HRAMUL MĂNĂSTIRII SF. IOAN RUSUL |CREDINCIOȘII ȘI NUMEROȘII CLERICI S-AU RUGAT ÎMPREUNĂ CU ÎNTÂISTĂTĂTORUL EPARHIEI NOASTRE
La Mănăstirea Sfântul Ioan Rusul din localitatea Slobozia de Giurgiu, au debutat duminică, 26 mai 2019, manifestările religioase dedicate ocrotitorului mănăstirii. Cu acest prilej, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, slujba Vecerniei unită cu Litia a fost săvârșită de un sobor de preoți și diaconi. Slujba Vecerniei a fost urmată de oficierea Tainei Sfântului Maslu în prezența a numeroși credincioși.
Astăzi, în ziua sărbătoririi Sf. Ioan Rusul, Întâistătătorul eparhiei noastre, înconjurat de un numeros sobor de slujitori, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul căreia a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Lucian Burlacu, pe seama bisericii „Sf. Martiri Brâncoveni și Sf. Sofia", Protoieria Giurgiu. Cu ocazia primirii harului sfânt al diaconiei, noul hirotonit a primit un veșmânt și un Liturghier.
În cuvântul de învățătură, Chiriarhul nostru a insistat asupra modelului de viață creștină oferit de către Sfântul Ioan Rusul și mai ales asupra nevoii de promovare a valorilor creștine autentice.
„Sfântul Ioan Rusul, din tinerețe, s-a hrănit cu lumina adevărului, sorbind dulceața învățăturilor dumnezeiești, și a primit cu multă dragoste crucea urmându-L pe Mântuitorul Hristos, cu toată nădejdea și credința. Rob fiind, nu a cârtit niciodată împotriva lui Dumnezeu și cu toate încercările stăpânului său musulman de a-i schimba credința, el a rămas statornic învățăturilor celor bune și mântuitoare ale Domnului nostru Iisus Hristos, slujindu-și stăpânul cu toată dragostea", a arătat Chiriarhul nostru.
Sfântul, a fost pus să trăiască într-un grajd, împreună cu animalele, grajd care se umplea de mireasa duhovnicescă prin rugăciunile sale de toată noaptea, făcându-se astfel pildă tuturor. Pentru toate acestea, Dumnezeu a rânduit ca trupul lui să se păstreze nestricat până în vremea noastră și să răspândeasca tuturor celor ce ajung și se închină cinstitelor sale moaște binecuvântare și tămăduire sufletească și trupească, a subliniat Preasfinția Sa.
La final, Preasfințitul Părinte Episcop Dr. Ambrozie, în semn de aleasă prețuire pentru activitatea pastoral-misionară și administrativă desfășurată, a oferit părintelui Arhim. Teodor Şerban, vicar administrativ al Episcopiei Giurgiului și starețul Mănăstirii Sf. Ioan Rusul, mai multe volume de cărți. La rândul său, Părintele Stareț a dăruit Ierarhului nostru un coș de flori, precum și alte daruri.
În continuare, în Centrul Pastoral-Cultural „Sf. Ier. Antim Ivireanul" al mănăstirii, au debutat lucrările conferinței de primăvară a preoților din Protopopiatul Giurgiu.
*** Mănăstirea „Sfântul Ioan Rusul" a luat ființă la sfârșitul anului 2008, pe ruinele unei foste unități militare a Poliției de Frontieră Giurgiu, fiind prima așezare monahală din țara noastră ridicată în cinstea acestui sfânt militar.
Înființarea locașului de cult situat la marginea localității Slobozia din jud. Giurgiu, se leagă de o dorință mai veche a Preasfințitului Părinte Episcop Dr. Ambrozie care s-a implicat foarte mult ca aici, la marginea unei păduri frumoase, să se ridice o mănăstire care să fie pentru aceste locuri o oază de lumină duhovnicească pentru toți cei care-i vor trece pragul.
|