Episcopia Giurgiului
Prea Sfintitul Parinte Dr. AMBROZIE - Intaiul Episcop al Giurgiului
Episcopia Giurgiului
Catedrala episcopală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din municipul Giurgiu
Protoierii - Episcopia Giurgiului
Mănăstiri - Episcopia Giurgiului
Seminar
Noutăţi - Episcopia Giurgiului
Judeţul Giurgiu
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Contact Episcopia Giurgiului
Episcopul Administraţia Eparhială Catedrala Episcopală Protoierii Mănăstiri Invăţământ Teologic Noutăţi Giurgiu Opera Social Filantropică Activitate Culturală Muzeul Eparhial Legături Contact
           

 

Sectiune Media
Secţiune Media

 

Calendar Creştin-Ortodox
Calendarul Crestin Ortodox 2009

 

Sfanta Scriptura Biblia
Sfânta scriptură sau Biblia

 

Învăţătura
Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă

 

Patriarhia Romana
Site-ul oficial al Patriarhiei Române

 

Untitled Document

DUMINICA A XIII-A DUPĂ RUSALII | SFÂNTA LITURGHIE ȘI TAINA SF. BOTEZ ÎN BISERICA „SF. IOAN BOTEZĂTORUL” A PAROHIEI SCHITU DIN CUPRINSUL PROTOPOPIATULUI MIHĂLEȘTI




Astăzi, 26 august 2018, în Duminica a XIII-a după Rusalii (Pilda lucrătorilor răi ai viei), Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Sf. Ioan Botezătorul" a Parohiei Schitu din cuprinsul Protopopiatului Mihălești. Din soborul slujitor a făcut parte părintele secretar eparhial Alexandru Ștefan, părintele protoiereu Mihale Dan Mihail, precum și părintele Augustin Stoica, starețul Mănăstirii Ceptura din Arhiepiscopia Bucureștilor.


În cuvântul de învățătură, Întâistătătorul eparhiei noastre a vorbit despre Pilda lucrătorilor răi ai viei și a precizat că via din pericopa evanghelică de astăzi este Biserica lui Hristos, având ca centru spiritual Sfânta Liturghie, iar turnul de pază este reprezentat de ierarhia bisericească: episcopi, preoți și diaconi.


Ei sunt, prin excelență, autoritatea spirituală și canonică rânduită de Părintele ceresc să vegheze și să privegheze pe cei aflați în păstorire. Cei ce constituie via lui Dumnezeu, respectiv dreptcredincioșii creștini, să rodească întru răbdare, sub îndrumarea lor duhovnicească, a spus Ierarhul nostru.


Totodată, Preasfinția Sa a mai evidențiat că fiecare dintre cei ce constituie parte a viei are datoria să lucreze în duh evanghelic și să dobândească roadele pe care le vrea Dumnezeu de la noi. Acestea nu sunt altceva decât darurile Duhului Sfânt, pe care le putem dobândi, numai dacă trăim o viață curată, smerită, în rugăciune și dragoste frățească unii cu alții.


În finalul cuvântului, Ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să se străduiască să fie lucrători buni în Biserica lui Hristos, cât mai uniți și solidari cu cei aflați în suferință și necazuri.


La acest moment de sărbătoare pentru Parohia Schitu, datorită activității pastoral-misionare desfășurate, Ierarhul nostru l-a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele paroh Stoica Lucian, oferindu-i cu acest prilej o cruce pectorală și o bederniță. De asemenea, fratele părintelui paroh, Părintele Augustin, starețul Mănăstirii Ceptura, a primit un baston de stareț, o cruce pectorală și cartea „Mănăstirea Comana – între istorie și legendă", scrisă de părintele Arhim. Mihail Muscariu, starețul Mănăstirii Comana și exarhul mănăstirilor din județul Giurgiu.



În continuare, după Sfânta Liturghie, Chiriarhul nostru a oficiat slujba Tainei Sfântului Botez pentru prunca Anisia Maria, fiica părintelui Stoica Lucian, preot paroh la Parohia Schitu, și a doamnei preotese Simona.


Cu acest prilej, Întâistătătorul Episcopiei Giurgiului a ținut un cuvânt de învățătură în care a explicat semnificația și conținutul profund a ceea ce se întâmplă în Taina Botezului.


La final, Preasfinția Sa a adresat felicitări părinților noii creștine, oferindu-le câte o icoană, o reverendă, precum și alte daruri. Tot cu această ocazie, Întâistătătorul Eparhiei Giurgiului a binecuvântat familia părintelui Constantin George și a doamnei preotese Cristina, nașii micuței Anisia Maria, dăruindu-le câte o icoană a Maicii Domnului și publicații apărute la Episcopia Giurgiului.


Credincioșii prezenți au avut bucuria de a se închina la Icoana Maicii Domnului - Prodromița, adusă recent din Sfântul Munte Athos prin purtarea de grijă a Întâistătătorul eparhiei noastre, apoi le-au fost oferite ultimul număr al revistei Familia Ortodoxă și iconițe cu chipul Maicii Domnului.


Tot astăzi, în curtea bisericii Parohiei Schitu, PS Ambrozie a oficiat o slujbă de pomenire la mormântul părintelui Ştefan Sandu, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul" din București, trecut la cele veșnice în anul 2012.

Despre părintele prof. Ștefan Sandu, îndrumătorul lucrării de licență al Preasfințitului Părinte Ambrozie, Ierarhul nostru a amintit că de-a lungul activității sale didactice de peste trei decenii, părintele profesor a predat mai multe discipline de teologie sistematică: Formarea duhovnicească, în cadrul căreia a utilizat cursul de „Ascetică și Mistică" al părintelui profesor Dumitru Stăniloae; Teologie Dogmatică și Simbolică, afirmându-se ca un specialist în teologia Mărturisirilor de Credință din sec. al XV-lea și al XVI-lea; Istoria dogmelor, reluând tradiția ilustrată în această facultate de celebrul profesor Ioan Mihălcescu (ajuns mitropolit al Moldovei) și elaborând pentru studenți un curs universitar, tipărit la Editura Universității din București, în patru volume.


A condus cu acrivie și pasiune didactică sute de lucrări de licență, disertații de master, iar din anul 2003 și teze de doctorat în teologie. Concomitent, s-a preocupat și de perfecționarea continuă a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, îndrumând zeci de lucrări de gradul I didactic, disciplina Religie.


Pe baza unei cercetări științifice riguroase, părintele profesor Ştefan Sandu a publicat de-a lungul anilor, în țară și în străinătate, zeci de studii și articole de teologie, precum și un număr de opt cărți.


Chipul blând și inima generoasă ale părintelui profesor s-au întipărit în sufletele multor generații de studenți, care-l vor păstra în memoria lor ca dascăl devotat și preot distins, angajat deplin în viața și lucrarea Bisericii.
























Site realizat şi administrat de Gloria Grup - Consultanta in Sisteme de Management | Finantari Nerambursabile | Solutii IT & Imagine
Episcopul | Administraţia Eparhială | Catedrala Episcopală | Protoierii | Mănăstiri | Invăţământ Teologic | Noutăţi | Giurgiu | Opera Social Filantropică | Activitate Culturală | Muzeul Eparhial | Legături | Contact | Prima pagină
  Nr. vizitatori: 10278,
Copyright Episcopia Giurgiului - Biserica Ortodoxă Română