SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA | BINECUVÂNTAREA ARHIEREASCĂ LA HRAMUL BISERICII DE LEMN A MĂNĂSTIRII „SF. IOAN RUSUL” DIN LOCALITATEA SLOBOZIA, JUDEȚUL GIURGIU
Astăzi, 14 octombrie 2018, în Duminica 21 după Rusalii (A Sf. Părinți de la Sinodul 7 Ecumenic), unul dintre cele mai frumoase si mai vizitate așezăminte monahale din județul Giurgiu și-a sărbătorit ocrotitoarea, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva.
În mijlocul obștii s-a aflat Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie care a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.
Cu acest prilej, în cuvântul de învățătura rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Episcopiei Giurgiului a vorbit despre Sfânta Cuvioasă Parascheva, despre viața sa și despre modelul de viață pe care îl reprezintă: „Sfânta Cuvioasă Parascheva - cea mult folositoare, a Moldovei duhovnicească floare -, al cărei nume exprimă și arată că viața ei a fost o continuă pregătire pentru întâlnirea cu Mântuitorul Iisus Hristos, pe care L-a slujit din copilărie, în smerenie, bunătate, facere de bine, răbdare, rugăciune și dăruire totală.
În omilia sa, PS Ambrozie a mai subliniat că „Sfânta Parascheva încă din tinerețe a dorit viață duhovnicească și trecând la Domnul la vârsta de aproape 25 de ani, s-a oferit plildă nouă celor de astăzi, datorită faptului că ea și-a deschis smeritul suflet pentru ascultarea Evangheliei Domnului Hristos, iar prin rugăciune și fapte bune a arătat cuvântul roditor în viața ei sfântă, ea devenind rugătoare pentru mulți și ajutătoare celor care strigă după ajutor".
Totodată, Întâistătătorul eparhiei noastre a arătat că Sfintele Moaște ale Cuvioasei Parascheva ne apără țara, dar și pe fiecare dintre noi, care ne apropiem de ele cu credință și rugăciune, cerând mângâiere, ajutor și sprijin.
Acestea sunt un dar de mare preț ce s-a dăruit poporului român dreptcredincios, care drept mulțumire i-a închinat multe biserici peste tot în această țară, chiar în Eparhia Giurgiului având 14 locașuri de cult cu hramul „Sfintei Cuvioase Parascheva", printre care și biserica de lemn a Mănăstirii Sf. Ioan Rusul. Puterea și prezența ei au încurajat în toată istoria acestui neam, au hrănit la vremuri de mari lipsuri, au adus pacea în vremuri de războaie, au vindecat în timpuri de boli incurabile, au mângâiat, încurajat și întărit în credință, a încheiat Preasfinția Sa.
În continuare, Chiriarhul nostru a oferit părintelui Arhim. Teodor Şerban, starețul Mănăstirii Sf. Ioan Rusul și vicar administrativ al Episcopiei Giurgiului, mai multe volume de cărți, felicitându-l pentru pentru activitatea duhovnicească și administrativă, din cadrul mănăstirii, dar și din eparhia noastră.
La rândul său, părintele stareț i-a oferit Preasfințitului Părinte Episcop Ambrozie o anaforniță, adusă din Țara Sfântă.
De asemenea, Ierarhul nostru a oferit tuturor slujitorilor câte o cruce pectorală, lucrată cu prilejului Anului Centenar, în Atelierele Patriarhiei Române, alături de mai multe publicații apărute la editura eparhială.
Credincioșii s-au putut închina la părticele din moaștele Sf. Ioan Rusul, păstrate în biserica mănăstirii, la un veșmânt care a acoperit moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, precum și la părticele din moaștele Sf. Ecaterina, după care au primit iconițe cu chipul „Sf. Cuvioase Parascheva" și ultimul număr al revistei „Famila Ortodoxă".



















|