„O Adunare nouă în An Centenar”: Patriarhul României a prezidat ședința de constituire ANB
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezidat sâmbătă, 29 septembrie 2018, la Palatul Patriarhiei ședința de constituire a Adunării Naționale Bisericești. În deschiderea lucrărilor, Preafericirea Sa a spus că se constituie „o Adunare Națională Bisericească nouă în An Centenar" cu o responsabilitate deosebită în viața Bisericii. Timp de patru ani sunteți sub binecuvântarea, lumina, bucuria și marele privilegiu de a fi oamenii Centenarului, a precizat Patriarhul Daniel.
Părintele Patriarh a amintit că noua ANB nu este formată doar din membri noi, ci sunt și membri „cu experiență" aflați la al doilea mandat. Este o legătură frumoasă între tradiție și înnoire, între continuitate și primenire, a remarcat Patriarhul României.
După alegere și validarea mandatelor pentru perioada 2018-2022, membrii ANB s-au întrunit în ședință pentru a alege Comisiile de lucru permanente și membrii Consiliului Național Bisericesc. Apelul ANB pentru participarea la ReferendumLa finalul ședinței, Patriarhul României a citit Apelul Adunării Naționale Bisericești pentru participarea la referendum în 6-7 octombrie 2018: „Să spunem DA familiei binecuvântate de Dumnezeu!" ANB a îndemnat prin acest apel pe toți cetățenii ortodocși români să participe la referendum și să spună DA clarificării textului articolului 48 din Constituția României privind definirea căsătoriei, adică înlocuirea expresiei confuze: „uniunea liber consimțită între soți", cu formularea clară și precisă: „uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie". Să cinstim, așadar, Centenarul Marii Uniri din 1918, printr-o mare unire de cuget și acțiune națională în apărarea familiei creștine și a viitorului poporului român!, fac apel membrii ANB.
Ședința de constituire ANB a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată de PS Atanasie de Bogdania în Catedrala Patriarhală. Adunarea Națională BisericeascăAdunarea Națională Bisericească este organismul central deliberativ al Bisericii Ortodoxe Române pentru problemele administrative, sociale, culturale, economice si patrimoniale. ANB este alcătuită din câte trei reprezentanți ai fiecarei eparhii, un cleric și doi mireni, delegați de Adunările Eparhiale, pe termen de patru ani. Ei pot fi delegați pentru cel mult două mandate. Hotărârile Adunării Naționale Bisericești devin executorii după ratificarea lor de către Sfântul Sinod. Președintele ANB este Patriarhul României. Foto credit: Raluca Ene / Basilica.ro
|