Episcopia Giurgiului
Prea Sfintitul Parinte Dr. AMBROZIE - Intaiul Episcop al Giurgiului
Episcopia Giurgiului
Catedrala episcopală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din municipul Giurgiu
Protoierii - Episcopia Giurgiului
Mănăstiri - Episcopia Giurgiului
Seminar
Noutăţi - Episcopia Giurgiului
Judeţul Giurgiu
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Contact Episcopia Giurgiului
Episcopul Administraţia Eparhială Catedrala Episcopală Protoierii Mănăstiri Invăţământ Teologic Noutăţi Giurgiu Opera Social Filantropică Activitate Culturală Muzeul Eparhial Legături Contact
           

 

Sectiune Media
Secţiune Media

 

Calendar Creştin-Ortodox
Calendarul Crestin Ortodox 2009

 

Sfanta Scriptura Biblia
Sfânta scriptură sau Biblia

 

Învăţătura
Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă

 

Patriarhia Romana
Site-ul oficial al Patriarhiei Române

 

Untitled Document

EXPOZIȚIA CU TEMA „ÎNCHINARE SFINTEI CRUCI” LA VECHEA CATEDRALĂ EPSICOPALĂ DIN MUNCIPIUL GIURGIU
Ieri, în vechea Catedrală Episcopală „Adormirea Maicii Domnului" din municipiul Giurgiu a avut loc vernisajul expoziției cu tema „Închinare Sfintei Cruci", organizată de Departamentul de Teologie Practică și Artă Sacră al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul" din cadrul Universității București, cu sprijinul Episcopiei Giurgiului.


Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor organizate de Episcopia Giurgiului în Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.


Expoziția cuprinde lucrări realizate de artiști consacrați și studenți și a fost organizată prin colaborarea profesorilor, stu­denților de la specializarea Teologie Artă Sacră, precum și a masteranzilor de la programele de studiu Artă Sacră, sub îndrumarea prof. dr. Mihaela Palade.


Cuvântul de bun venit a fost adresat celor prezenți de părintele Marian Ciocănel, parohul catedralei, care a vorbit despre importanța evenimentului.


În continuare, curatorul expoziției, prof. univ. dr. Mihaela Palade, a vorbit despre jertfa care stă la baza fiecărui act artistic: „Avem o expoziție închinată Sfintei Cruci, care ne vorbește despre ce înseamnă, de fapt, Sfânta Cruce. Crucea este jertfă. Fără jertfă nu se poate face nimic. Fără minuțiozitatea și migala cu care au fost realizate exponatele, fără jertfa de a sta în picioare ceasuri întregi pentru a le așeza, noi cei prezenți la acest eveniment nu ne-am fi putut bucura de aceste minuante opere de artă".


De asemenea, doamna prof. Mihaela Palade a subliniat faptul că episoadele și personajele religioase constituie un izvor nesecat al creației artiștilor: „Expoziția de față, printr-un element religios, poate da naștere unei manifestări surprinzătoare prin frumusețe și diversitate a mijloacelor de expresie. O să regăsiți în fiecare element expus o gramatică a limbajului vizual".


Părintele Nicușor Puflea, protoiereu al Protopopiatului Giurgiu, a adresat mulțumiri și felicitări celor care s-au ostenit cu realizarea acestei expoziții.


La eveniment a fost prezent și părintele Arhim. Teodor Șerban, vicar administrativ al eparhiei noastre, delegatul Întâistătătorului Episcopiei Giurgiului, care a subliniat faptul că „tematica expoziției se încadrează perfect momentului liturgic pe care l-am parcurs în ziua de 14 septembrie, care ne-a adus aminte de jertfa Mântuitorului de pe Sfânta Cruce. Vedem aici cât de importantă este cinstirea Sfintei Cruci și cât de importantă este educația pe care o oferim tinerei generații pentru jertfelnicie, pentru asumarea unei vieți trăite așa cum ne învață Domnul Iisus Hristos. Această expoziție reprezintă ea însăși o lucrare jertfelnică, pentru că este rodul muncii artiștilor care au plămădit cu mult suflet creații de care suntem mândri".


La final, toți cei prezenți au primit diploma de participare.
Site realizat şi administrat de Gloria Grup - Consultanta in Sisteme de Management | Finantari Nerambursabile | Solutii IT & Imagine
Episcopul | Administraţia Eparhială | Catedrala Episcopală | Protoierii | Mănăstiri | Invăţământ Teologic | Noutăţi | Giurgiu | Opera Social Filantropică | Activitate Culturală | Muzeul Eparhial | Legături | Contact | Prima pagină
  Nr. vizitatori: 940,
Copyright Episcopia Giurgiului - Biserica Ortodoxă Română