NOUA PICTURĂ A BISERICII PAROHIALE CU HRAMUL „ SF. MUCENIC PANTELIMON ȘI SF. SFINȚIT MUCENIC CIPRIAN“ DIN REMUȘ, A FOST SFINȚITĂ
Marți, 2 octombrie 2018, credincioșii din comunitatea parohială a localității Remuș, Protopopiatul Giurgiu, au trăit momente de aleasă înălțare sufletească, întrucât noua pictură a bisericii parohiale cu hramul „Sf. Mucenic Pantelimon și Sf. Sfințit Mucenic Ciprian" din această localitate, a fost sfințită.
În dimineața zilei de marti, Întâistătătorul Episcopiei Giurgiului a fost întâmpinat, în apropierea bisericii, după tradiție, de oficialitățile locale, de părintele paroh și de gospodari ai localității Remuș.
După slujba de sfințire a picturii, a urmat Sfânta Liturghie, săvârșită în biserica parohiei de PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un ales sobor de preoți din administrația eparhială și din parohiile învecinate, în prezența credincioșilor din parohie, dar și din localitățile învecinate.
La momentul cuvenit, foarte mulți copii prezenți la slujbă fost împărtășiți cu Sfintele Taine.
În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie, a vorbit despre importanța pictării bisericilor și a explicat reprezentările picturale ale sfântului locaș.
Cuvântul ierarhului a continuat cu explicarea pericopei evanghelice de astăzi, subliniind că „în astfel de momente de sărbătoare, se cuvine să vă îndreptați gândul cu recunoștință spre cei care ne-au transmis nouă credința ortodoxă, dar și spre cei ce s-au ostenit și au zidit locașuri de cult, cum este și această măreață biserică, la care și dumneavoastră ați contribuit, însă alții au trecut în veșnicie. Ori de câte ori se săvârșește Sfânta Liturghie într-o biserică, la proscomidiar, care simbolizează peștera din Betleem, în partea dinspre miazănoapte a altarului, sunt pomeniți și cei trecuți la cele veșnice, după numele lor, scoțându-se miride sau părticele, precum și cei vii care, prin prezența lor, însuflețesc locașul sfânt. În felul acesta, se realizează comuniunea unora cu alții, cu sfinții, cu Maica Domnului și, mai ales, cu Mântuitorul Iisus Hristos, Arhiereul Cel veșnic, Care Se află pururea la cârma Bisericii Sale, pe care a întemeiat-o cu scump Sângele Său".
Pentru implicarea în lucrările de pictare și înfrumusețare a locașului de cult, părintele paroh Mușat Stelian a primit o cruce pectorală și mai multe albume de cărți, apărute la editura eparhiei noastre, iar cei ce au sprijinit lucrările bisericii au primit din partea Preasfințitului Părinte Episcop Ambrozie diplome de vrednicie. De asemenea, Chiriarhul nostru a oferit pentru biserica parohială o icoană cu chipul Maicii Domnului.
Evenimentul s-a încheiat cu săvârșirea slujbei parastasului pentru slujitorii și ctitorii trecuți la Domnul, urmat de tradiționala agapă creștinească, la care au fost invitați toți credincioșii prezenți.
Pe parcursul zilei, credincioșii s-au închinat și au adus cinstire moaștelor Sfântului Mucenic Pantelimon, păstrate în lăcașul de cult, precum și la părticele din moaștele Sf. Mare Mucenic Gheorghe și ale Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, aduse de la Noua Catedrală Episcopală din Giurgiu. Tot cu acest prilej, toți cei prezenți au avut bucuria de a se închina la o copie a Icoanei Maicii Domnului - Prodromița, adusă din Sfântul Munte Athos.
Răspunsurile la strană au fost date corul Seminarului Teologic „Teoctist Patriarhul" al eparhiei noastre, dirijat de părintele prof. Sandu Gheorghiță.
***
Parohia Remuș se află la aproximativ 1 km de municipiul Giurgiu. Remuș este un sat în comuna Frătești din județul Giurgiu, Muntenia, România. Între anii 1417-1829 a făcut parte din Raiaua Giurgiu (Kaza Yergöğü) a Imperiului Otoman.
În ultimii ani, la Parohia „Sf. Pantelimon" din Remuș au fost realizate lucrări de înnoire a exteriorului bisericii, astfel pregătită și împodobită cu un frumos veșmânt pictural, a fost săvârșită slujba de sfințire a picturii de către Chiriarhul Giurgiului, în data de 2 octombrie 2018, an declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „Anul Omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918".
|