BISERICI CU HRAMUL „BUNA VESTIRE” ÎN EPISCOPIA GIURGIULUI
În Episcopia Giurgiului trei locașuri de închinare își vor sărbători hramul mâine, 25 martie 2019, în ziua sărbătorii Bunei Vestiri.
1. Prima dintre acestea se găsește în municipiul Giurgiu, Biserica „Buna-Vestire", cunoscută și ca „Biserica tinerilor".
Ridicată în anul 1863 de către comunitatea grecească din Giurgiu, biserica Parohiei „Buna Vestire" păstrează până astăzi pictura marelui artist Gheorghe Tattarescu, fiind, totodată, unul dintre cele mai reprezentative locașuri de cult din jud. Giurgiu.
În afara cetății Giurgiului, amintim următoarele locașuri de închinare cu hramul „Bunei - Vestiri":
2. Biserica Mănăstirii „Buna Vestire" din localitatea Bolintin Vale
Menționată între vechile așezări ridicate prin osteneala unor îmbunătățiți ai vieții duhovnicești, Mănăstirea Buna Vestire de la Bolintin face parte din salba minunată de vetre ale Ortodoxiei românești, care, prin rostul lor de veacuri, și-au înscris cu toată plenitudinea numele pe coordonatele ce prospectau destinul măreț al neamului pe glia moștenită și păstrată cu sfințenie în nesfârșite generații. Rădăcinile așezării merg adânc în istorie, secolul al XIV-lea fiind considerat ca început al existenței vechii vetre monahale, anul acesta împlinindu-se 581 de ani de atestare documentară.
3. Biserica „Buna Vestire" din satul Drugănescu, Protopopiatul Bolintin
Biserica „Buna Vestire" - Drugănești, din comuna Florești Stoenești, satul Stoenești. Biserica, monument istoric, este ctitorie a familiei Boierului Drugănescu , zidită în anul 1723, în timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat. Stilul arhitectonic prezintă o caracteristică aparte, sfântul locaș fiind înălțat exclusiv pe verticală, pereții, fațada și turla aflându-se la o înălțime neobișnuită pentru sec. XVIII.
***
Buna Vestire este cea dintâi sărbătoare închinată Maicii Domnului, confirmată în documente, iar prima mărturie o reprezintă biserica zidită în Nazaret (în secolele IV sau V), pe locul unde avusese loc episodul consemnat în Biblie. Data acestei sărbători a variat la început: unii o prăznuiau în ajunul Bobotezei (pe 5 ianuarie), iar alții în 18 decembrie. În Răsărit, data de 25 martie a fost acceptată, cel mai probabil, după stabilirea datei de 25 decembrie ca serbare a Nașterii Domnului (aproximativ secolul al V-lea).

BISERICA PAROHIEI „BUNA VESTIRE” - GIURGIU

BISERICA „BUNA VESTIRE” A PAROHIEI DRUGĂNESCU

INTERIORUL BISERICII BUNA VESTIRE - DRUGĂNESCU

BISERICA MĂNĂSTIRII „BUNA VESTIRE” - BOLINTIN

BISERICA MĂNĂSTIRII „BUNA VESTIRE” - BOLINTIN

BISERICA MĂNĂSTIRII „BUNA VESTIRE” - BOLINTIN

ICOANA BUNEI VESTIRI |