Episcopia Giurgiului
Prea Sfintitul Parinte Dr. AMBROZIE - Intaiul Episcop al Giurgiului
Episcopia Giurgiului
Catedrala episcopală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din municipul Giurgiu
Protoierii - Episcopia Giurgiului
Mănăstiri - Episcopia Giurgiului
Seminar
Noutăţi - Episcopia Giurgiului
Judeţul Giurgiu
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Contact Episcopia Giurgiului
Episcopul Administraţia Eparhială Catedrala Episcopală Protoierii Mănăstiri Invăţământ Teologic Noutăţi Giurgiu Opera Social Filantropică Activitate Culturală Muzeul Eparhial Legături Contact
           

 

Sectiune Media
Secţiune Media

 

Calendar Creştin-Ortodox
Calendarul Crestin Ortodox 2009

 

Sfanta Scriptura Biblia
Sfânta scriptură sau Biblia

 

Învăţătura
Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă

 

Patriarhia Romana
Site-ul oficial al Patriarhiei Române

 

Untitled Document

SF. EFREM CE NOU | SCHITUL “SF. NICOLAE” DIN GIURGIU ȘI-A SĂRBĂTORIT CEL DE-AL DOILEA HRAM
Biserica Schitului Sf. Nicolae din municipiul Giurgiu și-a sărbătorit duminică 5 mai 2019, cel de-al doilea hram. Cu prilejul sfințirii din anul 2017, așezământul monahal a primit ca ocrotitori, alături de hramul istoric, pe Sf. Cuvios Paisie Aghioritul și pe Sfântul Cuvios Efrem cel Nou.


Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.


În cuvântul de învățătură, Întâistătătorul eparhiei noastre a vorbit despre Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, care s-a născut în Grecia în data de 14 septembrie 1384. În anul 1425 a fost luat prizonier de turcii care au atacat mănăstirea de pe Colina Neprihăniților – Néa Makri, unde viețuia sfântul. După ce a fost torturat mai multe luni, a trecut la cele veșnice în 5 mai 1426. Trecerea sa în rândul Sfinților s-a făcut la data de 2 martie 2011, de Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului, în urma cererii Bisericii Ortodoxe a Greciei, cu data de prăznuire în ziua de 5 mai.


De asemenea, Preasfinția Sa a subliniat modelul de viață creștină oferit de Sfântul Efrem cel Nou și a evidențiat importanța cinstirii sfinților, pentru că sunt „prieteni ai lui Hristos, fii și moștenitori ai lui Dumnezeu".
În continuare, Chiriarhul nostru a tâlcuit pericopa evanghelică din Duminica a II-a după Sf. Paști (a Sf. Apostol Toma), evidențiind necesitatea credinței în Dumnezeu. Credința, a arătat Preasfinția Sa, este condiția esențială prin care primim harul divin, care ni se oferă prin Hristos. Credința este ea însăși un dar al lui Dumnezeu, o virtute, atunci când este susținută cu efort și voință de desăvârșire, de trăire în Hristos. Totodată, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să țină ușile inimilor lor închise, asemenea ucenicilor din Evanghelie, în fața duhului acestei lumi, să stăruie în rugăciune și în fapte bune, pentru că numai așa vor simți bucuria întâlnirii cu Hristos Cel înviat.


La final, Ierarhul nostru, în semn de aleasă prețuire, a oferit părintelui protos Nicolae Matei, egumenul schitului, mai multe volume de cărți apărute la editura eparhiei noastre.


La rândul său, Protos Nicolae Matei a oferit Ierarhului nostru o icoana a Sf. Efrem cel Nou și un coș de flori.


***


Pentru bucuria duhovnicească a celor prezenți au fost așezate spre închinare părticele din moaștele Sfântului Efrem cel Nou. De asemenea, credincioșii au putut săruta părticele din moaștele Sfântului Gheorghe și ale Sf. Ecaterina, odoarele duhovnicești fiind aduse de la noua Catedrala Episcopală Sf. Mare Mucenic Gheorghe din Giurgiu. Datorită acestui moment duhovnicesc și de referință pentru orașul Giurgiu, toți credincioșii prezenți au primit iconițe cu chipul Sf. Efrem cel Nou și revista Familia Ortodoxă.După Sfânta Liturghie, PS Ambrozie a oficiat în biserica Schitului "Sf. Nicolae" din municipiul Giurgiu, Taina Sfântului Botez pentru cel de-al doilea fiul al părintelui Stroe Alexandru și al doamnei preotese Andra Valentina Stroe.
Site realizat şi administrat de Gloria Grup - Consultanta in Sisteme de Management | Finantari Nerambursabile | Solutii IT & Imagine
Episcopul | Administraţia Eparhială | Catedrala Episcopală | Protoierii | Mănăstiri | Invăţământ Teologic | Noutăţi | Giurgiu | Opera Social Filantropică | Activitate Culturală | Muzeul Eparhial | Legături | Contact | Prima pagină
  Nr. vizitatori: 12508,
Copyright Episcopia Giurgiului - Biserica Ortodoxă Română