MĂNĂSTIREA COMANA | VIZITA UNEI DELEGAȚII DIN PATRIARHIEI ANTIOHIEI ȘI A ÎNTREGULUI ORIENT LA VECHEA VATRĂ MONAHALĂ DIN JUDEȚUL GIURGIU
Mănăstirea Comana a primit, sâmbătă 20 octombrie, vizita unei delegații din Patriarhia Antiohiei și a Întregului Orient, condusă de Preasfințitul Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum. Cei doi ierarhi, însoțiți de Întâistătătorul Eparhiei Giurgiului, Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie, au fost întâmpinați de părintele Arhim. Mihail Muscariu, starețul mănăstirii, precum și de obștea așezământului monahal. Aici, starețul Mănăstirii Comana a prezentat un scurt istoric al ctitoriei lui Vlad Țepeș (1461).
De asemenea, Preacuvioșia Sa a prezentat incinta ansamblului monahal, care s-a aflat într-un amplu proces de restaurare. Au fost vizitate biserica mănăstirii, muzeul, Casa Domnească și Mausoleul eroilor, ocazie cu care părintele stareț Mihail Muscariu a vorbit despre istoria și restaurarea acestui mausoleu care adăpostește osemintele a 750 de eroi din primul Război Mondial.
„Construirea Mausoleului Eroilor a început în anul 1919, prin implicarea Societății „Cultul Eroilor", ridicat pe baza indicațiilor date de marele istoric Nicolae Iorga. În anul 2016, în ziua de 25 noiembrie, a avut loc slujba de sfințire a Mausoleului Eroilor din Primul Război Mondial, ridicat în incinta Mănăstirii Comana, pe locul unde s-a aflat Paraclisul „Sf. Spiridon al Trimitundei și Sf. Eftimie cel Mare", ctitorit de domnitorul Șerban Cantacuziono", a subliniat părintele Arhim. Mihail Muscariu.
Tot cu acest prilej, Ierarhii au apreciat faptul că anul acesta au fost scoate în evidență trei tunuri care au făcut parte din Artileria Română în perioada 1879-1919, precum și un triptic cu scene care prezintă bătăliile Primului Război Mondial și istoria poporului român.
În continuare, părintele Arhim. Mihail Muscariu a oferit celor doi ierarhi din Patriarhia Antiohiei și a Întregului Orient câte o icoană a Sf. Ierarh Nicolae, ocrotitorul ansamblului monahal, Albumul monografic „Mausoleul Eroilor de la Mănăstirea Comana, lansat sub egida România 100, precum și alte daruri.
La final, Ierarhul nostru a mulțumit Preasfințitului Qais Sadiq, Episcop de Erzurum, un apropiat al Bisericii Ortodoxe Române, pentru vizită, oferindu-i, în semn de aleasă prețuire, mai multe publicații apărute la editura Episcopiei Giurgiului.










|