Astăzi, 24 iunie 2018, creștinii ortodocși s-au aflat în Duminica a IV-a după Rusalii (Vindecarea slugii sutașului) și în ziua de prăznuire a Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Episcop Dr. Ambrozie, înconjurat de un sobor de slujitori, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sf. Ierarh Nicolae" din comuna Vărăști, județul Giurgiu.
În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a explicat pericopa evanghelică de la Sf. Apostol și Evanghelist Matei, în care a fost prezentată una dintre vindecările săvârșite de Mântuitorul Hristos, asupra slujitorului unui militar roman, care apelează la El ca la unica lui salvare.
De asemenea, Întâistătătorul Eparhiei Giurgiului a evidențiat celor prezenți cât de multe lucruri frumoase putem învăța din evanghelia de astăzi, de la un păgân, dar de la un păgân care și-a lipit inima de „casa" lui Dumnezeu și a contribuit la construirea ei, așa după cum fac și astăzi o seamă de buni credincioși, cărora Biserica noastră le este recunoscătoare și se roagă pentru ei. Sutașul de astăzi, a spus Chiriarhul nostru, ne-a oferit un adevărat exemplu de rugăciune, de credință și de smerenie.
Tot în cuvântul său, Preasfinția Sa a arătat că „Sfântul Ioan Botezătorul și-a împlinit misiunea de propovăduitor al pocăinței și, pentru a-i încuraja pe oameni să-și mărturisească păcatele, a practicat botezul cu apă, în râul Iordan, îndemnându-i pe aceștia să devină mai buni".
Apoi, Chiriarhul nostru a vorbit despre modul în care este zugrăvit Sfântul Ioan în pictura bisericească: „Sfântul Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului este reprezentat în unele icoane având două aripi mari la spate, ce amintesc de cuvintele profetului Maleahi (3, 1): „Iată, Eu îl trimit pe îngerul Meu, și el va pregăti calea înaintea feței Mele". Pictat în acest fel, Înaintemergătorul Domnului nu este doar un simbol al mesagerului, ci și al vieții ascetice a unui „înger pământesc și om ceresc".
Pentru a-I pregăti calea Mântuitorului Hristos, în inimile oamenilor, le-a dat sfaturi adecvate tuturor, în funcție de categoria socială din care făceau parte: soldații să se mulțumească doar cu solda lor și să-și facă datoria cu frică de Dumnezeu; vameșii să nu nedreptățească pe nimeni; bogații să-i ajute pe săraci, iar pe farisei și saduchei, reprezentanții celor două partide politico-religioase din Israel, i-a mustrat cu cuvinte deosebit de dure, numindu-i «pui de năpârcă» (Matei 3, 7), deoarece Îl necinsteau pe Dumnezeu prin păcatele lor grave: lăcomia, mândria, superficialitatea, aroganța și disprețul față de oamenii simpli. Sfântul Ioan Botezătorul s-a distins ca o personalitate dinamică și intransigentă cu păcatul, dar și cu cei care-l săvârșeau. Nu l-a cruțat nici pe regele Irod Agripa, care trăia în desfrânare cu soția fratelui său, căci, ori de câte ori îl întâlnea, striga în auzul tuturor: «Nu-ți este îngăduit să ții pe femeia fratelui tău» (Matei 6, 18). De aceea, Irod și, îndeosebi, Irodiada au ajuns să-l urască foarte mult, poruncind, în cele din urmă, să decapitat, în închisoarea Maherus, unde fusese întemnițat", a precizat Preasfinția Sa.
În finalul cuvântului său, Ierarhul nostru l-a felicitat pe părintele paroh Oprea Robertino Aristide, protoiereu al Protopopiatului Hotarele, oferindu-I o cruce pectorală și mai multe volume de cărți. La rândul său, parohul bisericii a mulțumit Întâistătătorului eparhiei noastre pentru bucuria de a fi în mijlocul credincioșilor din localitatea giurgiuveană Vărăști, în această zi de aleasă bucurie.
În continuare, la voievodala Mănăstire Comana au debutat lucrările conferinței de primăvară, care a reunit preoții din Protopopiatul Hotarele, prezidate de Chiriarhul nostru. Referatele s-au înscris în tematica Anului omagial al unității de credință și de neam și a Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română.
Cu acest prilej, PS Ambrozie a oferit preoților participanți la conferință, Albumul monografic „Mănăstirea Comana - între istorie și legendă", scris de părintele Arhim. Mihail Muscariu, lansat astăzi la finalul Sfintei Liturghii, câte un antimis, precum și ultimele hotărâri ale Centrului Eparhial, alături de alte publicații apărute la editura eparhială.
Evenimentul s-a bucurat de prezența a numeroși credincioși care s-au închinat la părticele din moaștele Sf. M. Muc. Gheorghe și ale Sf. M. Mc. Ecaterina, aduse de la noua Catedrală Episcopală din Giurgiu. Toți cei prezenți au primit ultimul număr al revistei Familia Ortodoxă.