FESTIVALUL - CONCURS „PE ARGEŞ ÎN JOS/PE UN MAL FRUMOS”, TRADIȚIE ȘI SPIRITUALITATE ROMÂNEASCĂ |PESTE 200 DE ELEVI AU LUAT PARTE LA CENTRUL PASTORAL CULTURAL „GAVRIL DRUGĂNESCU”, PROTOPOPIATUL BOLINTIN
Astăzi, 24 iunie 2019, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Dr. Ambrozie, la Centrul cultural-pastoral „Gavril Drugănescu" al Protopopiatului Bolintin a avut loc FESTIVALUL - CONCURS „PE ARGEŞ ÎN JOS/PE UN MAL FRUMOS", TRADIȚIE ȘI SPIRITUALITATE ROMÂNEASCĂ, ediția a V-a, organizat de Școala Gimnazială Nr. 3 - Palanca, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu, Protoieria Bolintin, Centrul de Conservare a Culturii Tradiționale - Giurgiu, Asociația pentru Cultură și Traditie Istorică „Dimitrie Bolintineanu", Revista SUD, Asociația Socio-Culturală „Balcan - Florești", cu sprijinul Primăriei și al Consiliului local al comunei Florești-Stoenesti, județul Giurgiu. Festivalul - concurs organizat în „Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română, a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii, oficiată în biserica Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii" din proximitatea centrului cultural „Gavril Drugănescu". Evenimentul cultural a fost desfășurat cu sprijinul domnului Prof. Drăgușinoiu CONSTANTIN, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 3 - Palanca - Giurgiu, și prin implicarea directă a doamnei Prof. Gianina MEHEDINȚU, manager de proiect, dar și a celorlați colaboratori. În debutul evenimentului, părintele protoiereu Stuparu Emanuel Ioan a ținut un cuvânt de învățătură și de bun venit, în care a vorbit despre importanța organizării acestui festival-concurs, prin care se dorește păstrarea tradițiilor noastre românești. „În lumea contemporană, a vorbi despre tradiție ar părea că înseamnă a fi în urma societății, sau a promova lucruri perimate, ori a privi prea mult în trecut. Trecem însă prea ușor cu vederea faptul că tradiția înseamnă o sumă de valori, o experiență comunitară, în mijlocul căreia ne naștem și de la care plecăm, chiar atunci când inovăm. Transmiterea unei tradiții sănătoase ține, în ultimă instanță, și de calitatea noastră de oameni și de creștini, deoarece la dreapta judecată a lui Hristos vor fi judecate și consecințele pe care le-au avut faptele noastre, nu numai faptele în sine. În societatea în care trăim, ca urmare a întelegerii în sens peiorativ a tradiției, dar mai ales a grabei și presiunilor care ni se fac pentru introducerea și acceptarea, în societatea românească, a unor valori care nu o definesc și pe care marea majoritate a oamenilor nu le acceptă, s-a ajuns la deteriorarea tradiției, la înnoirea forțată cu anumite valori, care nu se pot numi identitare, întrucat nu au de a face cu valorile comunității românești, a spus Preacucernicia Sa.
În continuare, tinerii i-au bucurat pe cei prezenți cu prestațiile lor, care au fost aplaudate îndelung.
Repertoriul interpretat în concurs a fost apreciat și notat în funcție de autenticitate, de valoarea artistică și de diversitatea sa ritmică și melodică. Concurenții au purtat costume tradiționale din zona pe care o reprezintă. La sfârșitul festivalului, fiecărui concurent i s-a conferit câte o diplomă de participare și o medalie cu sigla festivalului, ne-a transmis doamna prof. Gianina Mehedințu. La eveniment au luat parte, alături de cei peste 200 de tineri, numeroasele cadre didactice, părintele consilier Barbu Nicolae, părintele Stuparu Emanuel Ioan, protoiereu al Protopopiatului Bolintin, preoți de la parohile din zona de nord a județului Giurgiu, precum și alte oficialități locale.
La final, a avut loc o sesiune de comunicări știintifice având ca teme „Tradiții și obiceiuri laice și religioase din Lunca Argeșului" și Modele de proiecte educaționale și activități extrașcolare, având ca scop păstrarea și valorificarea culturii și spiritualității românești. *** Reînvierea tradițiilor și a obiceiurilor este un act de adâncă prețuire pentru valorile spirituale ale neamului nostru. Inițiativa organizatorilor de a implica elevii și cadrele didactice în cercetarea, culegerea și păstrarea acestora, are un motiv temeinic „pentru că este o sfântă datorie de a le căuta și de a le feri de noianul timpului și al uitării" (Vasile Alecsandri). Prin acest proiect elevii vor învăța să prețuiască și să respecte obiceiurile și tradițiile în care s-au născut, să iubească meleagurile natale și portul românesc. De aceea, ne dorim să le sădim în suflet aceste elemente definitorii ale identității neamului românesc, ale moralei creștin-ortodoxe, pentru a înțelege imensitatea tezaurului nostru folcloric în care arta populară românească este o minunată oglindă în care se reflectă cu cea mai mare intensitate frumusețea României, istoria și mai ales sufletul neamului nostru.




















|