VINERI, 14 SEPTEMBRIE 2018, ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI - ZI DE POST
Înălțarea Sfintei Cruci, prăznuită vineri, 14 septembrie, este cea mai veche sărbătoare închinată Crucii. Pe locul descoperirii Sfintei Cruci, împăratul Constantin cel Mare a zidit o biserică a cărei târnosire a avut loc pe 13 septembrie 335. Data de 13 septembrie nu este o zi întâmplătoare, dacă ținem seama că aceasta era ziua inaugurării templului lui Jupiter de pe colina Capitoliului din Roma. Târnosirea bisericii ridicată pe locul statuii lui Jupiter, era semnul biruinței creștinismului asupra păgânismului. Cu ocazia târnosirii a avut loc și instalarea Lemnului Sfintei Cruci în noul locaș. Astfel, punctul de plecare al cultului public și oficial al Sfintei Cruci a fost sfințirea acestei biserici. Meonologhiul lui Vasile II (secolul XI) precizează că pe 14 septembrie, după sfințirea bisericii, Patriarhul Macarie a ridicat de pe un loc înalt, de mai multe ori, Lemnul Sfintei Cruci.
Menționăm că pelerina Egeria susține că Aflarea Sfintei Cruci a avut loc pe 13 septembrie, în aceeași zi în care s-a sfințit biserica Sfântului Mormânt.
Potrivit cercetătorilor, Aflarea Sfintei Cruci și Înălțarea Sfintei Cruci au fost sărbători separate și cinstite la date diferite. În acest sens, părintele profesor Ene Braniște susține că în vreme ce Înălțarea Sfintei Cruci se prăznuiește pretutindeni (inclusiv la catolici) pe 14 septembrie, Aflarea Sfintei Cruci este sărbătorită la date diferite: în Biserica apuseană pe 3 mai, în Biserica din Alexandria pe 4 mai, iar la copți pe 6 martie.
Racla cu lemnul Sfintei Cruci a fost luată de regele persan Cosroe în anul 614, când a cucerit Ierusalimul. Ea a fost recuperată de împăratul Heraclius și depusă în Biserica Sfântului Mormânt. Pe 14 septembrie 630, Patriarhul Zaharia va înălța din nou Sfânta Cruce în fața poporului. Astfel, în ziua de 14 septembrie sărbătorim amintirea a două evenimente: aflarea crucii pe care a fost răstignit Hristos și aducerea ei de la perși.
Fragmente din Sfânta Cruce
Fragmente din Sfânta Cruce sunt prezente în Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim, în Germania (Limburg an der Lahn), Belgia (Colegiul "Sf. Cruce" din Liege), Spania (Santo Toribio de Liebana), Franța (Saint Sernin de Toulouse; Capela "La Vraie-Croix" din Morbihan, Bretania; Anjou), la Biserică „Sfântul Vasile cel Mare" de pe Calea Victoriei, în mănăstirile Țigănești și Căldărușani, la Mănăstirea "Panaghia Soumela" - Veria, Grecia și la Mănăstirea Xiropotamou (Muntele Athos).
Sărbători închinate Sfintei Cruci
În calendarul ortodox avem și alte zile închinate Sfintei Cruci: - Scoaterea Cinstitului lemn al cinstitei și de viață făcătoarei Cruci, sărbătorită pe 1 august - amintește de eliberarea grecilor din robia saracinilor cu ajutorul Sfintei Cruci; - Arătarea semnului Sfintei Cruci Împăratului Constantin, prăznuita pe 7 mai - minune care îl va face pe Constantin să însemneze steagurile, coifurile și scuturile soldaților cu Sfânta Cruce și astfel va ieși învingător în lupta cu Maxențiu;
- Duminica a treia din Postul Paștilor;
- Două duminici speciale, notate în calendar că Duminică dinaintea Înălțării Sfintei Cruci și Duminică după Înălțarea Sfintei Cruci;
- Două zile pe săptămână - miercurea și vinerea sunt consacrate cinstirii Sfintei Cruci.
Cinstirea Sfintei Cruci este asemenea cu cinstirea icoanelor
Sinodul al șaptelea ecumenic, ținut la Niceea în anul 787, a stabilit definitiv că modul de cinstire al Sfintei Cruci este asemenea cu cinstirea Sfintelor Icoane. Potrivit canoanelor, orice fel de cruce, atât cele purtate de credincioși, cât și cele de la morminte, trebuie să fie sfințite.
În rânduiala Bisericii se prevede că în ziua prăznuirii Înălțării Sfintei Cruci, 14 septembrie, să nu se mănânce bucate de dulce. Această zi se serbează cu post pentru că amintește de patimirile și moartea Mântuitorului Iisus Hristos.
Articol semnat de Adrian Cocoșilă pe site-ul crestinortodox.ro

|