Episcopia Giurgiului
Prea Sfintitul Parinte Dr. AMBROZIE - Intaiul Episcop al Giurgiului
Episcopia Giurgiului
Catedrala episcopală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din municipul Giurgiu
Protoierii - Episcopia Giurgiului
Mănăstiri - Episcopia Giurgiului
Seminar
Noutăţi - Episcopia Giurgiului
Judeţul Giurgiu
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Contact Episcopia Giurgiului
Episcopul Administraţia Eparhială Catedrala Episcopală Protoierii Mănăstiri Invăţământ Teologic Noutăţi Giurgiu Opera Social Filantropică Activitate Culturală Muzeul Eparhial Legături Contact
           

 

Sectiune Media
Secţiune Media

 

Calendar Creştin-Ortodox
Calendarul Crestin Ortodox 2009

 

Sfanta Scriptura Biblia
Sfânta scriptură sau Biblia

 

Învăţătura
Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă

 

Patriarhia Romana
Site-ul oficial al Patriarhiei Române

 

Untitled Document

UNSPREZECE ANI DE LA SFINȚIREA PRIMEI MĂNĂSTIRI DIN GIURGIU, CU HRAMUL SFÂNTUL MARE MUCENIC GHEORGHE





Acum unsprezece ani, de ziua femeilor creștine cinstite în Duminica Mironosițelor, 22 aprilie 2007, la Giurgiu a avut loc sfințirea bisericii mănăstirii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe". Sfântul Gheorghe este nu numai ocrotitorul acestui sfânt lăcaș, ci și ocrotitorul județului și al municipiului Giurgiu.


Sfințirea bisericii s-a înscris în cadrul sărbătorilor organizate în aceste zile la Giurgiu în cinstea protectorului spiritual al municipiului - reședință de județ și a prilejuit participarea unui foarte mare număr de persoane: preoți, monahi si monahii, reprezentanti ai autoritatilor judetene și locale, credinciosi veniti din tot judetul dar si din Bucuresti.


Slujba de târnosire a Mănăstirii "Sfântul Gheorghe" din Giurgiu, precum și Sfântă Liturghie ce a urmat după sfințire, au fost oficiate de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreuna cu IPS Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și cu PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurati de un sobor de preoți și diaconi. Vrednicul de pomenire Parinte Patriarh Teoctist a transmis, prin consilierul patriarhal Cristian Popa, un mesaj de binecuvântare tuturor celor care îl prăznuiesc si il cinstesc pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta. În mesajul s-a subliniat printre altele: Istorica si vechea cetate a Giurgiului, legata de numele domnitorului Mircea cel Bătrân își revarsă strălucile istorice și culturale peste valurile Dunarii, prăznuindu-si numele sarbatoresc de ziua Sfântului Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinta. Aceasta sărbătoare inundă cu lumina credinței noastre strămoșesti inimile evlavioase ale slujitorilor Sfintelor Altare și ale fiilor și fiicelor orașului Giurgiu. Si aceasta cu atat mai mult prisosește astăzi când Preasfinția Voastră, Părinte Episcop Ambrozie, va inaugurați primul an de arhipăstorire cu o cunună de roade pastorale între care și Sfânta Mănăstire a carei biserica o veți sfinți înconjurat de înalți ierarhi, preoti și diaconi spre bucuria bunilor credinciosi ai orașului și spre bucuria noastra a celor care, din binecuvântate pricini, nu suntem de față, dar care ne plecăm în rugăciune, împreună cu toți, genunchii nostri și inimile noastre în fața Măritului și Slavitului Dumnezeu. Dar o asemenea bucurie se trăiește și de la distanta pentru ca ea face parte din darurile Învierii Mântuitorului Hristos, Cel ce a spus: "Iata, Eu cu voi sunt in toate zilele pana la sfarsitul veacului". Impartasind aceasta bucurie, va felicit la acest slavit si sfintitor praznic al Sfântului Gheorghe, împreună cu întreg orașul Giurgiu și vă îmbrătișez pe toți cu dragoste parintească."



Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a exprimat în cuvântul său bucuria și emoția de a fi prezent la această sfințire din Duminica Femeilor Mironosițe:



"Aceasta sfântă zi de răsplătire a Femeilor Mironosițe este cu adevărat o Duminică a mărturisirii Învierii lui Hristos. Este o Duminică a mărturisirii celor care vin înaintea Maicii Domnului și doresc să primească alinare. Femeile Mironosite au primit alinare de la Maica Domnului. Ele au venit la mormânt, iar după aceea au primit bucurie de la Fiul Cel Înviat, Fiul lui Dumnezeu și Fiul Maicii Domnului, și apoi au primit mângâiere de la Însăși Maica Domnului. Iata, astăzi este ziua tuturor femeilor credincioase care sunt urmașele Femeilor Mironosite și sfințirea acestei mănăstiri, mănăstire de maici, având în frunte pe maica stareță Alexandra, a fost așezată cum nu se putea mai bine în Duuminica Mironosițelor. Ce sunt călugărițele noastre din vremea de astăzi? Sunt acele ostenitoare care asemenea Femeilor Mironosite fac rugăciuni neîncetate, fac ascultare si-n acelasi timp slujesc si tuturor celor ce vin in manastire. De aceea, o binecuvantam astazi pe maica Alexandra si obstea sa cu mare bucurie pentru ca, iata, cel care astazi a venit sa strajuiasca biserica aceasta, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, un tanar marturisitor, credincios si intelept, le da pilda de marturisire si de tinerete sufleteasca.



Iubiti credinciosi astazi impreuna cu parintii arhierei, preoti si diaconi, cu fratiile voastre, ne-am ospatat din ospatul lui Hristos, ne-am bucurat impreuna pe aceste meleaguri frumoase innobilate astazi cu prima mănăstire care se sfințește aici în Giurgiu. Este un lucru atat de minunat! Veneam adeseori la Giurgiu în cei șapte ani de păstorire alături de Preafericitul Părinte Teoctist si aici am gasit credinta si dorinta de afirmare a credintei. Aici cu binecuvantarea Patriarhului Teoctist s-a întemeiat Seminarul Teologic care aduce roade din ce in ce mai frumoase. Aici a rânduit Dumnezeu să aveți păstor pe Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie, un împreună slujitor cu mine și unul care mi-a fost aproape sufletului meu, fiind din aceeași mănastire, Mănăstirea Crasna.



De aceea mă bucur că văd înflorind Biserica din Giurgiu prin PS Ambrozie și cu adevărat orice Biserică atunci când își înmulțeste lăcașurile și mai ales când întemeiază mănăstiri se întărește și lumina ei strălucește din ce în ce mai mult. Așa strălucește astăzi lumina Învierii lui Hristos, așa străluceste astazi jertfa Femeilor Mironosite peste soborul maicutelor de aici care-si vad manastirea acum plina de lumina si pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, cu sulita sa in mana parca vrand sa loveasca pe toti vrajmasii lui Hristos. De aceea sunt foarte recunoscător Preasfințitului Părinte Episcop Ambrozie pentru invitatia pe care mi-a facut-o. Am venit aici la Giurgiu cu bucurie, ca acasa, pentru dragostea pe care mi-a aratat-o Preasfinția Sa și pentru că simt ca am încă rădăcini aici în sufletele frățiilor voastre, pentru că am slujit de multe ori în orașul Giurgiu, dar și în tot județul. Mi-era dor să vin la Giurgiu și să slujesc aici."



IPS Nifon, arhiepiscopul Târgoviștei, născut la Vidra, în județul Giurgiu, s-a adresat credinciosilor, cu bucuria revenirii pe meleagurile natale:



"Vreau sa-mi exprim bucuria deosebita de a participa astazi la sfintirea acestei bijuterii de biserica, aici in orasul Giurgiu, si in acelasi timp la intemeierea unei manastiri de maici. Aceste lucruri sunt de fapt rezultatullucrării Sfântului Duh în Biserică. Prezenta dumneavoastră aici arată ca noi ne aflam inca in atmosfera de lumina si de har a Învierii Domnului Hristos. Astazi sarbatorim si ne amintim de Femeile Mironosite, acele minunate insotitoare in timpul Patimilor dar martore ale Invierii Mântuitorului Iisus Hristos.



