Episcopia Giurgiului
Prea Sfintitul Parinte Dr. AMBROZIE - Intaiul Episcop al Giurgiului
Episcopia Giurgiului
Catedrala episcopală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din municipul Giurgiu
Protoierii - Episcopia Giurgiului
Mănăstiri - Episcopia Giurgiului
Seminar
Noutăţi - Episcopia Giurgiului
Judeţul Giurgiu
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Contact Episcopia Giurgiului
Episcopul Administraţia Eparhială Catedrala Episcopală Protoierii Mănăstiri Invăţământ Teologic Noutăţi Giurgiu Opera Social Filantropică Activitate Culturală Muzeul Eparhial Legături Contact
           

 

Sectiune Media
Secţiune Media

 

Calendar Creştin-Ortodox
Calendarul Crestin Ortodox 2009

 

Sfanta Scriptura Biblia
Sfânta scriptură sau Biblia

 

Învăţătura
Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă

 

Patriarhia Romana
Site-ul oficial al Patriarhiei Române

 

Untitled Document

PS AMBROZIE A LUAT PARTE LA PRIMUL HRAM AL CATEDRALEI NAȚIONALE | PATRIARHII TEOFIL AL IERUSALIMULUI ȘI DANIEL AL ROMÂNIEI AU OFICIAT SFÂNTA LITURGHIE LA ACEST IMPORTANT EVENIMENTPreafericitul Părinte Teofil al III-lea al Ierusalimului și Preafericitul Părinte Daniel al României au concelebrat vineri Sfânta Liturghie la hramul secundar al Catedralei Naționale, dedicat Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul Românilor.


Alături de cei doi patriarhi s-a aflat și Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, precum și alți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care au slujit la această premieră istorică.


VIDEO – Primul hram al Catedralei Naționale


În omilia rostită după citirea textului biblic, Patriarhul Ierusalimului s-a adresat miilor de credincioși cărora le-a vorbit despre viața și activitatea Sfântului Apostol Andrei, precum și despre vocația și misiunea sfântă a Bisericii.

Tot în timpul slujbei, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, a dat citire Actului solemn comemorativ al Sfântului Sinod pentru anul 2018, proclamat astăzi, în care s-a subliniat:

„Realizarea marilor idealuri ale unității și demnității naționale ale românilor a fost posibilă și prin aportul deosebit al Bisericii Ortodoxe Române care a fost mereu împreună cu poporul prin toate eforturile ei de cultivare a conștiinței naționale și de afirmare a dorinței de unitate și de independență".

După Sfânta Liturghie, Patriarhul Teofil al III-lea a mulțumit „Domnului nostru Iisus Hristos și Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat" pentru ocazia deosebită de a evidenția încă o dată, „în mod sacramental prin Sfânta Liturghie", unitatea dintre Biserica Ortodoxă din Ierusalim și Biserica Ortodoxă Română.

Cooperarea dintre cele două Biserici Ortodoxe

„Biserica Ierusalimului a avut și are o legătură îndelungată cu Biserica Ortodoxă Română. Această legătură este manifestată în multe feluri de-a lungul anilor și își găsește expresia în timpul nostru atât prin prezența Reprezentanței Bisericii Ortodoxe Române la Locurile Sfinte, precum și prin mărturia pe care o aduc zecile de mii de pelerini români care vin în fiecare an în Țara Sfântă pentru a primi binecuvântările și a se hrăni spiritual din Sfintele Locuri".

Biserica Ortodoxă Română este ocrotitorul spiritual al poporului român și este pe deplin potrivit ca această Catedrală Națională care este cunoscută și ca fiind Catedrala Mântuirii Neamului să fie o permanentă amintire a faptului că Biserica are misiunea de a fi în lume dătătoare de viață", a spus Preafericirea Sa.

Daruri și gânduri pentru viitor

Patriarhul Ierusalimului i-a dăruit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel o icoană a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos „pentru a celebra această legătură atât de importantă dintre cele două Biserici Ortodoxe surori și între poporul României și creștinii din Țara Sfântă" și i-a urat mulți ani în misiunea pe care o desfășoară.

Fie ca Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, a cărui sărbătoare este astăzi, să vă dăruiască putere, să vă păzească în continuare în special în aceste zile când Biserica este chemată să fie o mărturisitoare și o mărturie puternică unită în lume. Fie ca Bunul Dumnezeu să vă dăruiască mulți ani fericiți în slujirea patriarhală".

La rândul său, Patriarhul Daniel i-a mulțumit Patriarhului Teofil al III-lea pentru vizita în România, dar în mod special pentru atenția acordată pelerinilor români care vizitează Țara Sfântă și i-a oferit o icoană a Sfântului Apostol Andrei cel întâi chemat.

Vă mulțumim pentru părinteasca grijă pe care o arătați pelerinilor români care vin din ce în ce mai mulți în Țara Sfântă și în același timp arătați o deosebită atenție și grijă părintească pentru Reprezentanța Patriarhiei Române la Ierusalim", a subliniat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Răspunsurile liturgice au fost oferite la Sfânta Liturghie de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române, iar la Slujba Utreniei de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.


Eveniment istoric: Patriarhul Ecumenic și Patriarhul României au sfințit Catedrala Mântuirii Neamului


Sărbătorirea primului hram al Catedralei Naționale a fost posibilă datorită evenimentului istoric de duminica trecută când Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și Patriarhul Daniel au sfințit lăcașul de cult a cărui idee s-a născut în mintea genială a poetului nepereche Mihai Eminescu și s-a concretizat în mandatul actualului conducător al Bisericii Ortodoxe Române.

De la momentul sfințirii și până vineri zeci de mii de pelerini au așteptat cu răbdare pe o vreme nu tocmai prietenoasă pentru a se ruga în Catedrala Națională și a trece prin Sfântul Altar. Întrucât alte mii de persoane sunt interesate de a intra în Catedrela închinată eroilor neamului și Sfântului Apostol Andrei, programul de vizitare a fost prelungit până duminică.

Catedrala Națională – Fuziunea între vis și realitate

Mai multe informații cu privire la acest proiect devenit simbol național al unității noastre pot fi consultate aici, iar modalitățile prin care se poate susține continuarea lucrărilor sunt prezentate pe site-ul oficial dedicat Catedralei Naționale.

Site realizat şi administrat de Gloria Grup - Consultanta in Sisteme de Management | Finantari Nerambursabile | Solutii IT & Imagine
Episcopul | Administraţia Eparhială | Catedrala Episcopală | Protoierii | Mănăstiri | Invăţământ Teologic | Noutăţi | Giurgiu | Opera Social Filantropică | Activitate Culturală | Muzeul Eparhial | Legături | Contact | Prima pagină
  Nr. vizitatori: 12581,
Copyright Episcopia Giurgiului - Biserica Ortodoxă Română