SFÂNTUL IERARH NICOLAE |BINECUVÂNTARE ARHIEREASCĂ LA HRAMUL PAROHIEI BOLINTIN DEAL I DIN JUDEȚUL GIURGIU
Biserica Ortodoxă îl sărbătorește astăzi, 6 decembrie 2018, pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, prilej cu care Parohia Bolintin Deal I din județul Giurgiu își prăznuiește ocrotitorul spiritual.
Manifestările religioase închinate Sf. Ierarh Nicolae au debutat în ajunul sărbătoririi sfântului cu slujba de priveghere și au continuat astăzi, cu săvârșirea Sfintei Liturghii, de Întâistătătorul eparhiei noastre, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, alături de un ales sobor de preoți și diaconi, care a binecuvântat credincioșii prezenți la hramul bisericii, evidențiind faptul ca acest așezământ ridicat de Emanuil și Elena Băleanu, este un lăcaș de cult emblematic pentru zona de nord a județului Giurgiu.
În cuvântul de învățătură, adresat credincioșilor prezenți, Preasfințitul Părinte Dr. Ambrozie a vorbit despre viața și lucrarea pilduitoare a Sf. Ier. Nicolae. În persoana Sfântului Nicolae, a subliniat Preasfinția Sa, s-au înmănuncheat toate îndemnurile date de Mântuitorul în cele nouă „Fericiri", cuprinse în predica de pe munte. Pentru lucrarea sa filantropică, pentru generozitatea sa față de cei săraci, Sfântul Nicolae este cel mai cunoscut și mai iubit sfânt al Bisericii noastre.
De asemenea, Chiriarhul nostru a afirmat faptul că „sfinții așteaptă de la noi să conștientizăm identitatea de creștini, să cunoaștem în ce constă credința strămoșească, pe care ei au propovăduit-o și au apărat-o cu prețul vieții, pe care au lăsat-o moștenire și față de care noi avem datorii imense înaintea lui Dumnezeu și înaintea poporului român și a urmașilor", a încheiat Preasfinția Sa.
La final, părintele Florian Pisculungeanu, parohul bisericii și secretarul Protopopiatului Bolintin, precum și părintele coslujitor Avram Anania, au primit din partea Chiriarhului nostru, câte o cruce pectorală, lucrată cu prilejul Anului Centenar, în atelierele Patriarhiei Române, alături de mai multe publicații apărute la editura eparhială.
La această slujbă a fost prezent și domnul primar Emilian Bănică, care a mulțumit Ierarhului nostru pentru binecuvântarea de a fi în mijlocul enoriașilor din localitatea Bolintin Deal, oferindu-I Preasfinției Sale albumul „Întru slava sătenilor ostași din Bolintin Deal și Mihai Vodă – 1916-1918" , scris de istoricul giurgiuvean Vasile Grigorescu.
Credincioșii care au luat parte la prăznuirea Marelui Ierarh, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, au primit mai multe daruri, iconițe cu chipul Sfântului Nicolae și Pastorala Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos - 2018.
***
Istoria bisericii cu hramurile Sfântul Nicolae și Sfântul Manuil, este legata de neamul boierilor Băleni, ctitor fiind Emanuil Baleanu, una din personalitatile de prim rang ale vietii publice românești de la Tudor Vladimirescu și până în preziua marilor reforme ale lui Cuza.
În anul 1860, Emanoil Băleanu începe înălțarea bisericii la Bolintinul din Deal, pe locul unde înainte ființase o altă biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului.
La biserica din Bolintin Deal au fost înhumați mai mulți membri ai familiei Băleanu, ale căror morminte se păstrează și în zilele noastre. În afară lui Emanoil II, mort în 1912, s-au mai îngropat: Elena, soția lui Emanoil Băleanu, fiica lui Constantin Bălăceanu, decedată pe 16 februarie 1865, la varsta de 45 de ani; Elisabeta (Eliza), sotia lui Emanoil II și fiica generalului Ioan Emanoil Florescu, moarta la 3 iunie 1885, in varsta de 28 de ani; Elena, soția lui Gheorghe, fratele lui Emanuel I și fiica lui Nicolae Mavrocordat, moartă în 1877, la 29 de ani; Grigore, fiul lui Emanoil II și frate geaman cu Elisabeta, amândoi născuți la Bolintin Deal pe 2 iunie 1885, mort după câteva zile, la 9 iunie.











-0.JPG&w=700)








|