Episcopia Giurgiului
Prea Sfintitul Parinte Dr. AMBROZIE - Intaiul Episcop al Giurgiului
Episcopia Giurgiului
Catedrala episcopală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din municipul Giurgiu
Protoierii - Episcopia Giurgiului
Mănăstiri - Episcopia Giurgiului
Seminar
Noutăţi - Episcopia Giurgiului
Judeţul Giurgiu
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Contact Episcopia Giurgiului
Episcopul Administraţia Eparhială Catedrala Episcopală Protoierii Mănăstiri Invăţământ Teologic Noutăţi Giurgiu Opera Social Filantropică Activitate Culturală Muzeul Eparhial Legături Contact
           

 

Sectiune Media
Secţiune Media

 

Calendar Creştin-Ortodox
Calendarul Crestin Ortodox 2009

 

Sfanta Scriptura Biblia
Sfânta scriptură sau Biblia

 

Învăţătura
Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă

 

Patriarhia Romana
Site-ul oficial al Patriarhiei Române

 

Untitled Document

6 IANUARIE 2019 - BOTEZUL DOMNULUI (BOBOTEAZA), PRĂZNUIT LA VECHEA CATEDRALĂ EPISCOPALĂ „ADORMIREA MAICII DOMNULUI” DIN MUNICIPIUL GIURGIU
Marele praznic al Botezului Domnului nostru Iisus Hristos a adunat, astăzi, 6 ianuarie 2019, sute de credincioși, la vechea Catedrală episcopală „Adormirea Maicii Domnului" din municipiul Giurgiu, unde Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.


În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a evidențiat importanța sărbătorii Botezului Domnului nostru Iisus Hristos sau Bobotezei pentru creștini.


Sărbătoarea de astăzi este un praznic împărătesc de o importanță covârșitoare pentru viața noastră spirituală, pentru că, an de an, se actualizează momentul sfințirii apelor, prin coborârea Domnului Hristos în apa Iordanului, și minunea Teofaniei, adică a Arătării lui Dumnezeu, Cel în Treime închinat.


Arătarea Sfintei Treimi în timpul Botezului Domnului este descoperirea unei taine mari și nepătrunse de mintea omenească. Ea ni s-a descoperit pe măsura puterii noastre de a cunoaște și de a crede. Astfel, din cuvintele „Fiul Meu cel iubit", rostite de Tatăl, înțelegem că între Tatăl și Fiul este o iubire veșnică, iar arătarea Sfântului Duh în aceeași clipă mărturisește prezența aceleiași iubiri atât între Tatăl și Duhul Sfânt, cât și între Fiul și Duhul Sfânt", a subliniat Chiriarhul nostru.


Totodată, Întâistătătorul eparhiei noastre a vorbit și despre darurile duhovnicești aduse de apa sfințită în această aleasă zi.


Deși au trecut două mii de ani de la slăvită zi a Botezului Domnului, măreția praznicului a rămas aceeași. Credincioșii se îngrijesc cu atenție deosebită ca să aducă Aghiasmă Mare de la sfânta slujbă din biserică și s-o păstreze în casele lor. Cei care gustă cu credință din ea mult folos sufletesc vor dobândi, căci Aghiasma Mare se aseamănă cu apa Iordanului, pe care Iisus Domnul a sfințit-o cu Trupul Său.

La Bobotează, slujitorii Sf. Biserici se roagă pentru coborârea Duhului Sfânt asupra apei ce se sfințește, iar în chip nevăzut cerurile se deschid și intreaga Sfântă Treime este de față, și de aceea, la acest mare praznic ne bucurăm de aceste momente de adâncă cutremurare sufletească, a spus Preasfinția Sa.


În continuare, mulțimea de credincioși, împreună cu Ierarhul lor, alături de preoți și de diaconi de la toate bisericile din orașul Giurgiu, au pornit în procesiune din fața vechii Catedrale Episcopale, către Canalul Sf. Gheorghe, unde, dintr-un loc special amenajat, Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie a binecuvântat apele Dunării.


La final, potrivit tradiției, Ierarhul nostru a aruncat o cruce de lemn în apa Dunării, iar unul dintre tinerii creștini prezenți a ridicat-o din apă, continuându-se, astfel, o datină ce dăinuie de veacuri în sufletul poporului nostru. Cu acest prilej, a avut loc premierea câștigătorului de către domnul Barbu Nicolae, primarul orașului Giurgiu.

Ca în fiecare an la aceste manifestări închinate slăvitului Praznic al Botezului Domnului, alături de mii de giurgiuveni, au fost prezente și numeroase oficialități județene și locale, care au ținut să ia parte la bucuria duhovnicească prilejuită de acest mare praznic al creștinătății.Site realizat şi administrat de Gloria Grup - Consultanta in Sisteme de Management | Finantari Nerambursabile | Solutii IT & Imagine
Episcopul | Administraţia Eparhială | Catedrala Episcopală | Protoierii | Mănăstiri | Invăţământ Teologic | Noutăţi | Giurgiu | Opera Social Filantropică | Activitate Culturală | Muzeul Eparhial | Legături | Contact | Prima pagină
  Nr. vizitatori: 12264,
Copyright Episcopia Giurgiului - Biserica Ortodoxă Română