DUMINICA A 20-A DUPĂ RUSALII |DOI IERARHI AU SĂVÂRȘIT SFÂNTA LITURGHIE CU OCAZIA RESFINȚIRII MĂNĂSTIRII GĂISENI DIN JUDEȚUL GIURGIU
Duminică, 7 octombrie, a avut loc resfințirea bisericii Mănăstirii Găiseni din județul Giurgiu. Slujba de resfințire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse (Bulgaria), împreună cu Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurați de un ales sobor de preoți și de diaconi.
În continuare, în biserica Mănăstirii Găiseni, cu hramurile „Sf. Nicolae", „Sf. Iosif cel Milostiv" și „Sf. Neagoe Basarab", a fost oficiată Sfânta Liturghie.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Naum a subliniat că „Sfânta Evanghelie de astăzi ne istorisește că, pe când Iisus intra în cetatea galileeană Nain, a întâlnit un convoi mortuar care ducea la mormânt pe un tânăr, unicul fiu al unei văduve. Apropiindu-se de ea, i-a spus cu duioșie să nu mai plângă, după care, întorcându-se spre fiul ei, a grăit: „Tinere, ție îți zic: scoală-te!" (Lc. 7, 14). Şi acesta a înviat. Din această istorisire se vede clar că Hristos, „Începătorul vieții" (Fapte 3, 15), Care are „cuvintele vieții veșnice" (In. 6, 68), poate da viață celor morți. Domnul nostru, Care a înviat din mormânt, ne va învia și pe noi la sfârșitul veacurilor. De aceea, cântăm în noaptea de Paști: „Că din moarte la viață și de pe pământ la cer Hristos Dumnezeu ne- a trecut pe noi".
La final, PS Ambrozie a oferit IPS Părinte Mitropolit Naum un engolpion, o icoana cu chipul Maicii Domnului, un baston arhieresc și mai multe daruri. La rândul său, Părintele Mitropolit a oferit Mănăstirii Găiseni o racla ce adăpostește părticele din moaștele Sf. Pantelimon.
În semn de aleasă apreciere, datorită implicării în bunul mers al vieții mânăstirești, Stavrofora Cecilia Moldoveanu, stareța mănăstirii Găiseni, a primit din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la propunerea Chiriarhului nostru, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române - "Crucea Patriarhală", un baston de stareța și mai multe daruri.
Tot cu această ocazie, preoților slujitori, prezenți la acest moment istoric, le-au fost oferite câte o cruce pectorală, albumul monografic al Mănăstirii Găiseni și publicații apărute la Editura Episcopiei Giurgiului.
De asemenea, toți ctitorii și ostenitorii Mânăstirii Găiseni, au primit medalia omagială "Episcopia Giurgiului - Sfințirea Mănăstirii Găiseni - 500 de ani" și diplome de recunoștință.
Pe parcursul zilei, credincioșii s-au închinat în Sfântul Altar și au adus cinstire moaștelor Sfântului Gheorghe, Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, Sf. Pantelimon și Sf. Maxim Mărturisitorul. Tot cu acest prilej, toți cei prezenți au avut bucuria de a se închina la o copie a Icoanei Maicii Domnului - Prodromița, adusă din Sfântul Munte Athos.



















|