31 OCTOMBRIE: ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MĂRII NEGRE
Data în care cele șase țări riverane Mării Negre, respectiv Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina, au semnat Planul Strategic de Acțiune pentru Marea Neagră este sărbătorită drept Ziua internațională a Mării Negre. Documentul semnat în 31 octombrie 1996 conține un set de strategii și măsuri pentru salvarea și reabilitarea Mării Negre, notează Agerpres.
Ziua internațională a Mării Negre este marcată prin activități culturale și educative: expoziții de fotografii, concursuri, târguri, jocuri distractive. Prin acestea se urmărește conștientizarea importanței unui comportament pozitiv și responsabil față de mediul marin și costier, fiind însă, în același timp, și un prilej de sărbătoare.
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a atras atenția în repetate rânduri asupra modului în care administrăm creația lui Dumnezeu: Vocația noastră este de a conserva mediul înconjurător ca administratori și nu ca proprietari ai creației.
Întreaga creație, întreaga făptură, este făcută pentru sfințire, pentru binecuvântare. De aceea, noi, cei care suntem botezați în numele Preasfintei Treimi, trebuie să ne comportăm în lume binecuvântând și sfințind locul în care trăim și având o grijă deosebită pentru creația lui Dumnezeu: să nu o urâțim, să nu o profanăm, să nu o distrugem, să nu distrugem frumusețea pământului, să nu distrugem frumusețea râurilor, să nu poluăm apele mării și ale oceanelor.
Reziduurile transportate de râurile din 17 țări, pescuitul excesiv și deversările necontrolate de produse petroliere au produs dezechilibre ecologice în Marea Neagră, în ultimii 35 de ani. Planul Strategic de Acțiune promovează colaborarea tuturor țărilor costiere în vederea reducerii impactului poluării asupra ecosistemului marin.
Citește și: Patriarhul Ecumenic, de Ziua Mondială a Oceanelor: „Suntem responsabili să remediem sănătatea mediului"
Marea Neagră este o mare intercontinentală, orientată est-vest, între Europa și Asia, cu o suprafață de 413.488 kmp, fără Marea Azov, care îi aparține și care are o suprafață de 38.000 kmp. Are o adâncime maximă de 2.245 m și scaldă țărmul României pe o lungime de 234 km, potrivit Enciclopediei Geografice a României, volum coordonat de Dan Ghinea.
Foto credit: almanahonline.ro
|