DENIA DIN SFÂNTA ȘI MAREA VINERI LA BISERICA “SF. MARTIRI BRÂNCOVENI ȘI SF. SOFIA” DIN MUNICIPIUL GIURGIU
În seara zilei de 25 aprilie 2019, în toate bisericile din cuprinsul Episcopia Giurgiului a fost săvârșită slujba Deniei din Sfânta și Marea Vineri.
La Biserica "Sf. Martiri Brâncoveni și Sf.. Sofia" slujba Deniei celor Douăsprezece Evanghelii a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie, înconjurat de un sobor de preoți și de diaconi.
În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Preasfinția Sa a explicat înțelesul celor 12 pericope evanghelice care vorbesc despre sfintele, mântuitoarele și înfricoșătoarele Pătimiri ale lui Hristos, subliniind că ele arată îndelunga răbdare a Domnului nostru Iisus Hristos care ne-a răscumpărat pe noi din „blestemul legii cu scump Sângele Său".
Prin jertfa Sa de pe Cruce, prin care a plătit pentru noi, ne-a iertat și ne-a împăcat cu Dumnezeu, ne-a dăruit iertarea păcatelor, biruință asupra uneltirilor diavolului și asupra răutății, eliberare de osânda cea veșnică, sfințirea, posibilitatea îndumnezeirii firii noastre omenești și dobândirea vieții veșnice.
În finalul cuvântului său, Chiriarhul nostru i-a îndemnat pe credincioși ca în Vinerea și Sâmbăta Mare să mediteze la jertfa Mântuitorului Hristos pe care a făcut-o pentru întreaga omenire, apoi le-a oferit icoane cu scena Punerii în mormânt a Domnului nostru Iisus Hristos și Pastorala Preasfinției Sale, intitulată "Învierea Domnului - Sensul existenței noastre".
***
În cadrul slujbei au fost citite 12 pericope evanghelice ce prezintă tabloul complet al suferințelor Mântuitorului, culminând cu răstignirea și moartea Sa pe Cruce. După Evanghelia a cincea, care relatează cererea mulțimilor în fața lui Pilat de a-L răstigni pe Iisus și de a-l elibera pe tâlharul Baraba, Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie a luat pe umeri crucea din spatele Sfintei Mese și purtând-o a dus-o în mijlocul bisericii. Preasfinția Sa împreună cu tot soborul preoțesc s-au închinat în fața Crucii Mântuitorului, care a rămas după aceasta, în afara Altarului, pentru ca și credincioșii să se poată închina.
Conform Sinaxarului citit la această slujbă, în Sfânta și Marea zi Vineri se prăznuiesc sfintele și mântuitoarele și înfricoșătoarele Pătimiri ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos: scuipările, lovirile peste față, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oțetul, piroanele, sulița și înainte de toate Crucea și moartea, pe care le-a primit de bunăvoie pentru noi. Se mai face încă pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută pe cruce de tâlharul recunoscător, care a fost răstignit împreună cu El.




|