Episcopia Giurgiului
Prea Sfintitul Parinte Dr. AMBROZIE - Intaiul Episcop al Giurgiului
Episcopia Giurgiului
Catedrala episcopală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din municipul Giurgiu
Protoierii - Episcopia Giurgiului
Mănăstiri - Episcopia Giurgiului
Seminar
Noutăţi - Episcopia Giurgiului
Judeţul Giurgiu
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Contact Episcopia Giurgiului
Episcopul Administraţia Eparhială Catedrala Episcopală Protoierii Mănăstiri Invăţământ Teologic Noutăţi Giurgiu Opera Social Filantropică Activitate Culturală Muzeul Eparhial Legături Contact
           

 

Sectiune Media
Secţiune Media

 

Calendar Creştin-Ortodox
Calendarul Crestin Ortodox 2009

 

Sfanta Scriptura Biblia
Sfânta scriptură sau Biblia

 

Învăţătura
Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă

 

Patriarhia Romana
Site-ul oficial al Patriarhiei Române

 

Untitled Document

BISERICA ORTODOXĂ ÎL CINSTEŞTE, ASTĂZI - 23 FEBRUARIE, PE SFÂNTUL POLICARP, EPISCOPUL SMIRNEI




În ziua de 23 februarie, Biserica îl cinstește pe marele martir Policarp al cetății Smirna (sec I-II d. Hr), unul dintre cei mai prețuiți martiri ai creștinătății.


Sfântul Policarp s-a născut în jurul anului 70 d.Hr. în cetatea Efesului (Asia Mică), în vremea împăratului roman Vespasian, din părinți creștini, cu bună stare materială. Fiind perioada persecuțiilor împotriva creștinilor, părinții săi au fost prinși și închiși.


Cu puțin înainte de a fi martirizați, aceștia l-au încredințat pe fiul lor – despre care biograful său spune că s-ar fi născut chiar în închisoare – unei femei credincioase, numită Calista.


Încă din copilărie, Policarp s-a arătat foarte sensibil la suferințele și nevoile semenilor săi, pe care i-a ajutat cu milostenie de fiecare dată. Numele său – Policarp, înseamnă „cel cu multe roade".


Sf. Policarp și Sf. Ignatie Teoforul (martir pomenit pe 20 decembrie) au fost ucenicii Sfântului Apostol Ioan Evanghelistul. După trecerea la cele veșnice a episcopului Vucol, Sfântul Policarp a fost ales episcop al cetății Smirna (azi Izmir, în Turcia).


Păstorind vreme îndelungată, Sfântul Policarp i-a adus prin credința și prin viața sa deosebită, pe mulți păgâni la creștinism. În timpul împăratului roman Marcus Aurelius (161-180), un aprig persecutor al creștinilor, Sfântul Policarp a fost arestat și, pentru că nu a renunțat la credința creștină, a fost ars de viu pe rug, la o vârstă înaintată.


Şi se ruga Sfântul Policarp, zicând: „Mulțumesc Ție, Doamne, Dumnezeule, că, împreună cu mucenicii și mărturisitorii Tăi, ai binevoit a mă rândui să beau paharul patimilor Hristosului tău și să fiu părtaș al durerilor Lui, precum și la învierea vieții veșnice. Primește-mă ca pe o jertfă aleasă și plăcută ochilor Tăi, pe care Tu singur ai văzut-o mai înainte și ai așezat-o așa cum ai săvârșit-o, Dumnezeule adevărat, pe Care eu Te slăvesc, Te laud, precum și pe Iisus Hristos, Fiul Tău, Arhiereul cel veșnic, cu Care se cuvine Ție și Sfântului Duh toată cinstea și slava, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin".


Sfântul Irineu al Lyonului (pomenit de Biserică la 23 august), un ucenic al Sf. Policarp, ne-a lăsat o relatare scrisă despre viața și martiriul sfântului, pe care o citează și marele istoric creștin Eusebiu din Cezareea în a sa Istorie Eclesiastică.



TROPARUL SFÂNTULUI SFINȚIT MUCENIC POLICARP,


EPISCOPUL SMIRNEI (GLASUL AL 4-LEA)


„Şi părtaș obiceiurilor și următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învățând și cu credința răbdând până la sânge Sfinte Mucenice Policarp, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre".





Site realizat şi administrat de Gloria Grup - Consultanta in Sisteme de Management | Finantari Nerambursabile | Solutii IT & Imagine
Episcopul | Administraţia Eparhială | Catedrala Episcopală | Protoierii | Mănăstiri | Invăţământ Teologic | Noutăţi | Giurgiu | Opera Social Filantropică | Activitate Culturală | Muzeul Eparhial | Legături | Contact | Prima pagină
  Nr. vizitatori: 12514,
Copyright Episcopia Giurgiului - Biserica Ortodoxă Română