Episcopia Giurgiului
Prea Sfintitul Parinte Dr. AMBROZIE - Intaiul Episcop al Giurgiului
Episcopia Giurgiului
Catedrala episcopală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din municipul Giurgiu
Protoierii - Episcopia Giurgiului
Mănăstiri - Episcopia Giurgiului
Seminar
Noutăţi - Episcopia Giurgiului
Judeţul Giurgiu
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Contact Episcopia Giurgiului
Episcopul Administraţia Eparhială Catedrala Episcopală Protoierii Mănăstiri Invăţământ Teologic Noutăţi Giurgiu Opera Social Filantropică Activitate Culturală Muzeul Eparhial Legături Contact
           

 

Sectiune Media
Secţiune Media

 

Calendar Creştin-Ortodox
Calendarul Crestin Ortodox 2009

 

Sfanta Scriptura Biblia
Sfânta scriptură sau Biblia

 

Învăţătura
Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă

 

Patriarhia Romana
Site-ul oficial al Patriarhiei Române

 

Untitled Document

BISERICA ORTODOXĂ PRĂZNUIEȘTE MÂINE, 24 IANUARIE 2018, PE SFÂNTA XENIA - MODEL DE SMERENIE ŞI DE FIDELITATE




În ziua de 24 ianuarie Biserica Ortodoxă o sărbătorește pe Sfânta Cuvioasă Xenia.


Această Sfântă s-a născut la Sankt Petersburg, în anul 1730, într-o familie înstărită. Nu era foarte credincioasă și s-a căsătorit, la 20 de ani, cu un capelmaistru imperial pe nume Andrei. Tinerii au dus o viață fără de griji, cu multe petreceri vesele, până când, într-o noapte, fără de veste, soțul ei a murit. Xenia avea pe atunci doar 26 de ani.


Tragedia a făcut-o să se gândească la sufletul bărbatului ei, care murise în păcat, fără să se fi spovedit. Așa că a hotărât să dăruiască toată averea săracilor, iar ea a hotărât să plece la mănăstire. Rudele au crezut că a înnebunit de durere și s-au plâns tutorilor în grija cărora fusese lăsată, pentru că, pe vremea aceea, femeile erau tot timpul sub ocrotirea cuiva. Aceștia au vorbit cu ea și au constatat că era cu totul întreagă la minte. Atunci a părăsit orașul și a trăit timp de opt ani într-o obște de sfinte nevoitoare, învățând despre rugăciune și viața duhovnicească de la un stareț.


S-a întors la Sankt Petersburg pentru o nevoință și mai mare, aceea de a deveni „nebună pentru Hristos", înlăturând orice legătură cu această viață, trăind în deplină sărăcie, lăsându-se disprețuită de oamenii care o credeau ieșită din minți. Pentru că își dorea ca soțul ei să se mântuiască, a îmbrăcat o veche manta de a lui și s-a numit, de atunci, Andrei. Ajuta oamenii cum putea și, dacă voiau să o pomenescă, le spunea numele soțului ei, pentru ca, împreună, să se mântuiască. Era ca și cum ar fi încercat să preia povara păcatelor lui.


A trăit astfel, în aspre nevoințe, treizeci și șapte de ani. Se spune că „Fericita era oricând gata să ajute pe oricine în orice chip cu putință. În timpul zilei rătăcea pe străzi, chipul ei răsfrângând, prin strălucirea caldă și prietenoasă, duhul său lăuntric de blândețe, smerenie și bunătate. Noaptea, în orice anotimp, se ducea pe câmp și începea să vorbească lui Însuși Dumnezeu".


Este de mirare cum a supraviețuit atâta timp iernilor înghețate din nord fără să aibă un acoperiș asupra capului.



O viață în slujba aproapelui



Despre ajutorul pe care îl dădea oamenilor se știe că îl înfăptuia noaptea, fără ca aceștia să știe. De exemplu, lucrătorii care clădeau biserica din cimitirul Somlensk au observat că, în timpul nopții, cineva le căra grămezi de cărămidă în vârful clădirii, acolo unde era nevoie de ele. Într-o noapte au stat la pândă și au văzut că Sfânta Xenia făcea asta.


A trecut la Domnul în anul 1800, gândindu-se tot la răposatul ei soț, dovadă și inscripția pe care și-a dorit-o pe mormânt: „În Numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. Aici zace trupul roabei lui Dumnezeu Xenia Grigorievna, soția capelmaistrului imperial Col. Andrei Teodorovici Petrov. Văduvă la vârsta de 26 de ani, pelerină 45 de ani, ea a trăit cu totul 71 de ani. Era cunoscută sub numele de Andrei Teodorovici. Oricine m-a cunoscut, să se roage pentru sufletul meu, ca și al său să se mântuiască. Amin".


Rugăciune către Sfânta Xenia


O, Sfântă maică Xenia, viețuind sub acoperământul Celui Preaînalt și întărită fiind de Maica lui Dumnezeu, răbdând foamea și setea, gerul și arșița, defăimările și prigonirile, ai primit de la Dumnezeu darul înainte-vederii și al facerii de minuni, iar acum sălășluiești întru lumina Celui Atotputernic. Sfânta Biserică te preamărește acum ca pe o floare bineînmiresmată. Stând înaintea sfintei tale icoane, ne rugăm ție ca uneia care ești întru viața cea neîmbătrânitoare, dar petreci și împreună cu noi: primește cererile noastre și le du la scaunul Milostivului Părinte Ceresc, ca ceea ce ai îndrăznire către El; cere pentru cei ce aleargă la tine mântuire veșnică, îmbelșugată binecuvântare pentru faptele și începuturile cele bune, izbăvire din toate nevoile și necazurile. Mijlocește cu rugăciunile tale înaintea Atotînduratului nostru Mântuitor pentru noi, netrebnicii și păcătoșii. Ajută, Sfântă și fericită maică Xenia, să fie luminați pruncii cu lumina Sfântului Botez și să fie pecetluiți cu pecetea darului Sfântului Duh; băieții și fetele să fie crescuți în credință, cinste și frică de Dumnezeu; dăruiește-le lor reușită la învățătură; tămăduiește pe cei neputincioși; trimite dragoste și bunăînțelegere celor căsătoriți, învrednicește pe monahi de nevoința cea bună și apără-i de defăimări; întărește-i pe păstori întru tăria Duhului Sfânt, păzește poporul și țara aceasta în pace și fără de tulburare, roagă-te pentru cei lipsiți în ceasul morții de împărtășirea cu Sfintele lui Hristos Taine; că tu ești nădejdea noastră, grabnica noastră ascultătoare, pentru care îți aducem mulțumire și slăvim pe Tatăl și pe Fiul și pe Duhul Sfânt, pe Dumnezeul Cel în Treime închinat și minunat întru sfinții Săi, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!





Capela Sfintei Xenia din cimitirul Smolensk

Capela Sfintei Xenia din cimitirul Smolensk



Site realizat şi administrat de Gloria Grup - Consultanta in Sisteme de Management | Finantari Nerambursabile | Solutii IT & Imagine
Episcopul | Administraţia Eparhială | Catedrala Episcopală | Protoierii | Mănăstiri | Invăţământ Teologic | Noutăţi | Giurgiu | Opera Social Filantropică | Activitate Culturală | Muzeul Eparhial | Legături | Contact | Prima pagină
  Nr. vizitatori: 1309,
Copyright Episcopia Giurgiului - Biserica Ortodoxă Română