Episcopia Giurgiului
Prea Sfintitul Parinte Dr. AMBROZIE - Intaiul Episcop al Giurgiului
Episcopia Giurgiului
Catedrala episcopală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din municipul Giurgiu
Protoierii - Episcopia Giurgiului
Mănăstiri - Episcopia Giurgiului
Seminar
Noutăţi - Episcopia Giurgiului
Judeţul Giurgiu
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Contact Episcopia Giurgiului
Episcopul Administraţia Eparhială Catedrala Episcopală Protoierii Mănăstiri Invăţământ Teologic Noutăţi Giurgiu Opera Social Filantropică Activitate Culturală Muzeul Eparhial Legături Contact
           

 

Sectiune Media
Secţiune Media

 

Calendar Creştin-Ortodox
Calendarul Crestin Ortodox 2009

 

Sfanta Scriptura Biblia
Sfânta scriptură sau Biblia

 

Învăţătura
Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă

 

Patriarhia Romana
Site-ul oficial al Patriarhiei Române

 

Untitled Document

ICOANA MAICII DOMNULUI „ÎNJUNGHIATA” (ESFAGMENI) DE LA MĂNĂSTIREA VATOPED (SF. MUNTE ATHOS) A FOST AȘEZATĂ SPRE ÎNCHINARE ÎN VECHEA CATEDRALĂ EPISCOPLĂ DIN GIURGIUAstăzi, la vechea Catedrală Episcopală din municipiul Giurgiu, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Episcop Ambrozie, a fost adusă spre bucuria duhovnicească a credincioșilor prezenți, o copie a Icoanei Maicii Domnului „Înjunghiata" (Esfagmeni) adusă de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos.


Începând cu primele ore ale dimineții, Sf. Icoană a fost purtată în procesiune de un sobor de slujitori, condus de părintele consilier Barbu Nicolae George, delegatul Întâistătătorului eparhiei noastre la acest eveniment, apoi a fost așezată spre închinare într-un loc special amenajat în catedrala episcopală.


Procesiunea a fost precedată de Sf. Liturghie, la finalul căreia părinte consilier Barbu Nicolae George a transmis numeroșilor credincioși prezenți binecuvântarea Ierarhului nostru, apoi a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre Icoana Maicii Domnului Esfagmeni, spunând despre această Sf. Icoană că datează din secolul al XIV-lea și se află în Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos, în paraclisul închinat Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Icoana poartă denumirea de „Înjunghiata" din cauza următoarei întâmplări:


Un ierodiacon ce avea ascultarea de ecleziarh, din cauza îndatoririlor sale, ajungea cu întârziere în trapeză. Odată, a ajuns după terminarea mesei, iar bucătarul a refuzat să îi mai dea de mâncare, amintindu-i că ar fi trebuit să vină la timp dacă dorește să mănânce. Cu sufletul plin de revoltă pentru cele petrecute, diaconul a plecat mâniat în biserică și, oprindu-se în fața icoanei Maicii Domnului, nu se gândi să o roage să îl ajute, ci i-a spus:

‒ De câtă vreme îți slujesc? Am trudit, însă nu am cum arăta aceasta. Nu te îngrijești dacă am sau nu să mănânc?

Apoi, el a lovit chipul Maicii Domnului cu un cuțit în obraz. Din rana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a izvorât îndată sânge, iar chipul Maicii Domnului a devenit palid. Înfricoșat, călugărul a orbit și a căzut în fața icoanei, cu totul părăsit de simțuri, precum Cain, ucigașul din vechime. El a rămas în starea aceasta vreme de trei ani. Apoi, datorită rugăciunilor stăruitoare ale starețului și ale călugărilor, Maica Domnului i s-a arătat starețului și i-a spus că diaconul este vindecat. Revenindu-și, diaconul s-a căit pentru fapta sa. Așezându-se în fața icoanei, a petrecut restul vieții sale în pocăință.

La trei ani după plecarea din lumea aceasta, osemintele diaconului au fost dezgropate, după rânduiala athonită, descoperind trupul său descompus după rânduiala firii, însă mâna sa dreaptă a rămas neatinsă de stricăciune, fiind toată neagră. Aceasta se păstrează până astăzi, ca semn al negrăitei iubiri a Maicii Domnului pentru întreaga făptură omenească.


Icoana Maicii Domnului „Înjunghiata" (Esfagmeni) de la Vatoped este prăznuită pe 21 ianuarie.
Site realizat şi administrat de Gloria Grup - Consultanta in Sisteme de Management | Finantari Nerambursabile | Solutii IT & Imagine
Episcopul | Administraţia Eparhială | Catedrala Episcopală | Protoierii | Mănăstiri | Invăţământ Teologic | Noutăţi | Giurgiu | Opera Social Filantropică | Activitate Culturală | Muzeul Eparhial | Legături | Contact | Prima pagină
  Nr. vizitatori: 12248,
Copyright Episcopia Giurgiului - Biserica Ortodoxă Română