Episcopia Giurgiului
Prea Sfintitul Parinte Dr. AMBROZIE - Intaiul Episcop al Giurgiului
Episcopia Giurgiului
Catedrala episcopală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din municipul Giurgiu
Protoierii - Episcopia Giurgiului
Mănăstiri - Episcopia Giurgiului
Seminar
Noutăţi - Episcopia Giurgiului
Judeţul Giurgiu
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Contact Episcopia Giurgiului
Episcopul Administraţia Eparhială Catedrala Episcopală Protoierii Mănăstiri Invăţământ Teologic Noutăţi Giurgiu Opera Social Filantropică Activitate Culturală Muzeul Eparhial Legături Contact
           

 

Sectiune Media
Secţiune Media

 

Calendar Creştin-Ortodox
Calendarul Crestin Ortodox 2009

 

Sfanta Scriptura Biblia
Sfânta scriptură sau Biblia

 

Învăţătura
Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă

 

Patriarhia Romana
Site-ul oficial al Patriarhiei Române

 

Untitled Document

UN NOU PREOT INSTALAT ÎN PAROHIA „INTRAREA MAICII DOMNULUI ÎN BISERICĂ - VOVIDENIA” DIN SATUL CĂSCIOARELE, JUDEȚUL GIURGIU




Credincioșii Parohiei „Intrarea Maicii Domnului în Biserică -Vovidenia" din satul Căscioarele, comuna Găiseni, județul Giurgiu, și-au primit în Duminică lăsatului sec de brânză (a Izgonirii lui Adam din Rai), 10 martie 2019, noul păstor, pe părintele Alexandru Mirel Lăudat, numit în postul de preot paroh de la această parohie.



Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, ziua a început cu Sfânta Liturghie în Biserica „Vovidenia" a parohiei Căscioarele, oficiată de părintele Ioan Emanuel Stuparu, protoiereu al Protopopiatului Bolintin, însoțit de părintele Florian Pisculungeanu, secretar al protopopiatului, înconjurați de un sobor de slujitori. La eveniment a fost prezentă și Preacuvioasa Maică Cecilia Moldoveanu, stareța Mănăstirii Găiseni, care se află în apropiere de Biserica „Vovidenia" - Căscioarele.



La finalul Sfintei Liturghii, în prezența credincioșilor parohiei, veniți pentru a-și cunoaște noul preot, părintele Protoiereu a rostit cuvântul de învățătură, apoi a dat citire Deciziei de numire și a făcut o prezentare a noului preot paroh și a activității desfășurate de acesta până în prezent. Apoi, Preacucernicia Sa i-a înmânat noului preot Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheia bisericii, evidențiind simbolismul acestora pentru cel căruia se încredințează, precum și o icoană cu chipul Maicii Domnului, ocrotitoarea lăcașului de cult.



Noul preot paroh a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra sa, Întâistătătorului Eparhiei Giurgiului pentru încrederea acordată, părintelui protoiereu, părintelui secretar, preoților și tuturor celor prezenți pentru că i-au fost alături la acest moment emoționant de început de drum, oferind câte un coș de flori părintelui protopop și fostul preot paroh Stănescu Viorel.


Foto credit: Vasile Arcanu



***


Biserica „Vovidenia" - Căscioarele se numără printre lăcașurile de spiritualitate și cultură din județul Giurgiu, fosta Mănăstire Căscioarele. Ctitorită de Boierul Neagu în anul 1431 ca biserică de mir, aceasta a suferit de‑a lungul vremii mai multe prefaceri. Unul dintre momentele cele mai importante din istoria acestui locaș l‑a reprezentat transformarea ei din biserică de mir în mănăstire în anul 1607. După numai două decenii, voievodul Alexandru Iliaș închină noul așezământ Mănăstirii Pantocrator din Sfântul Munte Athos. Venirea egumenului Meletie în anul 1813, în Țara Românească, va reprezenta un caz cu totul excepțional de înțelegere a realităților și obiceiurilor locului și de respectare a acestora în detrimentul obișnuitei colectări a veniturilor bănești și a produselor obținute de pe moșiile mănăstirilor. Marele merit al egumenului Meletie este acela de a revigora atât duhovnicește, cât și material o mănăstire închinată, precum Căscioarele, într‑o perioadă în care majoritatea așezămintelor monahale din ținutul Vlașca intrau în declin din cauza unei administrări iresponsabile. Datorită strădaniilor sale, nu doar Mănăstirea Căscioarele s‑a bucurat de un real reviriment, ci și multe dintre așezările din vremea sa au fost înzestrate cu biserici. După 1870, biserica mănăstirii devine biserică de mir și traversează o perioadă dificilă până după primul război mondial.


În anul 1923, comitetul parohial de restaurare a Bisericii Căscioarele, sub președinția preotului paroh Ioan Stănescu, a trecut la restaurarea radicală a bisericii în interior și în exterior, adăugându‑se pridvorul bisericii. A fost restaurată pictura existentă în timpul arhimandritului Meletie, astăzi necesitând din nou refacerea.


















Site realizat şi administrat de Gloria Grup - Consultanta in Sisteme de Management | Finantari Nerambursabile | Solutii IT & Imagine
Episcopul | Administraţia Eparhială | Catedrala Episcopală | Protoierii | Mănăstiri | Invăţământ Teologic | Noutăţi | Giurgiu | Opera Social Filantropică | Activitate Culturală | Muzeul Eparhial | Legături | Contact | Prima pagină
  Nr. vizitatori: 11496,
Copyright Episcopia Giurgiului - Biserica Ortodoxă Română