Episcopia Giurgiului
Prea Sfintitul Parinte Dr. AMBROZIE - Intaiul Episcop al Giurgiului
Episcopia Giurgiului
Catedrala episcopală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din municipul Giurgiu
Protoierii - Episcopia Giurgiului
Mănăstiri - Episcopia Giurgiului
Seminar
Noutăţi - Episcopia Giurgiului
Judeţul Giurgiu
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Contact Episcopia Giurgiului
Episcopul Administraţia Eparhială Catedrala Episcopală Protoierii Mănăstiri Invăţământ Teologic Noutăţi Giurgiu Opera Social Filantropică Activitate Culturală Muzeul Eparhial Legături Contact
           

 

Sectiune Media
Secţiune Media

 

Calendar Creştin-Ortodox
Calendarul Crestin Ortodox 2009

 

Sfanta Scriptura Biblia
Sfânta scriptură sau Biblia

 

Învăţătura
Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă

 

Patriarhia Romana
Site-ul oficial al Patriarhiei Române

 

Untitled Document

TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI PROROC IOAN BOTEZĂTORUL |SLUJIRE ARHIEREASCĂ LA BISERICA PAROHIEI VARLAAM, CU HRAMURILE „ADORMIREA MAICII DOMNULUI” ȘI „SF. IERARH VARLAAM, MITROPOLITUL MOLDOVEI” DIN PROTOPOPIATUL MIHĂILEȘTI




Astăzi, 29 august 2019, în ziua de prăznuire a Tăierii capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Dr. Episcop Ambrozie a săvârșit Sfânta Liturghie la biserica Parohiei Varlaam, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului" și „Sf. Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei" din Protopopiatul Mihăilești.

Cu acest prilej, Întâistătătorul Eparhiei Giurgiului a ținut un cuvânt de învățătură în care a arătat faptul că Biserica Ortodoxă a rânduit ca în ziua prăznuirii Tăierii Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, la 29 august, să se țină post, în orice zi a săptămânii ar cădea această sărbătoare, în amintirea celui mai aspru postitor și zelos propovăduitor al pocăinței.



În această zi nu trebuie numai să nu consumăm anumite alimente, ci să ținem și un post spiritual, duhovnicesc, mai profund, nefiind îngăduite manifestări zgomotoase, ci ziua aceasta să ne fie o sărbătoare de meditație și să vedem ce am putea să facem să punem în practică cuvintele rostite de Sfântul Proroc și Înaintemergător Ioan Botezătorul, a mărturisit Preasfinția Sa.



De asemenea, Chiriarhul nostru a mai spus despre Sf. Ioan Botezătorul că în istoria Bisericii este consemnat ca ultimul mare profet al Vechiului Testament, cel care a făcut trecerea spre perioada Noului Testament. A murit ca martir, decapitat, la porunca regelui Irod. În Scriptură, Sfântul Ioan ne este înfățișat drept un mare ascet, îmbrăcat în haină de păr de cămilă, mâncând lăcuste și miere sălbatică.



La acest moment de sărbătoare, Ierarhul nostru l-a felicitat pe părintele Bătrâneanu Eduard, pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată, oferindu-i mai multe publicații eparhiale. La final, părintele paroh a mulțumit Ierarhului nostru pentru binecuvântare de a sluji în această parohie, precum și pentru cuvântul de folos duhovnicesc. PS Ambrozie a oferit credincioșilor prezenți iconițe și revista „Familia Ortodoxă".



***

În anul 1942 se ia hotărârea construirii unei biserici, iar construcția propriu-zisă începe în 1947. Arhitectul care a conceput planul a fost Mihail Urzică. În 1953, pe 3 octombrie, Biserica este sfințită de către P. S. dr. Antim Nica Târgovișteanul. Altarul a fost pictat în tehnica frescă, iar restul Bisericii în tehnica tempera de către pictorul Constantin Nachescu. În anul 1948 a fost construită clopotnița. Părintelui Dragne I. Tudor i-a urmat preotul Popescu Ioan până în anul 2001, în aceasta perioadă refăcându-se pictura interioară în ulei și consolidarea exterioară a Bisericii prin bunăvoința unui sponsor. În anul 2002 a slujit ca locțiitor părintele Ciobanu Viorel, apoi în anul 2003 Biserica Varlaam devine, prin ordinul Patriarhului Teoctist, parohie de sine stătătoare.

Din 28 aprilie 2003, slujitor este părintele Bătrâneanu Eduard, cu ajutorul căruia din anul 2004 au fost realizate multiple lucrări de renovare, iar prin strădania familiei Stanca Mihail și Magdalena, din anul 2013 până în anul 2016 s-au realizat în totalitate refacerea picturii interioare în tehnica frescă, catapeteasmă nouă, scara interioară, baldachine și icoane. În ziua de 27 noiembrie 2016, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului și Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, au săvârșit slujba de resfințire a bisericii din localitatea Varlaam.



















Site realizat şi administrat de Gloria Grup - Consultanta in Sisteme de Management | Finantari Nerambursabile | Solutii IT & Imagine
Episcopul | Administraţia Eparhială | Catedrala Episcopală | Protoierii | Mănăstiri | Invăţământ Teologic | Noutăţi | Giurgiu | Opera Social Filantropică | Activitate Culturală | Muzeul Eparhial | Legături | Contact | Prima pagină
  Nr. vizitatori: 12287,
Copyright Episcopia Giurgiului - Biserica Ortodoxă Română