Episcopia Giurgiului
Prea Sfintitul Parinte Dr. AMBROZIE - Intaiul Episcop al Giurgiului
Episcopia Giurgiului
Catedrala episcopală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din municipul Giurgiu
Protoierii - Episcopia Giurgiului
Mănăstiri - Episcopia Giurgiului
Seminar
Noutăţi - Episcopia Giurgiului
Judeţul Giurgiu
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Contact Episcopia Giurgiului
Episcopul Administraţia Eparhială Catedrala Episcopală Protoierii Mănăstiri Invăţământ Teologic Noutăţi Giurgiu Opera Social Filantropică Activitate Culturală Muzeul Eparhial Legături Contact
           

 

Sectiune Media
Secţiune Media

 

Calendar Creştin-Ortodox
Calendarul Crestin Ortodox 2009

 

Sfanta Scriptura Biblia
Sfânta scriptură sau Biblia

 

Învăţătura
Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă

 

Patriarhia Romana
Site-ul oficial al Patriarhiei Române

 

Untitled Document

ASTĂZI, 1 AUGUST 2018, A ÎNCEPUL POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI



În ziua de 1 August începe Postul Adormirii Maicii Domnului, care precedă sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, fiind rânduit de Biserică spre aducerea aminte de virtuțile alese ale Sfintei Fecioare și de postul cu care ea însăși, după tradiție, s-a pregătit pentru trecerea la cele veșnice.



De ce creștinii trebuie să țină acest post al Adormirii Maicii Domnului?


Acest post este important pentru că este închinat unei persoane care a avut un rol esențial pentru istoria mântuirii. Biserica încă din timpul vieții ei, dar și după adormire, a cinstit-o în mod deosebit, i-a închinat rugăciuni, a alcătuit cântări, in iconografie a fost așezată pe bolta altarului, având pe Pruncul Sfânt în brațe. De asemenea, ea este reprezentată în icoană alături de Sfântul Ioan Botezătorul în fața tronului ceresc al Dreptului Judecător, arătând rolul ei de pururea rugătoare și mijlocitoare pe noi. De aceea, se cuvinte ca noi sa-i cerem mereu ajutorul, dar mai ales să îi urmăm viețuirea. Noi postim acum tocmai pentru a dobândi virtuțile pe care le-a avut Maica Domnului, ascultarea, smerenia, rugăciunea, dar mai ales să devenim sălaș al Fiului lui Dumnezeu, așa cum a fost si ea. Trebuie să o rugăm să ne dăruiască și noua puterea voinței sale de a spune „da" voinței lui Dumnezeu.



Se lasă sec în seara zilei de 31 iulie, iar când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte; de asemenea, postul se prelungește și în ziua sărbătorii înseși, dacă aceasta cade miercurea sau vinerea, făcându-se dezlegare la untdelemn, pește și vin.



Postul Sântă-Măriei este mai ușor decât al Patruzecimii, dar mai aspru decât al Nașterii Domnului și al Sfinților Apostoli.



Tipicul cel mare (cap. 35, p. 44) și învățătura pentru posturi din Ceaslovul mare (ed. cit., p. 707) prescriu ajunare lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul IX, când se consumă mâncare uscată; marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica se dezleagă la untdelemn și vin.



La 6 august (sărbătoarea Schimbării la Față), în orice zi ar cădea, se face dezlegare la untdelemn, pește și vin, dar în Pravila mare (glava 385) se dă dezlegare la vin și untdelemn nu numai pentru sâmbete și duminici, ci și pentru marți și joi.



În timpul acestui post se citesc în bisericile mănăstirești, zilnic (alternativ), cele două Paraclise ale Maicii Domnului din Ceaslov. (Informații preluate din Liturgica Generală, pr. Prof. Ene Braniște)




Site realizat şi administrat de Gloria Grup - Consultanta in Sisteme de Management | Finantari Nerambursabile | Solutii IT & Imagine
Episcopul | Administraţia Eparhială | Catedrala Episcopală | Protoierii | Mănăstiri | Invăţământ Teologic | Noutăţi | Giurgiu | Opera Social Filantropică | Activitate Culturală | Muzeul Eparhial | Legături | Contact | Prima pagină
  Nr. vizitatori: 12278,
Copyright Episcopia Giurgiului - Biserica Ortodoxă Română