SĂRBĂTOAREA SFÂNTULUI ȘI SLĂVITULUI PROOROC ILIE, LA SCHITUL „ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI” - CHIRIACU DIN COMUNA IZVOARELE, JUDEȚUL GIURGIU
În ziua de 20 iulie, când Biserica Ortodoxă l-a prăznuit pe Sfântul și Slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, un sobor de slujitori condus de Părintele Arhim. Mihail Muscariu, exarhul mănăstirilor din cuprinsul eparhiei noastre și stareț al Mănăstirii Comana, a săvârșit Sfânta Liturghie la Schitul „Acoperământul Maicii Domnului" - CHIRIACU, cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie", situat în satul Chiriacu, comuna Izvoarele, județul Giurgiu.
Manifestările au debutat joi, 19 iulie 2018, cu săvârșirea slujbei Vecerniei unită cu Litia, oficiată într-un loc special amenajat din incinta schitului și au continuat astăzi cu săvârșirea Sfintei Liturghii.
În cuvântul de învățătură rostit celor prezenți, Părintele Arhim. Mihail Muscariu a subliniat cinstea deosebită de care se bucură Sfântul și Slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul, atât în iudaism cât și în creștinism și chiar în islam, fiind socotit unul dintre profeți. Sfântul Proroc Ilie face parte din prorocii Vechiului Testament care nu și-au scris predicile sau cuvântările lor către popor. Sfântul Ilie a trăit și a făcut lucruri minunate în secolul al IX-lea îHs., în timpul regelui Ahab din Samaria care a domnit între anii 874 -853 î.Hs., a subliniat Preacuvioșia Sa.
Această cinstire extraordinară pe care a avut-o Sfântul Ilie înaintea lui Dumnezeu, a arătat Preacuvioșia Sa, este demonstrată prin arătarea sa pe Muntele Taborului alături de Moise, atunci când Mântuitorul s-a schimbat la Față înaintea ucenicilor Lui. Pentru că Proorocul Ilie a dus o viață asemănătoare îngerilor, plină de minuni, fiind hrănit de corbi când era retras la pârâul Cherit sau de înger pe drumul spre Muntele Horeb, el seamănă cu retragerea monahilor. Ilie, ca model al monahilor, se vede și din faptul că Sfântul Ioan Botezătorul, un ascet desăvârșit, devine, după cum spune și Mântuitorul Iisus Hristos, un nou Ilie.
„Sfântul Proroc Ilie este numit Înaintemergător al celei de-a doua veniri pentru că la prima venire a Mântuitorului Iisus Hristos Înaintemergător a fost prorocul Ioan Botezătorul care însă, ni se spune în sfintele cărți ale Sfintei Scripturi, lucra cu puterea lui Ilie. Deci avea aceeași râvnă pentru Dumnezeu, aceeași iubire profundă, fierbinte față de Dumnezeu și aceeași viață sfântă; focul prezent era sfințenia vieții lui care era un dar de la Dumnezeu pe care el însă l-a cultivat cu stăruință, cu post și cu rugăciune. Deci, el este înaintemergător al celei de-a doua veniri a Mântuitorului Iisus Hristos", a mai spus Părintele Exarh.
La aceste manifestări prilejuite de sărbătorirea celui de-al doilea ocrotitor al schitului au participat numeroși credincioși din județul Giurgiu, care au primit pachete și iconițe cu chipul Sfântului Prooroc Ilie.
***
Situat în apropiere de drumul ce leagă Giurgiu de Ghimpați, lângă localitatea Chiriacu, Schitul „Acoperământul Maicii Domnului" și „Sf. Proroc Ilie" reprezintă un punct de reper spiritual pentru credincioșii acestor ținuturi giurgiuvene.
Sfințirea noului așezământ a avut loc în data de 20 iulie 2006, când Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a săvârșit slujba de târnosire a bisericii de lemn, menită să slujească drept loc de rugăciune pentru monahii viețuitori aici, precum și credincioșilor doritori de liniște duhovnicească.
|