DUMINICA A -17-A | CREDINCIOȘII PAROHIEI „SF. HARALAMBIE” DIN MUNICIPIUL GIURGIU, ÎȘI SĂRBĂTORESC OCROTITORUL
Astăzi, 20 februarie 2019, în Duminica a 17-a după Rusalii și în ziua de prăznuire a Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, numeroși credincioși giurgiuveni au participat la hramul Parohiei Sf. Haralambie din municipiul Giurgiu. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, alături de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul său de învățătură, Chiriarhul nostru a evidențiat exemplul de credință puternică și de rugăciune stăruitoare al femeii cananeence, despre care ne-a vorbit Sfântul Evanghelist Matei, în pericopa citită astăzi, la Sfânta Liturghie.
„Pentru a avea parte de ajutorul lui Dumnezeu, se impune ca, atunci când ne adresăm Lui în rugăciune, cerându-I ceea ce credem că ne este de folos pentru viața pământească, să o facem cu credință puternică și statornică. Mântuitorul Iisus Hristos, apreciind smerenia și stăruința în rugăciune, întemeiate pe o credință neîndoielnică, a lăudat-o pe cananeancă, zicându-i: «O, femeie, mare este credința ta; fie ție după cum voiești» (Matei 15, 28), împlinindu-i, totodată, cererea de a-i tămădui fiica", a arătat Preasfinția Sa.
Mesajul Evangheliei de astăzi pe care se cuvine să-l reținem este acela că Mântuitorul Hristos, pe lângă credință, apreciază rugăciunea stăruitoare, adică pe aceea făcută cu insistență, însă nu pentru că nu ne-ar auzi, ci pentru că dorește să ne țină într-o permanentă legătură spirituală cu El", a precizat Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie.
Cu prilejul hramului, Ierarhul nostru a vorbit despre viața Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie.
„Sfinții de altă dată ai Bisericii ne arată adevărata și frumoasa viețuire în Hristos. Unul dintre acești sfinți, chiar printre primii martiri din perioada de început a Bisericii, este Sfântul Haralambie. El este un exemplu de slujire și de iubire a Mântuitorului Iisus Hristos, iar dacă Mântuitorul a spus că mai mare dragoste nimeni nu are ca viața să și‑o pună pentru prietenii săi, vom înțelege că nimic nu este mai de preț, mai însemnat, în lumea aceasta, decât jertfirea propriei vieți pentru Domnul. Așa a făcut și Sfântul Haralambie. Nu a fost singurul martir al Bisericii. În perioada cea mai grea de persecuții pe care a traversat‑o Biserica au fost nenumărați martiri. Sfântul Haralambie este poate martirul cu viața cea mai înaintată. Izvoarele care ne‑au consemnat viața și pătimirea sa ne spun că a murit la 113 de ani, după ce slujise Biserica vreme de peste 80 de ani ca preot și apoi episcop", a spus Preasfinția Sa.
În continuare, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii sfântului locaș trecuți la cele veșnice.
Ierarhul nostru a dăruit părintelui Chivu Ciprian, parohul bisericii „Sf. Haralambie", precum și celorlalți preoți slujitori, câte o icoană, mai multe cărti de spiritualitate ortodoxă și publicatii apărute la editura noastră, alături de ultimul număr al revistei „Familia Ortodoxă".
Credincioșii prezenți s-au închinat la părticele din moaștele Sf. Mc. Haralambie.
La final, credincioșii au primit iconițe cu chipul Sf. Sfințit Mc. Haralambie și ultimul număr al revistei eparhiale.
Foto credit : VASILE ARCANU
|