COPIII - UN DAR ŞI O BINECUVÂNTARE DE LA DUMNEZEU PENTRU FAMILIE- CUVÂNT AL PREASFINȚITULUI PĂRINTE EPISCOP AMBROZIE LA ZIUA COPILULUI
Copilăria curată reprezintă tot ceea ce o societate poate dărui mai bun umanității. De modul în care copiii se formează depinde afirmarea unei întregi generații, astfel că, în inocența lor, cei tineri reușesc să-și pună deplin amprenta asupra lumii în care trăiesc.
Înțelegerea copilăriei nu ține de experiența intelectuală, ci de trăirea sinceră a acestui sentiment la vremea potrivită. Doar cel ce a simțit cu adevărat bucuria acestei vârste poate exprima în mod real valoarea pe care copilăria o are. Literatura este plină de astfel de exemple.
La fel, învățătura Părinților Bisericii acordă un loc important copilăriei, vârstei formării și educației. Copiii sunt model al curăției, al sincerității, al atașamentului față de tot ceea ce reprezintă binele și frumosul în această viață.
Copiii reprezintă o valoare nu numai pentru părinți, ci și pentru societate, pentru poporul din care fac parte și pentru Biserică. Pentru fiecare generație, copiii înseamnă viitorul, cu toate speranțele sale, garanția realizării în întregime a destinului umanității.
Hotărârea introducerii unei zile internaționale a copilului luată în 1925 la Geneva a fost unanim acceptată de întreaga lume, demonstrând încă o dată faptul că vârsta copilăriei nu reprezintă doar un simplu punct de reper al unui trecut îndepărtat, ci o realitate ce trebuie păstrată și valorificată. Desigur, ziua de 1 iunie este un prilej de bucurie, de a oferi sprijin copiilor, de a întări comunitatea și familia creștină.
Totodată, această zi constituie și un moment potrivit de cugetare la importanța formării reale a tinerei generații.
În tumultul societății contemporane, copiii se maturizează mult prea repede, însă nu este o creștere firească, ci un amalgam de informație cu efecte dezastruoase. O astfel de transformare pune în pericol etapa cea mai importantă a formării unui om și implicit evoluția societății în care trăiește.
Preocupată de aceste probleme, Biserica a încercat în permanență să ofere o alternativă viabilă la tentațiile acestui veac. Îndemnul la o educație solidă și constantă, păstrarea unității familiei, bunacuviință, onestitatea sunt tot atâtea subiecte ale unui autentic proiect pedagogic ce se desfășoară în spațiul eclezial.
Rugăciunea copilului pregătește viața duhovnicească a adultului; învățătura sănătoasă asigură implicit o dezvoltare armonioasă a personalității; formarea unui comportament bazat pe cinste și respect conturează cadrul absolut necesar pentru o lume mai bogată spiritual. La baza acestui proiect stă, desigur, preocuparea pentru viața copiilor, însă, mai presus de toate, el este susținut de binecuvântarea dumnezeiască, revărsată în Biserică.
Îndemnul Mântuitorului Iisus Hristos „Lăsați copiii să vină la mine!" este, în același timp, și o chemare la viața Bisericii.
Prezența copiilor într-un asemenea cadru devine, așadar, un prilej de bucurie, dar și o ocazie importantă de a le face cunoscută dreapta credință.
Educația de la școală se continuă în Biserică, realizând o continuitate atât de necesară formării tinerilor. Este important ca aceștia să înțeleagă faptul că asumarea credinței nu le îngrădește libertatea, ci le-o întărește, oferindu-le un model real de viețuire. De înțelegerea rolului Bisericii în formarea copiilor ține evoluția firească a tinerei generații, creându-se astfel premizele absolut necesare pentru înlăturarea tuturor abuzurilor și a dramelor ce întunecă existența celor mici.
Așadar, creșterea copiilor trebuie realizată cu iubire părintească și responsabilitate maximă, prin rugăciune și educație pentru fapte bune.
Credința copiilor este inspirată și susținută de credința și iubirea părinților pentru ei, fiind unită cu dorința lor de a fi iubiți și de a iubi. Împlinirea acestei misiuni sfinte se realizează, astfel, prin aducerea copiilor la biserică, unde primesc învățătura de credință ortodoxă deoarece calea care duce spre Hristos se întemeiază pe educația bisericească ortodoxă, fundamentală pentru formarea personalității unui copil.
Dumnezeu să Vă binecuvinteze și să Vă dăruiască sănătate.
La mulți ani, dragi copii!
†AMBROZIE EPISCOPUL GIURGIULUI


|