Episcopia Giurgiului
Prea Sfintitul Parinte Dr. AMBROZIE - Intaiul Episcop al Giurgiului
Episcopia Giurgiului
Catedrala episcopală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din municipul Giurgiu
Protoierii - Episcopia Giurgiului
Mănăstiri - Episcopia Giurgiului
Seminar
Noutăţi - Episcopia Giurgiului
Judeţul Giurgiu
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Contact Episcopia Giurgiului
Episcopul Administraţia Eparhială Catedrala Episcopală Protoierii Mănăstiri Invăţământ Teologic Noutăţi Giurgiu Opera Social Filantropică Activitate Culturală Muzeul Eparhial Legături Contact
           

 

Sectiune Media
Secţiune Media

 

Calendar Creştin-Ortodox
Calendarul Crestin Ortodox 2009

 

Sfanta Scriptura Biblia
Sfânta scriptură sau Biblia

 

Învăţătura
Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă

 

Patriarhia Romana
Site-ul oficial al Patriarhiei Române

 

Untitled Document

PS AMBROZIE, EPISCOPUL GIURGIULUI, ÎMPREUNĂ CU ALȚI TREI ARHIEREI A SFINȚIT BISERICA NOUĂ DIN TOHANUL VECHI, BRAȘOV



Mulțimi de credincioși din ținutul Branului, Țara Bârsei și alte părți ale României au participat duminică, 23 septembrie, la târnosirea Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena" și „Sfântul Siluan Athonitul" din Parohia Tohanul Vechi II, județul Brașov.

Slujba de târnosire a bisericii ridicate în cimitirul din Tohanul Vechi, în apropiere de capela înălțată de comunitate în 1993, a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfințitul Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului și Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii.

Alături de ierarhi s-au aflat numeroși preoți și diaconi, amintindu-i aici pe starețul Mănăstirii Frăsinei, arhimandritul Ioanichie Popescu, arhimandritul Nicodimos Kabarnos din Atena, Grecia, protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, protopopul de Bran-Zărnești, Gheorghe Colțea, parohul George Laurențiu Bota și alți slujitori ai sfintelor altare.

Biserica cea nouă din Tohanul Vechi a fost târnosită la exterior cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită, au sfințit și înveșmântat Sfânta Masă, după care au sfințit iconostasul și pictura interioară, operă a artiștilor Camelia și Condrea Toma.

Chemare și mărturisire

După slujba de târnosire a fost oficiată Sfânta Liturghie pe o scenă amenajată în curtea locașului de cult. Răspunsurile litrgice au fost date de grupul psaltic „Tronos" al Catedralei Patriarhale, condus de arhid. Mihail Bucă.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Mihai Diaconescu a fost hirotonit preot misionar pentru Schitul „Sfinții Împărați Constantin și Elena" din Șimon-Bran.

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de PS Episcop Ignatie. Ierarhul a tâlcuit Evanghelia citită în Duminica a 18-a după Rusalii, a pescuirii minunate.

Sfântul Apostol Petru se mărturisește și în același timp se smerește în fața Domnului și Îi spune că deși a trudit toată noaptea încercând să prindă pești și chiar dacă El le cere un lucru aproape imposibil acum, datele evidenței fiind altele și anume că nu avea cum să prindă pește, va face după cuvântul Lui. Din această atitudine a Sfântului Petru noi învățăm un lucru esențial și anume că oricâtă experiență am avea, oricâte cunoștințe am asimila, oricât de buni am fi în profesia noastră, există un moment limită în care avem nevoie să recunoaștem fiecare în parte faptul că nu putem mai mult. În momentul în care absolutizăm, în momentul în care idolatrizăm și totul se mișcă în jurul experienței noastre, a cunoștințelor pe care noi le-am asimilat, transformăm experiența și cunoașterea noastră într-o ideologie", a subliniat ierarhul.

Tot în cadrul Sfintei Liturghii, părintele paroh George Laurențiu Bota a prezentat cele mai importante momente din viața bisericii noi din Tohanul Nou, amintind eforturile depuse de credincioși, de comunitatea locală pentru a ridica acest locaș de cult atât de necesar în localitatea brașoveană, pentru care s-a așezat piatra de temelie în 1996.



„Un loc sfințit și sfințitor"


La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a explicat credincioșilor rânduiala târmosirii unei biserici și i-a felicitat pe toți cei care au contribuit de-a lungul anilor la zidirea noului locaș de cult din Tohanul Vechi.

„Sfințirea bisericii este un moment foarte important pentru că locașul devine un loc sfințit și sfințitor, el este sfințit ca să devină sfințitor. Tot ceea ce-am făcut de la punerea pietrei de temelie până în acest moment au fost lucrări prin care am cerut binecuvântarea lui Dumnezeu și L-am chemat pe Mântuitorul Iisus Hristos să-și facă locaș aici și Duhul Sfânt să lucreze prin Sfintele Taine", a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

În semn de prețuire pentru aceste eforturi, Părintele Mitropolit a oferit mai multe distincții și acte de cinstire. În primul rând, părintele paroh George Laurențiu Bota a primit din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, distincția „Ordinul Sfinților Împărați Constantin și Elena". Distincția a fost înmânată de IPS Mitropolit Laurențiu, iar mai apoi ierarhul a oferit distincția „Crucea șaguniană pentru laici" primarului orașului Zărnești, Alexandru Lucian Igrișan.

De asemenea, grupul „Tronos" al Patriarhiei Române, arhimandritul Nicodimos Kabarnos și pictorii Camelia și Condrea Toma au primit distincția „Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei". Adunarea parohială, Consiliul parohial, Primăria Zărnești și mai mulți ctitori și binefăcători au primit acte de cinstire din partea Părintelui Mitropolit.

Părintele George Laurențiu Bota le-a oferit ierarhilor în dar din partea comunității parohiale câte un engolpion.

Sărbătoarea de la Tohanul Vechi s-a încheiat în după-amiaza zilei cu un concert de muzică psaltică și patriotică susținut de grupul „Tronos" și arhimandritul Nicodimos Kabarnos.




















Site realizat şi administrat de Gloria Grup - Consultanta in Sisteme de Management | Finantari Nerambursabile | Solutii IT & Imagine
Episcopul | Administraţia Eparhială | Catedrala Episcopală | Protoierii | Mănăstiri | Invăţământ Teologic | Noutăţi | Giurgiu | Opera Social Filantropică | Activitate Culturală | Muzeul Eparhial | Legături | Contact | Prima pagină
  Nr. vizitatori: 11487,
Copyright Episcopia Giurgiului - Biserica Ortodoxă Română