DENIA PROHODULUI DOMNULUI IISUS HRISTOS A ADUNAT NUMEROȘI CREDINCIOȘI LA VOIEVODALA MĂNĂSTIRE COMANA, JUDEȚUL GIURGIU
În toate lăcașurile de cult s-a oficiat în această seară Denia Prohodului Domnului Iisus Hristos.
Cu acest prilej, credincioși giurgiuveni au participat vineri seară, 26 aprilie 2019, la Denia Prohodului Domnului nostru Iisus Hristos, în Voievodala Mănăstire ComanaSf. Ierarh Nicolae din județul Giurgiu. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Slujitorii și credincioșii, aflați în jurul Sfântului Epitaf, în mijlocul bisericii, cu lumânări în mână, au cântat pătimirile, răstignirea, moartea și îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos.
În cuvântul de învățătură, Întâistătătorul eparhiei noastre a mărturisit credincioșilor că „sărbătoarea Învierii Domnului, înseamnă trecerea omului de la întuneric la lumină, de la moarte la viață și de pe pământ la cer, prin puterea mântuitoare a lui Hristos Cel răstignit și Înviat".
De asemenea, Preasfinția Sa a subliniat că „slujba Prohodului Domnului din seara aceasta ne-a arătat în primul rând că răstignirea și moartea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, deși s-au petrecut în grabă din pricina apropierii Paștilor iudeilor, este un eveniment cosmic, așa cum a fost și Nașterea Sa în Betleemul Iudeii. În al doilea rând, prin slujba Prohodului, prin cântările acestea atât de sensibile și afectuoase prin care noi mărturisim recunoștința noastră pentru Jertfa Mântuitorului de pe Cruce primită de bunăvoie pentru mântuirea noastră, ne întrebăm împreună cu imnograful cum a fost posibil să se coboare la moarte Cel ce este fără de moarte. Cei care ați luat aminte la cântările și la citirile din Sfânta Scriptură care s-au făcut în săptămâna aceasta ați putut observa că niciodată în timpul anului nu se citesc atât de multe și atât de lungi texte din Sfintele Scripturi ale Vechiului și Noului Testament ca în Săptămâna aceasta a Sfintelor Pătimiri. Din aceste lecturi am înțeles că tot ceea ce s-a petrecut cu Domnul Iisus la Ierusalim, în Săptămâna Mare, face parte din planul Preasfintei Treimi de mântuire a neamului omenesc căzut în păcat, păcatul ca separare a noastră de Dumnezeu. Planul acesta a început încă din momentul căderii lui Adam în păcatul neascultării".
În continuare, Chiriarhul nostru a explicat semnificația slujbei Prohodului Domnului care este, prin structura ei, o slujbă de îngropare a Mântuitorului Hristos, în nădejdea așteptării Învierii Sale, reprezentând cea mai frumoasă creație liturgică bisericească a Ortodoxiei, fiind o îmbinare armonioasă între teologhisire și poezie.
La momentul rânduit, a avut loc procesiunea în jurul bisericii mari a Mănăstirii Comana, care simbolizează ducerea către mormânt a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, fiind făcute patru opriri, iar la fiecare oprire a fost rostită o ectenie. După încheierea procesiunii, la intrarea în așezământul monahal, cu toții au trecut pe sub Sfântul Epitaf, care, ulterior, a fost dus în Sfântul Altar și așezat pe Sfânta Masă. Aici, va rămâne în toată perioada pascală, până în ajunul sărbătorii Înălțării Domnului,
Credincioșii prezenți au primit icoane cu scena Punerii în mormânt a Domnului nostru Iisus Hristos și Pastorala PS Ambrozie la Învierea Domnului - 2019.
***
Denia Prohodului Domnului cuprinde o serie de cântări sau imne, împărțite în trei stări, inegale ca număr de strofe. Aceste cântări exprimă durerea pentru răstignirea și moartea Mântuitorului. Alcătuirea Prohodului este atribuită imnografului bizantin Iosif Studitul. În țara noastră, această slujbă a fost tipărită pentru prima oară la Buzău, în anul 1836.








|