Astăzi, dragii mei, este un omagiu pe care Sfânta noastra Biserica il aduce femeii crestine, mamei crestine pentru ca Maica Domnului impreuna cu Mironositele Femei reprezinta frumusetea sufleteasca prin excelenta, sfintenia si curatenia si, de aceea, este o mare sarbatoare pentru orasul Giurgiu si pentru Episcopia care dobandeste lumina si har din an in an. Am venit astazi aici si eu de la Targoviste, vechea capitala a Tării Românești, acolo unde treizeci si trei de voievozi au domnit si au creat istorie pentru poporul român și pentru ortodoxia noastră românească. Am venit deci aici să-l felicitam pe PS Episcop Ambrozie, să-i felicitam pe preoti si sa va felicitam pe dvs. toti pentru ca sunteti pietrele vii ale Bisericii Mantuitorului Hristos. "



IPS Nifon a daruit o Sfânta Cruce de binecuvântare Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Giurgiu ca semn al dragostei Arhiepiscopiei Târgoviștei, pentru Episcopia Giurgiului, pentru Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie, pentru maica staretă Alexandra și obstea sa.



PS Ambrozie, Episcopul Giugiului, a subliniat eforturile extraordinare sustinute de catre toti clericii din eparhie pentru achizitionarea terenului si a casei unde s-a intemeiat noua manastire. Prea Sfintia Sa a multumit autoritatilor județene si locale pentru sprijinul acordat mănăstirilor și bisericilor din judet. Multumiri speciale au fost aduse doamnei Aurora Ciuhan care a donat in urma cu un an 20.000 de euro, biserica manastirii fiind practic ctitoria ei, apoi familiei Gutiu din Giurgiu care a impodobit biserica din lemn cu catapeteasma, precum si pictorilor Valeriu Timofte si Sergiu Ivan din Moldova de peste Prut si numerosilor credinciosi care au ajutat si ajuta in continuare la extinderea lucrarilor pe terenul din proximitatea manastirii. PS Episcop Ambrozie a mai spus ca obstea alcatuita acum din cinci calugarite cu pregatire superioara se va mari fiind create de-acum conditii pentru dezvoltarea acestei tinere manastiri.



Ziua frumoasa de primavara a atras duminica la Giurgiu foarte multa lume care a participat la slujba savarsita in aer liber. Aleile pavate erau intesate de credinciosii care asteptau la rand ca sa treaca prin Sfantul Altar al frumoasei bisericute de lemn, construita in stil maramuresean. Iarba verde, tufele de trandafiri si florile de liliac, arbustii ornamentali si brazii tineri din curtea manastirii care inconjoara cladirea foarte moderna a staretiei si a chiliilor fac din acest loc un punct de atractie in plus, in ciuda prafului care mai staruie aici ca semn ca santierul inca nu s-a incheiat.



Bucuria duhovniceasca a acestei zile a fost împlinită si de aducerea spre închinare, la Giurgiu, a Icoanei Maicii Domnului, izvoratoare de mir, de la Biserica din Comuna Letca Noua. Cu bucurie si pace în suflete, credincioșii giurgiuveni au plecat apoi spre casele lor, pregatindu-se sa ia parte in continuare, spre seara si a doua zi, si la sarbatorile organizate de autoritatile locale in cinstea Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, patronul spiritual al orasului lor.




Articol publicat în anul 2007, luna aprilie, pe site-ul creștinortodox.ro, semnat de Dorina Zdroba.









Site realizat şi administrat de Gloria Grup - Consultanta in Sisteme de Management | Finantari Nerambursabile | Solutii IT & Imagine
Episcopul | Administraţia Eparhială | Catedrala Episcopală | Protoierii | Mănăstiri | Invăţământ Teologic | Noutăţi | Giurgiu | Opera Social Filantropică | Activitate Culturală | Muzeul Eparhial | Legături | Contact | Prima pagină
  Nr. vizitatori: 11556,
Copyright Episcopia Giurgiului - Biserica Ortodoxă Română