua de 16 noiembrie.


AUTOR AL EVANGHELIEI ÎNTÂI


Sfântul Apostol Matei scrie cea dintâi Evanghelie pentru compatrioții săi iudei, în limba aramaică , pe la anul 43-44, fiind tradusă în greacă în jurul anului 68. Prima mărturie în sprijinul apartenenței Evangheliei întâi Sfântului Matei, este aceea a lui Papias, episcop de Ierapole din Frigia (+155), care afirmă că Matei a făcut o culegere a cuvintelor lui Hristos în limba ebraică.


De asemenea, Eusebiu de Cezareea afirmă: „Matei, care a predicat mai întâi evreilor, le-a înmânat acestora, când era să plece și la alții, în scris, în limba lor maternă, Evanghelia care-i poartă numele" (Historia Ecclesae III, 24 și 31).


Evanghelia Sfântului Apostol Matei se află în lista canonului Muratori și amintită de Sfinții Părinți: Atanasie cel Mare, Chiril al Ierusalimului și Grigorie de Nazianz. Este recunoscută ca autentică de sinoadele particulare din Laodiceea (360), canonul 60 Hipo (393) și confirmată de sinodul ecumenic Trulan (692) și de sinodul VII (787).





Site realizat şi administrat de Gloria Grup - Consultanta in Sisteme de Management | Finantari Nerambursabile | Solutii IT & Imagine
Episcopul | Administraţia Eparhială | Catedrala Episcopală | Protoierii | Mănăstiri | Invăţământ Teologic | Noutăţi | Giurgiu | Opera Social Filantropică | Activitate Culturală | Muzeul Eparhial | Legături | Contact | Prima pagină
  Nr. vizitatori: 1973,
Copyright Episcopia Giurgiului - Biserica Ortodoxă Română