Episcopia Giurgiului
Prea Sfintitul Parinte Dr. AMBROZIE - Intaiul Episcop al Giurgiului
Episcopia Giurgiului
Catedrala episcopală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din municipul Giurgiu
Protoierii - Episcopia Giurgiului
Mănăstiri - Episcopia Giurgiului
Seminar
Noutăţi - Episcopia Giurgiului
Judeţul Giurgiu
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Contact Episcopia Giurgiului
Episcopul Administraţia Eparhială Catedrala Episcopală Protoierii Mănăstiri Invăţământ Teologic Noutăţi Giurgiu Opera Social Filantropică Activitate Culturală Muzeul Eparhial Legături Contact
           

 

Sectiune Media
Secţiune Media

 

Calendar Creştin-Ortodox
Calendarul Crestin Ortodox 2009

 

Sfanta Scriptura Biblia
Sfânta scriptură sau Biblia

 

Învăţătura
Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă

 

Patriarhia Romana
Site-ul oficial al Patriarhiei Române

 

Untitled Document

„100 DE ANI DE UNITATE” |CEREMONIAL MILITAR ŞI RELIGIOS IMPOZANT ÎN PIAȚA TRICOLORULUI DIN MUNICIPIUL GIURGIU CU PRILEJUL ADUCERII SABIEI LUI ŞTEFAN CEL MARE




Astăzi, 29 noiembrie 2018, o replică a sabiei lui Ştefan cel Mare, adusă din Turcia, a ajuns la noi în țară, la Giurgiu. Cu această ocazie, Jandarmeria Română împreună autoritățile locale au pregătit un ceremonial militar și religios impozant în Piața Tricolorului.


Slujba de pomenire pentru eroii neamului a fost oficiată, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, de părintele Arhim. Teodor Șerban, vicar administrativ al eparhiei noastre, împreună cu un sobor de preoți, răspunsurile fiind oferite de corul Seminarului Teologic „Teoctist Patriarhul" din Giurgiu. Cu acest prilej, Preacuvioșia sa a ținut un scurt cuvânt de învățătură și a transmis binecuvântarea Ierarhului nostru pentru acest eveniment.


În continuare, au fost rostite mai multe alocuțiuni ale invitaților, apoi a urmat tradiționala paradă militară.


Alături de jandarmii giurgiuveni, la ceremonialul militar au participat jandarmi din cadrul Detașamentului Gardă de Onoare și Muzică Militară Reprezentativă a Jandarmeriei Române.


În cadrul paradei militare au fost prezente și 7 cupluri ecvestre din cadrul Direcției Generale de jandarmi a municipiului Giurgiu.



***


Sabia va pleca apoi, către Sibiu, unde de la ora 17.30, în prezența a mii de persoane, sabia va fi binecuvântată la Catedrala Mitropolitană. După aceea, chiar într-o zi de mare sărbătoare în care îl prăznuim pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României, sabia cu o însemnătate deosebită pentru istoria poporului român va fi adusă la poalele Tâmpei, la sediul Inspectoratului Județean de Jandarmi „Nicolae Titulescu" Brașov. De Ziua Națională a României, aceasta va fi expusă în loc de cinste în cadrul defilării militare ce se va organiza în centrul Brașovului.


Un obiect al unității românilor


Replica sabiei lui Ştefan cel Mare și Sfânt este adusă în țară în urma demersurilor efectuate de către patrioții români din cadrul Jandarmeriei Romțne, Ordinului Militar Creștin Ortodox Sfânta Maria și Casei de Comerț Balcanice care își are sediul la Brașov, fiind donată de către Muzeul Topkapî din Istanbul. Mulți români care au mers în Turcia au văzut această sabie la Muzeul Topkapî și au simțit toate acțiunile înaintașilor noștri văzând acest obiect al unității noastre și al războiului care s-a dus pentru păstrarea identității naționale.


Așa cum simt toți românii cu dragoste de neam și țară, la rândul meu, am sperat și cred cu tărie, că va veni o vreme când acest artefact de o însemnătate majoră pentru noi românii se va întoarce în țară. Chiar dacă acum, cu mari sacrificii, am reușit aducerea doar a unei replici a acestei săbii celebre a domnitorului nostru Ştefan cel Mare și Sfânt, consider că este un gest de onoare deosebit de măreț făcut de un grup de patrioți inimoși, gest care generează o serie de evenimente foarte importante pentru a marca 100 de ani de unitate pentru națiunea română. Mai mult ca oricând, în acest An Centenar, noi, toți cei care simțim, gândim și trăim românește, suntem datori moral față de jertfa supremă a înaintașilor noștri să demonstrăm că suntem buni români și că le ducem cu cinste mai departe memoria. La mulți ani națiune română din partea marii familii a Jandarmeriei Naționale Române", a afirmat colonelul Cristian Elly Paliștan, inspectorul șef al IJJ „Nicolae Titulescu" Brașov.


Aducerea acestui simbol drag românilor în an Centenar nu este decât un arc peste timp al continuității noastre bimilenare în aceste teritorii. Sabia lui Ștefan se așează alături de grifonii din sigiliul marelui Mihai Viteazul, ca semn și predicții pentru viitor, din trecut, al Daciei libere, unite și indivizibile", a subliniat prof. dr. Liviu Pandele, președintele Casei de Comerț Balcanice.


Moment de închinăciune


Pentru marcarea unității de neam și de credință, odată cu replica sabiei, la noi în țară va ajunge și steagul tricolor brodat cu icoana lui Ştefan cel Mare și Sfânt.



Foto credit: Vasile Arcanu























Site realizat şi administrat de Gloria Grup - Consultanta in Sisteme de Management | Finantari Nerambursabile | Solutii IT & Imagine
Episcopul | Administraţia Eparhială | Catedrala Episcopală | Protoierii | Mănăstiri | Invăţământ Teologic | Noutăţi | Giurgiu | Opera Social Filantropică | Activitate Culturală | Muzeul Eparhial | Legături | Contact | Prima pagină
  Nr. vizitatori: 1937,
Copyright Episcopia Giurgiului - Biserica Ortodoxă Română