Episcopia Giurgiului
Prea Sfintitul Parinte Dr. AMBROZIE - Intaiul Episcop al Giurgiului
Episcopia Giurgiului
Catedrala episcopală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din municipul Giurgiu
Protoierii - Episcopia Giurgiului
Mănăstiri - Episcopia Giurgiului
Seminar
Noutăţi - Episcopia Giurgiului
Judeţul Giurgiu
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Contact Episcopia Giurgiului
Episcopul Administraţia Eparhială Catedrala Episcopală Protoierii Mănăstiri Invăţământ Teologic Noutăţi Giurgiu Opera Social Filantropică Activitate Culturală Muzeul Eparhial Legături Contact
           

 

Sectiune Media
Secţiune Media

 

Calendar Creştin-Ortodox
Calendarul Crestin Ortodox 2009

 

Sfanta Scriptura Biblia
Sfânta scriptură sau Biblia

 

Învăţătura
Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă

 

Patriarhia Romana
Site-ul oficial al Patriarhiei Române

 

Untitled Document

MĂNĂSTIREA SF. IOAN RUSUL DIN JUDEȚUL GIURGIU | SLUJBA DE SFINȚIRE A NOULUI PARACLIS ȘI SFÂNTA LITURGHIE ÎN CINSTEA HRAMULUI
La Mănăstirea Sfântul Ioan Rusul din localitatea Slobozia din județul Giurgiu, au debutat sâmbătă, 26 mai 2018, manifestările religioase dedicate ocrotitorului mănăstirii. Cu acest prilej, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Ambrozie, slujba Vecerniei unită cu Litia a fost săvârșită de un sobor de preoți și diaconi.


Astăzi, în Duminica Pogorârii Duhului Sfânt și în ziua sărbătoririi Sf. Ioan Rusul, numeroși credincioși au venit încă de la primele orele ale dimineții pentru a participa la slujba de sfințire a noului paraclis al mănăstirii giurgiuvene, care a primit ca ocrotitori pe Sf. M. Mc. Teodor Stratilat, Sf. M. Mc. Hristofor și Sf. Mc. Iuliu Veteranul.


Slujba de sfințire a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Cu prilejul primirii cerescului har, credincioșii au putut trece prin Sfântul Altar, unde au sărutat Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfântul Prestol, apoi s-au îndreptat spre locul special amenajat în apropierea sfântului locaș, unde a fost așezată spre închinare racla care adăpostește părticele din moaștele Sf. Ioan Rusul, iar de la Noua Catedrală Episcopală din Giurgiu au fost aduse părticele din Sfintele Moaște ale Sf. Mare Mucenic Gheorghe și ale Sf. Mucenite Ecaterina.


Tot cu această ocazie, Ierarhul nostru a sfințit noile antimise care vor fi oferite tuturor parohiilor din cuprinsul Episcopiei Giurgiului.


În continuare, în altarul de vară al mănăstirii, Întâistătătorul eparhiei noastre, înconjurat de părinți consilieri de la centrul eparhial, de părinții protopopi și secretari de la cele 4 protopopiate, precum și de alți slujitori, a oficiat Sfânta și Dumnezeieasca Liturghie.În cadrul slujbei, Preasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătura în care a subliniat importanța acestei sărbători în viața creștinilor, spunând că slăvitul praznic al Pogorârii Duhului Sfânt este momentul nașterii Bisericii și al începutului propovăduirii Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos în toată lumea.Astăzi, putem spune că este ziua noastră a tuturor, sărbătoarea noastră, pentru că sărbătorim actul de întemeiere sau de naștere al Bisericii, înțeleasă ca și comunitate de creștini, botezați în numele lui Hristos", a precizat Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie, în cuvântul de povățuire.Tot cu acest prilej, Preasfinția Sa a insistat asupra modelului de viață creștină oferit de către Sfântul Ioan Rusul și mai ales asupra nevoii de promovare a valorilor creștine autentice.


