PS AMBROZIE, EPISCOPUL GIURGIULUI, ÎN PELERINAJ LA BISERICILE ŞI VESTIGIILE ISTORICE DIN ORAŞUL TESALONIC - GRECIA
Zile acestea, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Părinte Ambrozie, efectuează un pelerinaj la câteva biserici și vestigii istorice din Tesalonic. Orașul, cunoscut și sub numele de Salonic, este al doilea ca mărime din Grecia, fiind un important centru industrial, comercial și naval. Numele său este dat după Thessalonica, soție a lui Cassander și soră a lui Alexandru cel Mare, fondatoarea orașului.
Aici, la sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului Hristos, PS Ambrozie, împreună cu părintele consilier Barbu Nicolae, a vizitat biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie", unde se află moaștele Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir, biserică ce datează din secolul IV d.Hr. Un secol mai târziu, Episcopul Leontios a extins sfântul locaș și l-a transformat intr-unul impunator, cu 5 naosuri. Biserica este faimoasă pentru cele 6 mozaicuri ce dateaza din secolul VI, înainte de perioada iconoclastă. Acestea îl înfățișează pe Sfântul Dumitru împreună cu fondatorii Bisericii sau cu copiii, fiind singura reprezentare artistică ce a supraviețuit din perioada Epocii întunecate, care a urmat dupa moartea Împăratului Iustinian.
De asemenea, au mai fost vizitate Catedrala Mitropolitană, unde se găsesc moaștele Sf. Grigorie Palama; Biserica Sfânta Teodora, care păstrează moaștele Sfintei Teodora și ale Sfântului Cuvios David; Biserica Sfânta Sofia, în care se păstrează moaștele Sf. Vasile cel Nou, nu este doar cea mai mare biserică bizantină din Tesalonic, ci și cea mai renumită. Data ridicarii bisericii nu este cunoscută cu exactitate, unii istorici apreciind că a fost construită înaintea bisericii cu același nume din Istanbul (sec. VI), iar alții o situează în secolul VIII, posibil în timpul domniei lui Leon al III-lea.
Tot cu acest prilej, a mai fost vizitată și Biserica Sf. Gheorghe - Rotonda (construită pe temelia mausoleului circular ridicat în sec. IV). Biserica a fost construită de către împăratul roman Galerius (305-311), ca parte a unui impunător palat în Tesalonic. Deși se pare că a fost gândită ca și mausoleu pentru împărat, nu a fost folosită în acest scop. Aceasta a fost transformată în biserică creștină la sfârșitul secolului IV sau jumătatea secolului V.
Ca mărturie a istoriei tumultoase a orașului Tesalonic stau numeroasele construcții și turnuri majestuoase, cum ar fi Arcul lui Galerius sau Turnul Alb, ultimul vizitat de către membri delegației episcopiei noastre. Construit imediat după ce Imperiul Otoman a acaparat orașul, în 1430, turnul a fost pe rând fortareață (în sec. XVIII), sau închisoare (în secolul XIX). Situat pe faleza de la malul mării, a devenit simbolul orașului Tesalonic.







|