Episcopia Giurgiului
Prea Sfintitul Parinte Dr. AMBROZIE - Intaiul Episcop al Giurgiului
Episcopia Giurgiului
Catedrala episcopală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din municipul Giurgiu
Protoierii - Episcopia Giurgiului
Mănăstiri - Episcopia Giurgiului
Seminar
Noutăţi - Episcopia Giurgiului
Judeţul Giurgiu
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Contact Episcopia Giurgiului
Episcopul Administraţia Eparhială Catedrala Episcopală Protoierii Mănăstiri Invăţământ Teologic Noutăţi Giurgiu Opera Social Filantropică Activitate Culturală Muzeul Eparhial Legături Contact
           

 

Sectiune Media
Secţiune Media

 

Calendar Creştin-Ortodox
Calendarul Crestin Ortodox 2009

 

Sfanta Scriptura Biblia
Sfânta scriptură sau Biblia

 

Învăţătura
Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă

 

Patriarhia Romana
Site-ul oficial al Patriarhiei Române

 

Untitled Document

BISERICA ORTODOXĂ ÎL PRĂZNUIEŞTE ASTĂZI, 20 NOIEMBRIE, PE SFÂNTUL GRIGORIE DECAPOLITUL.




Biserica Ortodoxă îl prăznuiește astăzi, 20 noiembrie, pe Sfântul Grigorie Decapolitul, cel care s-a născut la Irinopolis, oraș în Decapolea Isauriei ( Asia Mică), între anii 780-790, dintr-o familie înstărită.


Încă de tânăr hotărăște să se lepede de lume, retrăgându-se în munți. Astfel, el se va refugia la un unchi al său după mamă, Simeon, egumen la o mănăstire din jurul Decapolei, unde va rămâne timp de 14 ani, nevoindu-se întru cele duhovnicești, prin practicarea virtuților.


Apoi, va cere binecuvântare să se retragă singur într-o peșteră pustie. După ce s-a curățit de patimile sale, Sfântul Grigorie a fost îndemnat de un glas divin, ca să părăsească peștera și să meargă în lume, spre folosul său și al altora.


În acest fel, Sfântul va începe o serie de călătorii în Efes, Proconez, Histopolis, Siracuza Siciliei, săvârșind multe minuni și încurajând pe creștini să cinstească icoanele, în cele din urmă ajungând la Tesalonic, unde se stabilește la mânăstirea Sfântul Mina.


Aici, în scurtă vreme, Sfântul va deveni cunoscut prin puterea sa de fi văzător cu duhul. După ce va săvârși câteva minuni prin puterea Duhului Sfânt, s-a socotit că Sfântul este vrednic de a primi preoția, acest lucru fiind dovedit și de virtuțile cu care se împodobise. Îmbolnăvindu-se grav, Cuviosul Grigorie va merge la Constantinopol, unde era întemnițat Simeon, unchiul său, din cauza celor care nu cinsteau icoanele.


Cuviosul Grigorie va trece la cele veșnice la 20 noiembrie 842. Mormântul său va deveni repede un loc de pelerinaj, datorită minunilor ce se săvârșeau la el, astfel că sfintele sale moaște au fost dezgropate și puse într-o raclă, pentru a fi cinstite după cuviință. Nevoitorul lui Hristos a fost socotit ca sfânt încă din timpul vieții sale, și recunoscut ca atare imediat după moartea sa.


Moaștele Sfântului au stat la o mănăstire din Constantinopol mult timp după moartea sa, probabil până în anul 1453, când capitala va cădea sub turci. De aici, ele au fost luate de un demnitar, iar de la acesta, în 1497, banul Barbu Craiovescu le-a cumpărat cu mare preț și le-a așezat în Mănăstirea Bistrița (județul Vâlcea), ctitorie a sa, unde se află și astăzi.


Potrivit tradiției, turcul a făgăduit să vândă Sfintele Moaște pe o cantitate de aur la fel de grea cu ele. Așezate pe un taler al balanței, cinstitele Moaște s-au ușurat în chip minunat, astfel încat a fost nevoie de foarte puțin aur pentru a echilibra celălalt taler. Văzând acest lucru, turcul a exclamat: „Vezi, creștin la creștin trage!"


Racla de argint, în care sunt păstrate Sfintele Moaște, a fost lucrată în anul 1656, de un meșter din Brașov.


În data de 28 februarie 1950, Sfântul Sinod a hotărât generalizarea cultului său în toată Biserica Ortodoxă Română, prăznuirea sa fiind făcută în ziua 20 noiembrie.


Smerită rugăciune către Sfântul Grigorie Decapolitul


„Chip te-ai făcut înfrânării și, prin dumnezeiescul Duh, pe toți i-ai luminat; alergarea dreptei credințe ai săvârșit-o și, cu învățăturile, lumea ai luminat și ai mustrat cugetele celor rău credincioși. Părinte Cuvioase Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare mila."


„Soare luminos, pe tine Biserica te cunoaște, cu podoabele faptelor bune și cu razele tămăduirilor pe toti luminezi, a lui Hristos sluga. Pentru aceasta, prăznuim dumnezeiască pomenirea ta și cinstim nevoințele tale, preafericite Părinte, înțelepte Grigorie."




Site realizat şi administrat de Gloria Grup - Consultanta in Sisteme de Management | Finantari Nerambursabile | Solutii IT & Imagine
Episcopul | Administraţia Eparhială | Catedrala Episcopală | Protoierii | Mănăstiri | Invăţământ Teologic | Noutăţi | Giurgiu | Opera Social Filantropică | Activitate Culturală | Muzeul Eparhial | Legături | Contact | Prima pagină
  Nr. vizitatori: 12299,
Copyright Episcopia Giurgiului - Biserica Ortodoxă Română