Episcopia Giurgiului
Prea Sfintitul Parinte Dr. AMBROZIE - Intaiul Episcop al Giurgiului
Episcopia Giurgiului
Catedrala episcopală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din municipul Giurgiu
Protoierii - Episcopia Giurgiului
Mănăstiri - Episcopia Giurgiului
Seminar
Noutăţi - Episcopia Giurgiului
Judeţul Giurgiu
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Contact Episcopia Giurgiului
Episcopul Administraţia Eparhială Catedrala Episcopală Protoierii Mănăstiri Invăţământ Teologic Noutăţi Giurgiu Opera Social Filantropică Activitate Culturală Muzeul Eparhial Legături Contact
           

 

Sectiune Media
Secţiune Media

 

Calendar Creştin-Ortodox
Calendarul Crestin Ortodox 2009

 

Sfanta Scriptura Biblia
Sfânta scriptură sau Biblia

 

Învăţătura
Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă

 

Patriarhia Romana
Site-ul oficial al Patriarhiei Române

 

Untitled Document

MEMBRII DELEGAȚIEI EPISCOPIEI GIURGIULUI CARE PARTICIPĂ ZILELE ACESTEA LA BRUXELLES, S-AU RUGAT ÎMPREUNĂ CU SUTELE DE CREDINCIOSII ADUNAȚI ÎN BISERICA ROMÂNEASCĂ “SF. CUVIOASA PARASCHEVA ȘI SF. EFREM CEL NOU” DIN BRUXELLES, PARACLIS PATRIARHAL




Astăzi, 3 iunie 2018, în Duminica Tuturor Sfinților, membrii delegației Episcopiei Giurgiului care se află zilele acestea la Bruxelles, Belgia, au slujit Sfânta Liturghie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Episcop Ambrozie, în Biserica românească "Sf. Cuvioasa Parascheva și Sf. Efrem cel Nou" din Bruxelles, paraclis patriarhal.


Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi, condus de părintele Arhim. Teodor Șerban, vicar administrativ al eparhiei noastre și stareț al Mănăstirii "Sf. Ioan Rusul" din Giurgiu.


În cuvântul de învățătură, părintele Arhim. Teodor Șerban a evidențiat trăsăturile care îi diferențiază pe sfinți de oamenii obișnuiți, a afirmat necesitatea actuală a pre­zenței sfințeniei și a sfinților în viața oamenilor, ca modele de existență și de viețuire și a atras atenția asupra faptului că „Dumnezeu ne cheamă pe toți la sfin­țenie, iar acest lucru este și o mare cinste, dar și o mare responsabilitate".


De asemenea, Preacuvioșia Sa le-a vorbit credincioșilor despre „dinamica omului de la chipul la asemănarea cu Dumnezeu, sfinții fiind aceia care întruchipează modele de închinare și de jertfă a vieții lor lui Hristos".


În finalul cuvântului său, Părintele Vicar Administrativ i-a îndemnat pe cei prezenți „să încerce să adauge vieții lor cât mai multe daruri duhovnicești printr-o viață curată și bineplăcută lui Dumnezeu".


La rândul său, părintele paroh Popescu Bogdan ne-a mărturisit că „primii credincioși care au intrat în Biserica „Sfânta Parascheva" din Bruxelles, în toamna anului 2010, își învățau copiii să se închine și să sărute icoanele. Am remarcat încă de atunci stângăcia cu care cei mici și cei mari încercau să își amintească termeni specifici din limba română, cuvinte uitate de părinți și neînțelese de copii. Înscriși la școli francofone sau flamande, micii ortodocși accesau mai greu cuvintele folosite acasă cu sfințenie de bunicii și străbunicii lor. Atunci am conștientizat rolul de bastion cultural și spiritual al unei școli parohiale în diaspora.

Departe de țară, de tradiții, de valorile spirituale autentice, firești în spațiul românesc, familiile încercau să se adapteze unui mediu nou, mult prea desacralizat. Astfel, primele slujbe au fost însoțite încă de la început de orele dedicate celor mici, în cadrul școlii parohiale. Copiii erau curioși să descopere lumea din care părinții lor veneau, tradițiile, poeziile, basmele, peisajele, personajele marcante, evenimentele istorice sau culturale. Recitau, cântau și se jucau în limba română, așa cum nu puteau să o facă în altă parte, ne-a relatat Preacucernicia Sa.


În cadrul Sfintei Liturghii peste 100 de copii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului, apoi au primit din partea părintelui Popescu Bogdan câte o iconiță și dulciuri.


La finalul slujbei, părintele Arhim. Teodor Șerban a oferit părintelui paroh mai multe volume de cărți apărute la editura Episcopiei Giurgiului, mulțumindu-i pentru împreuna slujire și pentru pentru frumoasa primire de a sluji în aceasta biserică vie de lângă Instituțiile Europene.


***


O călătorie în capitala Belgiei este incompletă fără o vizită la Biserica Sfânta Parascheva din Bruxelles, paraclis patriarhal, situată pe Rue de la Charite nr. 41. Monument istoric datând din cea de-a doua jumătate a secolului XIX, capela Sainte Julienne servește acum drept punct de întâlnire și rugăciune pentru comunitatea românilor din zona Benelux, din ce în ce mai numeroasă.

Construită pe un teren aparținând ducesei E.U. d'Arenberg, capela Sainte Julienne a fost realizată în stil neogotic în anul 1866 după planurile arhitectului J.B. Helleputte, pentru Congregația Surorilor Apostolice ale Sfintelor Taine. Aceasta a fost închinată Sfintei Iuliana și Tainei Sfintei Euharistii. Altarul este din alamă și a fost realizat în anul 1889 de către J. Willemoffe și fiul acestuia (la Liège), după schițele lui J. Helleputte. Printre eminențele binefăcătoare ale acestui sanctuar se numără Alteța Sa Regală Contesa de Flandra, mama Majestății Sale Regele Albert I.

Desacralizat, locașul de cult a fost achiziționat de Fundația Valențe Umane în luna mai a anului 2009 și târnosit de Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop Vicar al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, începând cu data de 8 septembrie 2010, Părintele Bogdan Ioan Popescu organizează activitatea pastoral-misionară, liturgică și educațională de la Biserica Sfânta Parascheva din Bruxelles. Aici, românii din Bruxelles au ocazia să se roage împreună, să redescopere cu emoție frumusețea sărbătorilor de acasă și să retrăiască bogăția spirituală, religioasă și culturală autentică, păstrată cu sfințenie în tezaurul sacru al românilor de pretutindeni.

Biserica Sfânta Parascheva este situată aproape de turnul Madou și de centura interioră, nefiind foarte departe nici de parcul Regal sau Instituțiile Europene. Biserica este foarte ușor accesibilă atât din interiorul Bruxelului, cât și din exterior.

Mai multe detalii puteți găsi accesând site-ul acestui lăcaș de cult, la adresa www.sfantaparascheva.be.




















Site realizat şi administrat de Gloria Grup - Consultanta in Sisteme de Management | Finantari Nerambursabile | Solutii IT & Imagine
Episcopul | Administraţia Eparhială | Catedrala Episcopală | Protoierii | Mănăstiri | Invăţământ Teologic | Noutăţi | Giurgiu | Opera Social Filantropică | Activitate Culturală | Muzeul Eparhial | Legături | Contact | Prima pagină
  Nr. vizitatori: 12255,
Copyright Episcopia Giurgiului - Biserica Ortodoxă Română