Episcopia Giurgiului
Prea Sfintitul Parinte Dr. AMBROZIE - Intaiul Episcop al Giurgiului
Episcopia Giurgiului
Catedrala episcopală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din municipul Giurgiu
Protoierii - Episcopia Giurgiului
Mănăstiri - Episcopia Giurgiului
Seminar
Noutăţi - Episcopia Giurgiului
Judeţul Giurgiu
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Contact Episcopia Giurgiului
Episcopul Administraţia Eparhială Catedrala Episcopală Protoierii Mănăstiri Invăţământ Teologic Noutăţi Giurgiu Opera Social Filantropică Activitate Culturală Muzeul Eparhial Legături Contact
           

 

Sectiune Media
Secţiune Media

 

Calendar Creştin-Ortodox
Calendarul Crestin Ortodox 2009

 

Sfanta Scriptura Biblia
Sfânta scriptură sau Biblia

 

Învăţătura
Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă

 

Patriarhia Romana
Site-ul oficial al Patriarhiei Române

 

Untitled Document

SFÂNTA LITURGHIE ȘI TAINA SFÂNTULUI BOTEZ ÎN DUMINICA A 11-A DUPĂ RUSALII LA BISERICA PAROHIEI TÂNTAVA, PROTOPOPIATUL BOLINTIN



Astăzi, 1 septembrie 2019, în Duminica a XI-a după Rusalii, în biserica Parohiei Tântava, cu hramurile „Sf. Treime, Sf. Meletie și Învierea lui Lazăr", Protopopiatul Bolintin, a fost săvârșită Sfânta Liturghie de Preasfințitul Părinte Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.


În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a evidențiat semnificațiile pericopei evanghelice, în care a fost prezentată pilda datornicului nemilostiv, rostită de Mântuitorul Iisus Hristos, spunând despre aceasta că ne învață cum să arătăm iubire milostivă față de semenii noștri, dar și că dreptatea lui Dumnezeu își are locul ei în viețile oamenilor.

„Dumnezeul nostru, al tuturor, ne eliberează din greutățile greșelilor noastre". Aceasta simbolizează cei zece mii de talanți din evanghelia de astăzi (Mt. 18, 24). Dar și noi, la rândul nostru, trebuie să ștergem datoriile de o sută de dinari ale tovarășilor noștri, adică să le iertăm micile greșeli făcute împotriva noastră. Îngerii care sunt deasupra noastră și care sunt sub același jug al slujirii ca și noi, ne acuză înaintea lui Dumnezeu. Nu-I spun lucruri pe care nu le-ar cunoaște, pentru că Dumnezeu pe toate le cunoaște, ci pentru dreptate, cer pedeapsa dreaptă a celor ce aleg să disprețuiască și să necinstească porunca de ne iubi aproapele. Când ajungem să ne înfruntăm propriile deșertăciuni, fie suntem pedepsiți în viața aceasta fiind vizitați de o durere sau o boală, fie în viața viitoare când cu siguranță vom fi pedepsiți. Dumnezeu pedepsește pe cel împietrit și îndărătnic ca, să-l schimbe, să-l facă mai bun și ca să-i fie mai bine. Sfânta Scriptură afirmă cu dreptate că pe cine îl iubește Domnul îl ceartă, și biciuiește pe tot fiul pe care îl primește (Evrei 12, 6; Prov. 3, 12) și atunci când sfătuiește să ținem cu tărie învățătura (Prov. 4, 13; Înț. Sir. 41, 14), a arătat Preasfinția Sa.

De asemenea, Ierarhul nostru a subliniat că noi rostim zilnic „și ne iartă nouă greșalele noastre", cerere regăsită în rugăciunea Tatăl nostru, dar nu știm în ce măsură această cerere legată de afirmația noastră „precum și noi iertăm", nu este mai degrabă o osândă pe care noi înșine o cerem de la Dumnezeu. Căci întâlnirea pe cale a celor doi datornici din parabolă ne reprezintă pe fiecare din noi. În pilda de astăzi, a spus Chiriarhul nostru, se întâlnesc cei doi datornici și cel căruia i s-a iertat nu poate să ierte nimic celuilalt. Acesta ne reprezintă pe noi, cei care nu vrem să iertăm nici cea mai mică jignire din partea aproapelui nostru. Dumnezeu vrea să ne facă curați și blânzi pe dinlăuntru, să scoată toată otrava din noi prin acest efort mic de iertare. Dumnezeu ne iartă foarte mult și noi greșim foarte mult față de Dumnezeu, dar condiția iertării noastre e foarte clară.Sfântul Pavel spune: „Fiți buni unul cu altul, fiți îngăduitori și miloși, iertați-vă unul pe altul, și Dumnezeu vă va ierta pe voi în Iisus Hristos".

După Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a oficiat slujba Tainei Sfântului Botez pentru pruncul Iustin Andrei, cel de-al doilea copil al părintelui Bucșăneanu Silvică-Ionuț și al doamnei preotese Diana-Roxana, precum și pentru prunca Elisabeta Alina, cel de-al patrulea copil al părintelui Cristescu Cristin Adrian, preot slujitor la Parohia Bolintin Vale II, și al doamnei preotese Nicoleta Liliana.

Cu acest prilej, Întâistătătorul Episcopiei Giurgiului a ținut să evidențieze importanța duhovnicească a Tainei Sfântului Botez, care înnoiește spiritual pe cel botezat prin harul Sfintei Treimi.

Prin Sfintele Taine noi devenim ucenicii Domnului Hristos, suntem încadrați în ceata creștinilor și devenim mlădițe vii și mădulare ale Trupului Domnului Hristos. Trebuie să fim însă atenți: o ramură care se usucă, este tăiată și aruncată în foc. Noi, oamenii, se cuvine să arătăm fidelitate față de Domnul Hristos și să respectăm jurământul făcut la Sfântul Botez, anume că ne lepădăm de satana și că ne unim cu Hristos, ca să rămânem mlădițe vii - fii și fiice - în Biserica Domnului Hristos. Iar dacă uscăciunea pătrunde în noi, credința are puterea să ne transforme din ramură uscată în ramură verde, căci ceea ce este cu neputință în ordinea firească a lucrurilor omenești este cu putință la Dumnezeu, a spus Chiriarhul nostru.

La final, Preasfinția Sa a adresat felicitări părinților noului creștin și nașilor lui, părintele Velicu Valentin-Florin, preot paroh la Parohia Velea, Protoieria Mihăilești, și doamna preoteasă Ileana Velicu, oferindu-le câte o icoană a Maicii Domnului, alături de mai multe daruri. Tot cu această ocazie, Întâistătătorul Eparhiei Giurgiului a binecuvântat familia Olteanu Traian și Nela, nașii micuței Elisabeta Alina, dăruindu-le câte o icoană a Maicii Domnului și publicații apărute la Episcopia Giurgiului.

Credincioșii prezenți au primit iconițe și ultimul număr al revistei Familia Ortodoxă.






















Site realizat şi administrat de Gloria Grup - Consultanta in Sisteme de Management | Finantari Nerambursabile | Solutii IT & Imagine
Episcopul | Administraţia Eparhială | Catedrala Episcopală | Protoierii | Mănăstiri | Invăţământ Teologic | Noutăţi | Giurgiu | Opera Social Filantropică | Activitate Culturală | Muzeul Eparhial | Legături | Contact | Prima pagină
  Nr. vizitatori: 10242,
Copyright Episcopia Giurgiului - Biserica Ortodoxă Română