ICOANA ÎNĂLȚĂRII DOMNULUI. SEMNIFICAȚIE ŞI SIMBOLISM
La patruzeci de zile de la Învierea Domnului nostru Iisus Hristos credincioșii sărbătoresc Înălțarea Sa la Cer. În icoana praznicului Mântuitorul este înfățișat înconjurat de îngeri, în timp ce se înalță la Cer.
Icoana se prezintă pe două planuri: cerul și pământul. În partea inferioară apar cei 11 Apostoli care sunt în rugăciune și mirare, iar prezența Maicii Domnului aflată în prim-plan asigură un echilibru. Măslinii reprezintă Muntele Măslinilor. Compoziția este formată din culori vii, deoarece este o sărbătoare a bucuriei.
Domnul Hristos este înfățișat în mandorlă de unde binecuvintează cu mâna dreaptă, iar în cea stângă are un manuscris. El este reprezentat înălțându-se spre Cer, atras fiind de o forță nepământeană. Aceasta preînchipuie și venirea cea de A Doua. El Se va întoarce în slavă tot așa cum S-a și înălțat.
Şi privind ei, pe când El mergea la cer, iată doi bărbați au stat lângă ei, îmbrăcați în haine albe, Care au și zis: «Bărbați galileieni, de ce stați privind la cer? Acest Iisus care S-a înălțat de la voi la cer, astfel va și veni, precum L-ați văzut mergând la cer». (Fapte 1, 10-11)
Maica Domnului simbolizează așteptarea Mântuitorului de întreaga Biserică. Ea privește cu fața în sus, spre deosebire de ucenici care sunt prezentați în confuzie.
Lângă Maica Domnului este aproape Apostolul Pavel care atunci era Saul. El a fost reprezentat la acest moment datorită activității sale de răspândire a Evangheliei.

|