Episcopia Giurgiului
Prea Sfintitul Parinte Dr. AMBROZIE - Intaiul Episcop al Giurgiului
Episcopia Giurgiului
Catedrala episcopală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din municipul Giurgiu
Protoierii - Episcopia Giurgiului
Mănăstiri - Episcopia Giurgiului
Seminar
Noutăţi - Episcopia Giurgiului
Judeţul Giurgiu
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Contact Episcopia Giurgiului
Episcopul Administraţia Eparhială Catedrala Episcopală Protoierii Mănăstiri Invăţământ Teologic Noutăţi Giurgiu Opera Social Filantropică Activitate Culturală Muzeul Eparhial Legături Contact
           

 

Sectiune Media
Secţiune Media

 

Calendar Creştin-Ortodox
Calendarul Crestin Ortodox 2009

 

Sfanta Scriptura Biblia
Sfânta scriptură sau Biblia

 

Învăţătura
Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă

 

Patriarhia Romana
Site-ul oficial al Patriarhiei Române

 

Untitled Document

SLUJIRE ARHIEREASCĂ ÎN BISERICA SCHITULUI ROMÂNESC PRODROMU DIN SFÂNTUL MUNTE ATHOS




Săptămâna aceasta, o delegație din Episcopia Giurgiului, condusă de Preasfințitului Părinte Episcop Ambrozie, Episcopul Giurgiului, efectuează un pelerinaj la o parte din așezămintele monahale din Sfântul Munte Athos.

Cu acest prilej, începând cu seara zilei de 6 aprilie 2019, în jurul orelor 22, în biserica Schitului românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a oficiat slujba Vecerniei, Privegherea și Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de slujitori. Prezența delegației giurgiuvene în Sfântul Munte Athos, și mai ales la Schitul românesc Prodromu, a avut loc cu binecuvântarea Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic și a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Romaniei.

În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Ambrozie a explicat sensurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii și a evidențiat frumusețea duhovnicească a vieții monahale, dar mai ales viața și nevoința călugărilor trăitori în Sfântul Munte Athos, precum și experiențe și trăirile duhovnicești din perioada aceasta a Postului Mare, și nu numai.



De asemenea, Ierarhul nostru a subliniat și importanța praznicului Bunei Vestiri, în viața creștinilor și roadele lucrării Maicii Domnului în Sfântul Munte al Athosului, dar mai ales în așezările monahale românești aflate aici.


La final, Ierarhul nostru a oferit părintelui Atanasie, starețul Schitului Prodromu, un veșmânt lucrat la Atelierele Patriarhiei Române, iar viețuitorilor schitului românesc mai multe publicații apărute la editura Episcopiei Giurgiului.


La slujbă a fost prezent și părintele Petroniu Cobzaru de la Chilia „Sf. Gheorghe” – Kapsala, precum și alți monahi români nevoitori în Sf Munte Athos, care au dat curs invitație pr. stareț Atanasie Prodromitul.



În continuare, după Sfânta Liturghie, în dangăt de clopot și în sunet de toacă, Chiriarhul nostru a luat parte, alături de obștea monahală și de pelerinii prezenți, la procesiunea „Panaghia” unde a fost purtată icoana praznicului „Bunei Vestiri”.


Astăzi,7 aprilie, Ierarhul nostru însoțit de părintele consilier Barbu Nicolae, de părintele consilier Eduard Dumitrache, de părintele consilier Chirculeanu Gabriel și de părintele protoiereu Stuparu Emanuel Ioan, a vizitat așezământul monahal Prodromu– cu cele trei paraclise (al Adormirii Maicii Domnului, al Bunei Vestiri și al Sfântul Ioan Botezătorul), s-au închinat celor cinci icoane făcătoare de minuni – dintre care cea mai vestită este Maica Domnului Prodromița, cea nefăcută de mână omenească, au sărutat numeroasele părticele din sfintele moaște ale mai multor sfinți.


În continuare, părintele Atanasie Prodromitul a prezentat oaspeților clopotnița, stăreția, biblioteca, atelierele, arhondaricul (casa de oaspeți), bolnița (spitalul), chiliile, trapeza (sala de mese), anexele gospodărești și celelalte acareturi, care alcătuiesc, așadar, o lume în sine, după o sfântă rânduiala athonită, mărturisind exemplar „prezența monahismului și spiritualității românești în Centrul Ortodoxiei".


Cu această ocazie, părintele stareț Atanasie a invitat delegația Episcopiei Giurgiului în sinodiconul Schitului Prodromu, unde le-a prezentat istoria așezământului monahal, denumit „Ambasada" României în Sfântul Munte Athos, apoi a oferit Preasfințitlui Părinte Episcop Ambrozie o copie a icoanei Maica Domnului –Prodromița.


Tot astăzi, membrii delegației Episcopiei Giurgiului au luat binecuvântare de la părintele Iulian Prodromitul.



***


Schitul Prodromu a fost întemeiat în anul 1820, în vremea Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei. Ctitoria schitului a fost recunoscută prin hrisoavele domnești semnate de Grigorie Alexandru Ghica al Moldovei, în data de 7 iulie 1853, și de Carol I al României, în data de 19 iulie 1871.


Zidirea ansamblului monahal de la Prodromu a avut loc între anii 1852-1866, drept ctitor al vremii fiind ieroschimonahul Nifon Ionescu. Schitul ține de Mănăstirea Marea Lavră.




















Site realizat şi administrat de Gloria Grup - Consultanta in Sisteme de Management | Finantari Nerambursabile | Solutii IT & Imagine
Episcopul | Administraţia Eparhială | Catedrala Episcopală | Protoierii | Mănăstiri | Invăţământ Teologic | Noutăţi | Giurgiu | Opera Social Filantropică | Activitate Culturală | Muzeul Eparhial | Legături | Contact | Prima pagină
  Nr. vizitatori: 1356,
Copyright Episcopia Giurgiului - Biserica Ortodoxă Română