Episcopia Giurgiului
Prea Sfintitul Parinte Dr. AMBROZIE - Intaiul Episcop al Giurgiului
Episcopia Giurgiului
Catedrala episcopală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din municipul Giurgiu
Protoierii - Episcopia Giurgiului
Mănăstiri - Episcopia Giurgiului
Seminar
Noutăţi - Episcopia Giurgiului
Judeţul Giurgiu
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Contact Episcopia Giurgiului
Episcopul Administraţia Eparhială Catedrala Episcopală Protoierii Mănăstiri Invăţământ Teologic Noutăţi Giurgiu Opera Social Filantropică Activitate Culturală Muzeul Eparhial Legături Contact
           

 

Sectiune Media
Secţiune Media

 

Calendar Creştin-Ortodox
Calendarul Crestin Ortodox 2009

 

Sfanta Scriptura Biblia
Sfânta scriptură sau Biblia

 

Învăţătura
Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă

 

Patriarhia Romana
Site-ul oficial al Patriarhiei Române

 

Untitled Document

MAICA DOMNULUI, OCROTITOAREA VECHII CATEDRALE EPISCOPALE DIN MUNICIPIUL GIURGIU



Astăzi, 15 august 2019, în ziua Praznicului Adormirii Maicii Domnului, vechea Catedrală Episcopală din municipiul Giurgiu și-a sărbătorit hramul istoric.

Sfânta și Dumnezeiască Liturghie a fost săvărșită de Întâistătătorul eparhiei noastre, înconjurat de un ales sobor de preoți și de diaconi.

În cuvântul de învățătură adresat numeroșilor credincioși prezenți, Preafințitul Părinte Dr. Ambrozie a vorbit despre importanța deosebită pe care o are Maica Domnului în iconomia mântuirii și despre frumusețea duhovnicească a acestui mare praznic al creștinătății: Adormirea Maicii Domnului.

Acest slăvit praznic, a arătat Chiriarhul nostru, comemorează slăvirea Maicii Mântuitorului, care „a fost luată" de Dumnezeu în împărăția cerească în deplinătatea vieții ei sufletești și trupești.

Era firesc ca trupul Sfintei Fecioare Maria să învingă moartea prin puterea Fiului lui Dumnezeu care a lucrat în ea, prin aceasta fiind noi încredințați că ridicarea trupului Sfintei Fecioare în slava cerească adeverește faptul că omul poate fi transfigurat și mântuit, că se poate împărtăși de slava cerească, a subliniat Preasfinția Sa.

De asemenea, Chiriarhul nostru a amintit despre praznicul Adormirii Maicii Domnului că nu sunt consemnate informații în Sfintele Evanghelii, ci doar în Sfânta Tradiție a Bisericii. Arhanghelul Gavriil i-a adus Maicii Domnului vestea că misiunea sa pe pământ se încheie, iar aceasta a mers în Grădina Ghetsimani. Întorcându-se acasă și-a luat rămas bun de la cei apropiați. Toți apostolii, în afara lui Toma, au fost aduși pe norii cerului. Pe drum spre mormânt, un iudeu mai îndrăzneț s-a atins de sicriu, vrând să-l răstoarne. Pe loc a rămas cu mâinile tăiate de la cot și atârnate de sicriu, așa cum se poate observa din reprezentarea iconografică. Sfântul Apostol Petru s-a rugat pentru iertarea iudeului, acesta s-a vindecat și a cerut să fie botezat. A doua zi a sosit și Toma, care a vrut să vadă pentru ultima dată trupul Fecioarei, dar, când mormântul a fost deschis, trupul Preasfintei nu mai era acolo, fusese luat de Fiul Său la ceruri, a încheiat Preasfinția Sa.

La momentul rânduit s-au împărtășit foarte mulți credincioși, după care toți cei prezenti au primit iconițe reprezentând Adormirea Maicii Domnului și ultimul număr al Revistei „Familia Ortodoxă".

Potrivit tradiției, la sfârșitul Sfintei Liturghii, s-a săvârșit slujba Parastasului pentru ctitorii locașului de cult trecuți la cele veșnice.

La final, Ierarhul nostru a adresat urări de sănătate și fericire, dimpreună cu doriri de ajutor sfânt de la Bunul Dumnezeu, părintelui Marian Ciocănel, parohul catedralei, pentru activitatea pastoral, misionară și culturală pe care o desfășoară spre slava lui Dumnezeu și binele Bisericii, în Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului" din municipiul Giurgiu.

***

Vechea Catedrală Episcopală „Adormirea Maicii Domnului" din municipiul Giurgiu a fost construita între anii 1847 - 1851, pe locul unei foste biserici semiîngropate care a existat în timpul stăpânirii otomane. În prezent aceasta reprezintă un important reper duhovnicesc pentru toți credincioșii din Episcopia Giurgiului.










Site realizat şi administrat de Gloria Grup - Consultanta in Sisteme de Management | Finantari Nerambursabile | Solutii IT & Imagine
Episcopul | Administraţia Eparhială | Catedrala Episcopală | Protoierii | Mănăstiri | Invăţământ Teologic | Noutăţi | Giurgiu | Opera Social Filantropică | Activitate Culturală | Muzeul Eparhial | Legături | Contact | Prima pagină
  Nr. vizitatori: 1366,
Copyright Episcopia Giurgiului - Biserica Ortodoxă Română