DUMINICA VAMEŞULUI ŞI A FARISEULUI |PS AMBROZIE A SLUJIT ÎN BISERICA “SF. MUCENIC DIMITRIE” A PAROHIEI PUȚU GRECI DIN PROTOPOPIATUL HOTARELE
Astăzi, 17 februarie 2019, când Biserica Ortodoxă s-a aflat în Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica "Sf. Mare Mucenic Dimitrie" a Parohiei Puțu Greci din Protopopiatul Hotarele.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit celor prezenți despre perioada TRIODULUI, una dintre cele trei perioade liturgice ale anului bisericesc și a explicat pericopa evanghelică rânduită de Biserică a se citi astăzi la Sfânta Liturghie, care face referire la Pilda Vameșului și a Fariseului.
„În tâlcuirile Sfinților Părinți despre această pildă învățăm faptul că oricine se înalță pe sine se va smeri și oricine se smerește pe sine se va înălța. Cel care se înalță pe sine, adică cel care se mândrește, desigur că nu va câștiga Împărăția lui Dumnezeu, Însuși Mântuitorul ne spune în Sfânta Sa Evanghelie „că celor mândri le stă împotrivă". Fariseul prezentat în această duminică, nu numai că se mândrea cu ceea ce făcuse el, dar și judeca, se îndreptățea pe sine ca să se socotească mai mare si mai bun decât ceilalți oameni. În schimb, vameșul având smerenie, era plecat înaintea lui Dumnezeu, cu inima zdrobită pentru păcatele multe pe care le făcuse si dobândește de la Dumnezeu iertarea lor și mântuirea, pentru că el se aseamănă cu Mântuitorul care spune: „Învățați de la Mine căci sunt blând și smerit cu inima".(Matei 11, 29) Fariseului nu i-au fost de folos faptele bune pentru că se mândrea cu ele, se îndreptățea pe sine și făcea reproșuri, de multe ori și noi asemănându-ne cu el, pentru că atunci când săvârșim o faptă bună fie ne înălțăm în inima noastră, fie reproșăm celor cărora le-am făcut un bine", a spus Chiriarhul nostru.
Parabola Vameșului și a Fariseului, pe care am ascultat-o astăzi în prima duminică din perioada Triodului, este un îndemn pentru fiecare dintre noi să venim aici în casa lui Dumnezeu, în sfânta Biserică, să ne recunoaștem mai întâi păcatele și apoi să cerem de la Dumnezeu iertare și mila pentru sufletele noastre, a mai adăugat Preasfinția Sa.
La final, Întâistătătorul eparhiei noastre a felicitat pe părintele consilier Dumitrache Eduard, parohul bisericii, pentru activitatea pastorală, misionară și administrativă din parohie și pe enoriașii parohiei pentru contribuția la lucrările de restaurare și înfrumusețare a bisericii din localitatea Puțu Greci, dăruindu-i cu acest prilej o icoană, cărți apărute la editura Episcopiei Giurgiului, precum și alte daruri. Credincioșii prezenți au primit ultimul număr al revistei "Familia Ortodoxă".
Credincioșii prezenți au primit revista „Familia Ortodoxă" și iconițe.
*** Triodul precede perioada Penticostarului și urmează celui mai lung interval din anul bisericesc, perioada Octoihului. Această perioadă durează zece săptămâni, dintre care trei sunt pregătitoare pentru Postul Sfintelor Paști, șase reprezintă perioada propriu-zisă a postului, iar ultima este Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos.




















|