Astăzi, 12 august 2018, în Duminica a XI-a după Rusalii, în biserica Schitului "Sf. Nicolae" din municipiul Giurgiu, a fost săvârșită Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfințitul Părinte Dr. Episcop Ambrozie, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a evidențiat semnificațiile pericopei evanghelice, în care a fost prezentată pilda datornicului nemilostiv, rostită de Mântuitorul Iisus Hristos, spunând despre aceasta că ne învață cum să arătăm iubire milostivă față de semenii noștri, dar și că dreptatea lui Dumnezeu își are locul ei în viețile oamenilor.
„Dumnezeul nostru, al tuturor, ne eliberează din greutățile greșelilor noastre". Aceasta simbolizează cei zece mii de talanți din evanghelia de astăzi (Mt. 18, 24). Dar și noi, la rândul nostru, trebuie să ștergem datoriile de o sută de dinari ale tovarășilor noștri, adică să le iertăm micile greșeli făcute împotriva noastră. Îngerii care sunt deasupra noastră și care sunt sub același jug al slujirii ca și noi, ne acuză înaintea lui Dumnezeu. Nu-I spun lucruri pe care nu le-ar cunoaște, pentru că Dumnezeu pe toate le cunoaște, ci pentru dreptate, cer pedeapsa dreaptă a celor ce aleg să disprețuiască și să necinstească porunca de ne iubi aproapele. Când ajungem să ne înfruntăm propriile deșertăciuni, fie suntem pedepsiți în viața aceasta fiind vizitați de o durere sau o boală, fie în viața viitoare când cu siguranță vom fi pedepsiți. Dumnezeu pedepsește pe cel împietrit și îndărătnic ca, să-l schimbe, să-l facă mai bun și ca să-i fie mai bine. Sfânta Scriptură afirmă cu dreptate că pe cine îl iubește Domnul îl ceartă, și biciuiește pe tot fiul pe care îl primește (Evrei 12, 6; Prov. 3, 12) și atunci când sfătuiește să ținem cu tărie învățătura (Prov. 4, 13; Înț. Sir. 41, 14), a arătat Preasfinția Sa.
De asemenea, Ierarhul nostru a subliniat că noi rostim zilnic „și ne iartă nouă greșalele noastre", cerere regăsită în rugăciunea Tatăl nostru, dar nu știm în ce măsură această cerere legată de afirmația noastră „precum și noi iertăm", nu este mai degrabă o osândă pe care noi înșine o cerem de la Dumnezeu. Căci întâlnirea pe cale a celor doi datornici din parabolă ne reprezintă pe fiecare din noi. În pilda de astăzi, a spus Chiriarhul nostru, se întâlnesc cei doi datornici și cel căruia i s-a iertat nu poate să ierte nimic celuilalt. Acesta ne reprezintă pe noi, cei care nu vrem să iertăm nici cea mai mică jignire din partea aproapelui nostru. Dumnezeu vrea să ne facă curați și blânzi pe dinlăuntru, să scoată toată otrava din noi prin acest efort mic de iertare. Dumnezeu ne iartă foarte mult și noi greșim foarte mult față de Dumnezeu, dar condiția iertării noastre e foarte clară.Sfântul Pavel spune: „Fiți buni unul cu altul, fiți îngăduitori și miloși, iertați-vă unul pe altul, și Dumnezeu vă va ierta pe voi în Iisus Hristos".
La final, Ierarhul nostru a oferit părintelui Pintilie Cătălin Ioan, preot slujitor la Parohia Donauworth în Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, i-a dăruit o reverendă, o icoana cu chipul Sf. Paisie și albumul Schitul Sf. Nicolae. Tot cu această ocazie, părintele stareț Nicolae Matei a primit din partea Chiriarhului nostru cartea "Părinții mei duhovnicești - mărturii și trăiri", scrisă de Ierodiacon Iustinian Stoica de la Muntele Athos, apărută la editura Doxologia. Credincioșii prezenți au primit iconițe și ultimul număr al revistei Familia Ortodoxă.