Episcopia Giurgiului
Prea Sfintitul Parinte Dr. AMBROZIE - Intaiul Episcop al Giurgiului
Episcopia Giurgiului
Catedrala episcopală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din municipul Giurgiu
Protoierii - Episcopia Giurgiului
Mănăstiri - Episcopia Giurgiului
Seminar
Noutăţi - Episcopia Giurgiului
Judeţul Giurgiu
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Contact Episcopia Giurgiului
Episcopul Administraţia Eparhială Catedrala Episcopală Protoierii Mănăstiri Invăţământ Teologic Noutăţi Giurgiu Opera Social Filantropică Activitate Culturală Muzeul Eparhial Legături Contact
           

 

Sectiune Media
Secţiune Media

 

Calendar Creştin-Ortodox
Calendarul Crestin Ortodox 2009

 

Sfanta Scriptura Biblia
Sfânta scriptură sau Biblia

 

Învăţătura
Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă

 

Patriarhia Romana
Site-ul oficial al Patriarhiei Române

 

Untitled Document

VOIEVODALA MĂNĂSTIRE COMANA |EVENIMENT DEDICAT „ANULUI OMAGIAL AL UNITĂȚII DE CREDINȚĂ ŞI DE NEAM” ŞI „ANULUI COMEMORATIV AL FĂURITORILOR MARII UNIRI DIN 1918”




La voievodala Mănăstire Comana din județul Giurgiu au fost inaugurate sâmbătă, 6 octombrie, cu prilejul Centenarului Marii Uniri, trei tunuri care au făcut parte din Artileria Română în perioada 1879-1919, precum și un triptic cu scene care prezintă bătăliile Primului Război Mondial și istoria poporului român.


În debutul evenimentului, grupul de copii „Fluerașii” au intonat Imnul de stat al României, apoi un sobor de slujitori, condus de Arhim. Teodor Șerban, delegatul Chiriarhului nostru la acest eveniment, a oficiat o slujbă de Te Deum, urmată de pomenirea eroilor neamului.


Cu aceasta ocazie, părintele Arhim. Teodor Șerban a semnalat în cuvântul său faptul că „aceste evenimente vor da mărturie generațiilor viitoare despre semnele răstignirii și reînvierii ce pot fi văzute pe trupul istoriei zbuciumate a neamului românesc”.


Preacuvioșia Sa a îndemnat pe fiecare „să înălțăm o rugăciune pentru eroii neamului românesc, așa cum face Biserica la fiecare slujbă, în încercarea de a recupera istoria și a răscumpăra timpul, căci punerea în evidență a acestor mărturii este modul în care am ales să spunem celor ce și-au găsit liniștea în pământul Împărăției Cerurilor că nu i-am uitat și că le suntem recunoscători”.


În continuare, părintele Arhim. Mihail Muscariu a rostit un cuvânt de bun venit și a prezentat Albumul monografic „Mausoleul Eroilor de la Mănăstirea Comana, lansat sub egida România 100, după care a invitat pe cei prezenți să vizioneze cele trei filme documentare care au avut ca temă „Centenarul Marii Unirii”.


Prezent la eveniment, domnul Radu Theodoru, general de aviație (R), a subliniat faptul că „în acest an unic pentru România, îi omagiem pe cei care, acum 100 ani, au reușit să realizeze un vis aparent imposibil: unirea tuturor românilor. Este un motiv de sărbătoare, dar este și un prilej de gândire pentru fiecare român de azi. Miracolul Marii Uniri nu s-a făcut în condiții ușoare. La 1918, România era vlăguită de război și epidemie, parțial ocupată de armate străine și departe de aliații săi. Toate nemulțumirile și dezbinările noastre de astăzi par neînsemnate față de ceea ce au avut de înfruntat înaintașii noștri. Și, totuși, au reușit acolo unde toți cei dinaintea lor dăduseră greș de nenumărate ori”.



În contextul momentului comemorativ, reprezentanți ai instituțiilor implicate în acest eveniment au depus coroane de flori la Mausoleul Eroilor, aflat în incinta așezământului monahal, iar la final au luat parte la reconstituirea istorică a unei bătălii din Primul Război Mondial, care a cuprins prezentări de uniforme, arme și echipament, scene ale luptelor de acum mai bine de 100 de ani.



***

Anul 2018 ne oferă prilejul de a sărbători 100 ani de la Marea Unire. În acest sens, Biserica Ortodoxă Română organizează mai multe manifestări culturale și religioase dedicate acestui eveniment. Anul 2018 a fost declarat în Patriarhia Română „Anul omagial al unității de credință și de neam” și „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”. Hotărârea a fost adoptată în ședința Sfântului Sinod din 29 octombrie 2016.
























Site realizat şi administrat de Gloria Grup - Consultanta in Sisteme de Management | Finantari Nerambursabile | Solutii IT & Imagine
Episcopul | Administraţia Eparhială | Catedrala Episcopală | Protoierii | Mănăstiri | Invăţământ Teologic | Noutăţi | Giurgiu | Opera Social Filantropică | Activitate Culturală | Muzeul Eparhial | Legături | Contact | Prima pagină
  Nr. vizitatori: 11555,
Copyright Episcopia Giurgiului - Biserica Ortodoxă Română