BISERICA ORTODOXĂ ÎL SĂRBĂTOREŞTE ASTĂZI PE SF. COSMA ETOLUL
Astăzi, 24 august, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sf. Cosma Etolul, căruia grecii îi datorează foarte mult, deoarece acesta a făcut să renască elenismul într-o vreme în care era amenințat cu asimilarea de către ocupația turcească.
S-a născut în satul Megálo Déndro din Etolia în 1714. Mai exact, în regiunea numită Apókouro aflată între satele Megálo Déndro și Taxiárchis, în zona muntoasă a Trichonídei, din părinți epiroți. A venit în Athos, pe când avea douăzeci de ani, ca să studieze la Academia Athonită de la Vatopedu. Mai târziu a și intrat în monahism la mănăstirea Filotheu, dar starețul de acolo, știindu-i râvna pentru înțelepciune, l-a trimis la școlile înalte de la Constantinopol. Deprinzând aici foarte bine și arta retoricii, cuviosul a plecat apoi în insulele Ionice, iar mai târziu în nordul Greciei să propovăduiască Evanghelia lui Hristos.
Timp de 16 ani Sfântul Cosma a înființat mai bine de 100 de școli, toate cu predare în limba greacă, pentru ca neamul său să nu-și uite originile și graiul scripturilor. Toți biografii săi subliniază mai ales cele pătimite pentru a deschide școli, pentru ca să poată copiii învăța literele fără plată. I-a silit pe cei bogați să cumpere colimvitre pentru bisericile care nu aveau. Astfel, au fost cumpărate peste 400 de colimvitre, cărți pentru școlari, komboskini și cruciulițe pentru toți, mai mult de 500 000.
Lucrarea sa misionară ce a durat aproape două decenii l-a purtat prin Constantinopol, Tracia, Macedonia, Thessalia, Grecia continentală, Epir, Peloponez, insulele Mării Egee și Mării Ionice. Predica sa înflăcărată a avut un răsunet uriaș în sufletele însetate și chinuite ale celor robiți, după cum relatează ucenicul și biograful său, Sapfeírios Hristodoulídis: „Oriunde ar fi mers de trei ori fericitul, se făcea mare adunare a creștinilor și se asculta cu străpungere de inimă și evlavie dulceața cuvântului său, și astfel se făcea mare îndreptare și folos sufletesc". Sfântul Nicodim Aghioritul spune despre Sfântul Cosma: „didahia lui era, pe când ne-am făcut ascultători ai ei, cu totul simplă, precum aceea a pescarilor; era calmă și liniștită, și pretutindeni se arăta a fi plină de bucuria veseliei și liniștii Sfântului Duh". Şi continuă: „iar Dumnezeu de sus împreună lucra și întărea cuvintele lui cu semne și minuni, așa cum întărise prin minuni și predica sfinților Lui Apostoli".
În călătoriile sale era însoțit de mulți preoți și de mult popor. Fiecare predică, din orice loc, era precum o slujbă religioasă. Le spunea creștinilor să se pregătească, să se spovedească și să postească. Preoții săvârșeau Taina Sfântului Maslu, ungându-i apoi pe creștini. În fiecare loc înălțau o cruce mare de lemn, aprindeau lumânări, iar el se urca pe un scăunel, de unde împărțea binecuvântări, pâini și colivă, iar apoi predica. Crucea rămânea spre amintirea trecerii lui, iar adesea era făcătoare de minuni. Ucenicii săi luau notițe și, de aceea, avem astăzi predicile sale, care erau însoțite de minuni și profeții. Profețiile lui se referă la eliberarea neamului robit, la viitorul anumitor persoane, orașe și al întregii omeniri, la descoperiri științifice și la alte subiecte. Multe dintre ele s-au împlinit cu exactitate. A prezis faptul că peste timp va apărea televizorul (o cutie la care oamenii se vor uita) și efectele negative pe care acesta le va avea asupra minții omului. În 1763, după ce Patriarhul Ioanichie al III-lea i-a reînnoit binecuvântarea, Sfântul a călătorit prin Tracia, Macedonia și a ajuns în Sfântul Munte, unde a vizitat toate mănăstirile și schiturile și a cerut binecuvântare de la părinți. Apoi a mers la Skopelo, Skiato și în continuare în Thesalia. A vizitat sate mici, comune și orașe. A mers în locurile greu accesibile ale munților Olimp și Kissavo, unde se aflau cuiburile tâlharilor. „Satele de la câmpie vor pătimi stricăciune, în vreme ce la poalele Kissavo-ului se vor culca robi și se vor trezi liberi", după cum s-a și petrecut.
A ajuns și la Ano Milia, Pieria - Katerini. În acea vreme în satele de câmpie izbucnise o epidemie de holeră. Sfântul Cosma, după ce a făcut un paraclis și litanie, a înfipt o cruce de fier în ramurile unui pin și minunea s-a săvârșit. Satul s-a izbăvit de holeră. Crucea se păstrează până astăzi în pin și nu a ruginit, deși este neacoperită, nici nu a fost cuprinsă în trunchiul pinului. (Așa cum se știe, atunci când înfigem un fier într-un copac, pe măsură ce acel copac crește, îl cuprinde în trunchiul său). După revolta din Orlov (Pelopones 1770), acest sfânt din Etolia a predicat mai mult în sudul Albaniei, în vremea stăpânirii lui Ahmet Kurt Pașa asupra pașalâcului de Berat. A iluminat mulțime de creștini, dar a fost la mare evlavie chiar și la musulmani, pentru viețuirea sa sfântă.
Acuzat pe nedrept că ar lucra pentru imperiul țarist, eruditul sfânt a fost întemnițat de către musulmani și spânzurat la 24 august 1779, fiind aruncat mai apoi în râul din apropiere. Un preot, pe nume Marcu, având descoperire dumnezeiască, a luat trupul sfântului și l-a înmormântat la mănăstirea cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului" din Kolkondas. Pentru că tot ceea ce-i profețise lui Ali Pașa (la Tepeleni) s-a plinit cu de-amănuntul, acesta i-a zidit biserică și mănăstire nouă, la 1814 în Kolkondas, așezând aici și moaștele sfântului într-o raclă de argint. Ali Pașa avea să ajungă la Constantinopol pentru că după ce a fost omorât, doar capul său a fost trimis la Stambul. A rămas în schimb ctitoria lui și nici regimul ateist al Tiranei, care a încercat să dărâme mănăstirea, n-a putut s-o facă, pentru înfricoșătoarele minuni ce se petreceau în lăcașul sfântului. Iar râul Seman, atunci când a umplut toată valea de apă, cu mai mult de doi metri înălțime, n-a putut să strice ceva din Mănăstirea Sfântului Cosma Etolianul.


Mormântul Sf Cosma Etolul

Crucea Sf Cosma Etolul

Pinul în care Sf Cosma a înfipt crucea - Pierias - Grecia |