„Sfântul Ioan Rusul, din tinerețe, s-a hrănit cu lumina adevărului, sorbind dulceața învățăturilor dumnezeiești, și a primit cu multă dragoste crucea urmându-L pe Mântuitorul Hristos, cu toată nădejdea și credința. Rob fiind, nu a cârtit niciodată împotriva lui Dumnezeu și cu toate încercările stăpânului său musulman de a-i schimba credința, el a rămas statornic învățăturilor celor bune și mântuitoare ale Domnului nostru Iisus Hristos, slujindu-și stăpânul cu toată dragostea", a arătat Chiriarhul nostru.Sfântul, a fost pus să trăiască într-un grajd, împreună cu animalele, grajd care se umplea de mireasa duhovnicescă prin rugăciunile sale de toată noaptea, făcându-se astfel pildă tuturor. Pentru toate acestea, Dumnezeu a rânduit ca trupul lui să se păstreze nestricat până în vremea noastră și să răspândeasca tuturor celor ce ajung și se închină cinstitelor sale moaște binecuvântare și tămăduire sufletească și trupească, a încheiat Preasfinția Sa.La final, Preasfințitul Părinte Episcop Dr. Ambrozie, în semn de aleasă prețuire pentru activitatea pastoral-misionară și administrativă desfășurată, a oferit părintelui Arhim. Teodor Şerban, vicar administrativ al Episcopiei Giurgiului și starețul Mănăstirii Sf. Ioan Rusul, mai multe volume de cărți. La rândul său, Părintele Stareț a dăruit Ierarhului nostru cele două volume ale Istoriei artei feudale din Țările Române.După Sfânta Liturghie, Întâistătătorul eparhiei noastre a oficiat Slujba vecerniei din Duminica Pogorarii Duhului Sfânt, numită și „Vecernia plecării genunchilor", fiind astfel împlinită rânduiala Vecerniei speciale în cadrul căreia s-au rostit cele opt rugăciuni de invocare a Duhului Sfânt și s-au sfințit ramurile de tei și nuc – simbol al limbilor de foc ce au stat deasupra capetelor Sfinților Apostoli.


În continuare, în Centrul Pastoral-Cultural „Sf. Ier. Antim Ivireanul" al mănăstirii, a avut loc ședința extraordinară de constituire a noii componențe a Adunării eparhiale, organism deliberativ ce are drept competență discutarea și rezolvarea problemelor administrative, culturale, social-filantropice, economice și patrimoniale ale eparhiei. Întâlnirea s-a desfășurat sub președinția Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului. Tot cu aceasta ocazie, a avut loc lansarea cărții „Mănăstirea Comana - între istorie și legendă ", scrisă de părintele Arhim. Mihail Muscariu.


La hramul Mănăstirii Sf. Ioan Rusul au participat oficialități centrale și locale, care au primit din partea Chiriarhului nostru câte o icoană cu praznicul Pogorârii Duhului Sfânt, precum și sute de credincioși, care au fost invitați să se bucure la o agapă organizată în cinstea hramului așezământului monahal.

***


Mănăstirea „Sfântul Ioan Rusul" a luat ființă la sfârșitul anului 2008, pe ruinele unei foste unități militare a Poliției de Frontieră Giurgiu, fiind prima așezare monahală din țara noastră ridicată în cinstea acestui sfânt militar.
Înființarea locașului de cult situat la marginea localității Slobozia din jud. Giurgiu, se leagă de o dorință mai veche a Preasfințitului Părinte Episcop Dr. Ambrozie care s-a implicat foarte mult ca aici, la marginea unei păduri frumoase, să se ridice o mănăstire care să fie pentru aceste locuri o oază de lumină duhovnicească pentru toți cei care-i vor trece pragul.
Site realizat şi administrat de Gloria Grup - Consultanta in Sisteme de Management | Finantari Nerambursabile | Solutii IT & Imagine
Episcopul | Administraţia Eparhială | Catedrala Episcopală | Protoierii | Mănăstiri | Invăţământ Teologic | Noutăţi | Giurgiu | Opera Social Filantropică | Activitate Culturală | Muzeul Eparhial | Legături | Contact | Prima pagină
  Nr. vizitatori: 11584,
Copyright Episcopia Giurgiului - Biserica Ortodoxă Română