SFÂNTUL SFINȚIT MUCENIC HARALAMBIE SĂRBĂTORIT MÂINE, 10 FEBRUARIE, ÎN BISERICA ORTODOXĂ
Creștinii ortodocși îl pomenesc, pe 10 februarie, pe Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie.
A fost episcop al cetății Magnezia din Asia Mică și a trăit la sfârșitul secolului al II-lea și începutul secolului al III-lea, când conducător al orașului Magnezia era Lucian.
În anul 202, adică în timpul împăratului Septimiu Sever (193-211) când s-a pornit persecuția împotriva creștinilor, Sfântul a fost prins, adus înaintea lui Lucian și obligat să jertfească zeilor.
Sfântul Haralambie nu a acceptat și a fost supus la chinuri pe care le-a răbdat cu multă credință. Călăii Porfiriu și Vaptos și trei femei care au văzut cum a răbdat chinurile Sf. Haralambie s-au lepădat de credința păgână și s-au convertit la creștinism, însă dregătorul a poruncit ca toți să fie uciși. Apoi, însuși dregătorul l-a bătut, dar îndată i-au căzut mâinile. Sfântul Haralambie s-a rugat lui Dumnezeu și l-a vindecat pe dregător printr-o minune, iar la câteva zile acesta s-a botezat. În timpul vieții sale pământești Sfântul Haralambie a făcut numeroase minuni. A trecut la Domnul la vârsta de 113 ani.
Cultul său a cunoscut o înflorire deosebită între secolele al XVII-lea și al XIX-lea, în special la sate, Sfântul fiind apărător al oamenilor împotriva ciumei.
Cronicile consemnează că oamenii au cerut ajutorul său în diferite situații grele, cum au fost „ciuma lui Caragea Vodă" din 1813, dar și foametea din vremea lui Alexandru Moruzi, din 1795, și au ridicat biserici în cinstea sa.
În Episcopia Giurgiului, părticele din moaștele acestui martir al Bisericii se află în biserica Parohiei „Sf. Mc. Haralambie" din mun. Giurgiu. Sfintele odoare au fost oferite sfântului locaș în anul 2009, de către Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie.
Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, făcătorul de minuni (Glasul 4)
„Arătatu-te-ai, Înțeleptule Haralambie, ca un stâlp neclintit al Bisericii lui Hristos și ca un sfeșnic pururea luminos al Lumii, strălucit-ai în lume prin mucenicie, fericite și ai risipit întunecimea idolilor. Drept aceea roagă-te lui Hristos cu îndrăzneală, ca să ne mântuiască pe noi."AMIN!

|