VOIEVODALA MĂNĂSTIRE COMANA | SLUJIRE ARHIEREASCĂ ȘI TAINA SFÂNTULUI BOTEZ ÎN DUMINICA A 7-A DUPĂ SFINTELE PAȘTI
În Duminica a VII-a după Sfintele Paști (a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic), 20 mai 2018, Preasfințitul Părinte Episcop Dr. Ambrozie s-a aflat în mijlocul credincioșilor adunați la Mănăstirea Comana din județul Giurgiu. Cu acest prilej, Întâistătătorul eparhiei noastre a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica mare a ansamblului monahal.
Ierarhul nostru a adresat un cuvânt credincioșilor prezenți la slujbă, în care a aprofundat textul evanghelic citit în această duminică, explicând legătura dintre cunoașterea lui Dumnezeu și viața veșnică.
De asemenea, Preasfinția sa a vorbit și despre importanța dreptei credințe în iconomia mântuirii noastre, subliniind totodată, aportul deosebit pe care l-au avut în formularea explicită a credinței despre Sfânta Treime, cei 318 părinți participanți la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325.
„Aici, primii teologi creștini au analizat taina Preasfintei Treimi din perspectiva trimiterii Fiului lui Dumnezeu în lume, adică a iconomiei mântuirii, stabilindu-se și raportarea Fiului față de Tatăl și Duhul Sfânt, cât și la posibila unire dintre dumnezeire și umanitate în persoana Sa", a încheiat Preasfinția Sa.
După oficierea Sfintei Liturghii, în biserica mare a voievodalei mănăstiri Comana, Întâistătătorul Eparhiei noastre a săvârșit Taina Sfântului Botez pentru fiica părintelui Velica Eusebiu, preot slujitor la Parohia Falaștoaca, Protopopiatul Hotarele.
Cu acest prilej, Ierarhul nostru a arătat importanța duhovnicească a Tainei Sfântului Botez, care înnoiește spiritual pe cel botezat prin harul Sfintei Treimi: „Taina Sfântului Botez reprezintă poarta de intrare în creștinism prin care se realizează comuniunea deplină între credincios și harul Duhului Sfânt", a încheiat Întâistătătorul eparhiei noastre.
La finalul Sfintei Taine, Chiriarhul nostru a felicitat pe părintele Eusebiu și pe doamna preoteasă Ina Elena Velica, cu prilejul acestui moment important al încreștinării fiicei lor, care a primit numele Maria Clara. Tot cu această ocazie, Preasfinția Sa a oferit nașilor noii botezate, o icoană cu chipul Maicii Domnului, iar familiei părintelui Velica Eusebiu și Ina Elena, o icoană cu Sfinții Împărați Constantin și Elena, precum și mai multe volume de cărți. La rândul său, părintele Velica Eusebiu a oferit Chiriarhului nostru un buchet de flori.
La acest moment de aleasă sărbătoare, Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie, soborul de slujitori și toți credincioșii prezenți la slujbă s-au bucurat de un recital de muzică corală, susținut de Corul Academic „Divina Armonie" sub bagheta dirijorului Marius Cristian Firca.
La final, Ierarhul nostru a apreciat lucrarea culturală și misionară a acestui cor care susține tinerele talente, păstrează tradițiile și valorile naționale, împreună cu cele ale culturii universale, și a mulțumit doamnei prof. Paula Ciuclea, director general, pentru bucuria oferită celor prezenți, oferindu-i cea mai înaltă distincție a eparhiei noastre "Vrednicia Vlasceană" și o icoana cu chipurile Sf. Martiri Brâncoveni.
După afirmațiile doamnei Paula Ciuclea, „corala a fost creata din iubire: din iubirea pentru Dumnezeu, pentru Biserica Ortodoxa Româna și pentru armonia corală." Costumele coriștilor sunt reprezentate de pelerine albe, albul fiind simbolul purității, pe mâneci aflându-se câte o cruce care poarta conturul României, iar deasupra fiind inscripționate cuvintele: „Nihil Sine Deo".
Membrii coralei au primit publicații apărute la editura Episcopiei Giurgiului, iar credincioșii prezenți ultimul număr al revistei Familia Ortodoxa și iconite.
|