SĂRBĂTOAREA ÎNĂLȚĂRII SFINTEI CRUCI LA SCHITUL “SF. IERARH NICOLAE” DIN MUNICIPIUL GIURGIU
La sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, vineri, 14 septembrie 2018, Întâistătătorul eparhiei noastre, Preasfințitul Părinte Episcop Dr. Ambrozie a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica Schitului Sf. Ierarh Nicole" din municipiul Giurgiu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul său de învățătură, Chiriarhul nostru le-a vorbit credincioșilor prezenți despre semnificația praznicului Înălțării Sfintei Cruci, explicându-le legătura dintre Sfânta Cruce și Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.
Ori de câte ori ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci, medităm la suferințele Mântuitorului Iisus Hristos, la Jerta Sa de pe crucea Golgotei și, în același timp, ne exprimăm cu toată tăria credința în Învierea Sa din morți, chezășia învierii noastre. Prin urmare, viața omului pe pământ este cruce și înviere, a spus Preasfinția Sa.
„Urmând îndemnul Domnului Iisus Hristos, de a-și lua crucea, toți sfinții martiri pe care-i avem în calendarele noastre creștine, au devenit cei mai buni fii ai omenirii, cei mai buni cetățeni ai cerului, au făcut binele cu toată ființa lor, sfârșind pe cruce, fiind uciși cu pietre sau tăiați cu sabia; făcând binele, au fost răsplătiți cu rău. Toți aceștia s-au jertfit pentru cauza lui Dumnezeu, mergând pe calea Lui, pe calea Crucii Lui, pe calea suferințelor Lui. De pe înălțimea Golgotei, El ne-a învățat că după suferință și umilință, vin mângâierea și bucuria, după cum după o furtună mare și viscol, vin liniștea și bucuria în natura care ne înconjoară. Drept pentru care, după Vinerea Patimilor ne întâlnirn cu Duminica cea Slăvită a Învierii Domnului, a arătat Chiriarhul nostru.
De asemenea, Ierarhul nostru a spus că se cuvine, așadar, ca toți cei ce conștientizează însemnătatea acestui mare praznic împărătesc să mediteze la simbolul și semnificația Crucii, ca semn al Fiului Omului, ca emblemă a creștinismului, dar mai ales ca anamneză a Jertfei răscumpărătoare a Mântuitorului, din ale cărei roade ne împărtășim la fiecare Sfântă Liturghie, atunci când ne apropiem de Sfântul Potir, pentru a primi Sfântul Trup și Sânge al lui Hristos, sub forma pâinii și a vinului.
În continuare, Ierarhul nostru s-a rugat pentru odihna sufletului părintelui Drăgan Marin, fostul preot paroh al Parohiei Mîrșa, Protopopiatul Bolintin, trecut ieri la cele veșnice.
După Sfânta Liturghie, PS Ambrozie a sfințit Icoana Sf. Paisie Aghioritul, pictată la Mănăstirea Antim din București.
La finalul, Întâistătătorul eparhiei noastre i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți, apoi le-a oferit ultimul număr al revistei Familia Ortodoxă și iconițe. Credincioșii au avut bucuria de a se închina la o copie a Icoanei Maicii Domnului - Prodromița, adusă din Sfântul Munte Ahos.




















|