TABĂRA NAȚIONALĂ “TRADIȚIE ȘI NOUTATE”, ediția a IV-a, MITROPOLIA MUNTENIEI ȘI DOBROGEI, EPISCOPIA GIURGIULUI
În perioada 26 august - 1 septembrie 2019, EPISCOPIA GIURGIULUI a fost gazda unor oaspeți cu totul deosebiți. Este vorba de tineri și copii participanți la ediția a IV-a ai Programului Național de Tabere pentru Tineret, organizat anul acesta la Mănăstirea Comana, județul Giurgiu.
În această perioadă participanții au avut ocazia să viziteze importante centre de cultură, tradiție și spiritualitate din eparhia noastră și nu numai.
Cu acest prilej, tinerii au vizitat Moara de hârtie – atelier muzeu și Satul meșteșugurilor din localitatea Comana, ce găzduiește 10 ateliere creative ce își trag seva din meșteșugurile practicate în satul tradițional românesc: țesut la război, prelucrarea stufului și papurei, fierărie, olărit și ceramică, lucru în lemn, bucătărie tradițională, moară pe piatră și brutărie, dar și realizarea de hârtie de mână, tipar manual și legătorie de carte. Mare a fost bucuria elevilor din tabără, ce au vizitat moara de hârtie, când au avut posibilitatea să realizeze singuri câte o coală de hârtie de mână pe care au putut să o păstreze. Tinerii au fost însoțiți de părintele Gabriel Stancu – parohia Cosoba, părintele Dragomir Sebastian – parohia Popești Manuc, părintele Ene Marius – parohia Scărișoara – inspector cateheză, părinți din eparhia Giurgiului, foarte implicați în activitățile cu tinerii.
Într-o altă zi a taberei tinerii au participat la un concurs de prăjituri organizat la biserica tinerilor „Buna Vestire" din Giurgiu, unde s-au îndulcit cu frumoasele cuvinte despre istoria locurilor în care au pășit.
Nu au lipsit din program desigur vizitarea Deltei Neajlovului și alte activități artistice și recreative.
În data de 29 august 2019, în ziua a patra a Taberei Naționale ,,Tradiție și Noutate'' a Programului Național de Tabere pentru Tineret, tinerii și copiii participanți au avut bucuria unui frumos pelerinaj. Primul popas a fost la Mănăstirea Sf. Gheorghe de la intrarea în municipiul Giurgiu unde au primit de la măicuțele din mănăstire iconițe cu chipul Sf. Gheorghe și albume cu mănăstirea.
Următoarea oprire a fost la vechea Catedrala Episcopală din centrul orașului unde tinerii au participat la Sfânta Liturghie, după care au vizitat Schitul Sf. Nicolae și Mănăstirea Sf. Ioan Rusul unde au avut posibilitatea să se închine la veșmântul Sfintei Parascheva și la părticele din moaștele Sf. Ioan Rusul.
Pelerinajul a continuat după trecerea graniței și a Podului Prieteniei, de peste fluviului Dunărea, în Bulgaria, unde tinerii au vizitat Mănăstirea Sfântul Dimitrie Basarabov pe valea Râului Lom. Pelerinii au făcut un popas în orașul Ruse unde au vizitat Catedrala Mitropolitană ,,Sfânta Treime'' și Muzeul Mitropoliei Ruse.
Aceștia au avut ocazia întâlnirii cu domnul General (r) Comandor Radu Teodoru. De asemenea au participat la o seara culturală și recreativă la Centrul Varlaam.
În data de 31 august 2019, în ziua a șasea a Taberei Naționale ,,Tradiție și Noutate'' a Programului Național de Tabere pentru Tineret, tinerii și copiii participanți au avut bucuria unui frumos pelerinaj. Primul popas a fost la Biserica ,,Sf. Nicolae'' din Drăgănescu, unde preotul paroh Lucian Petcu le-a vorbit despre pictura bisericii realizată de Parintele Arsenie Boca timp de 15 ani. Tinerii pelerini au primit iconițe și câte un pachețel cu dulciuri din partea parohiei.
A doua oprire a fost la Mănăstirea ,,Buna Vestire'' - Bolintin, unde s-au închinat la părticele din moaștele Sf. Nectarie aflate în biserica mănăstirii, au vizitat mănăstirea și au luat masa de prânz pregătită de obște la trapeza mănăstirii.
A treia vizită din acestă zi a fost la Mănăstirea Strâmbu-Găiseni care este înființată în secolul al XVI-lea, ctitorie a unuia dintre cei mai importanți dregători ai lui Neagoe Basarab, Vornicul Drăghici, atestată pentru întâia oară, sub numele de Schitul Strâmbu, într-un document din 3 aprilie 1526. Tinerii s-au închinat, au vizitat mănăstirea și au primit de la maica stareță Cecilia Moldoveanu pliante cu imagini din mănăstire.
În finalul pelerinajului, tinerii au mers la Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii" - din cadrul Centrului cultural-pastoral „Gavril Drugănescu", pe care l-au vizitat. Au cântat la strana mănăstirii și s-au rugat împreună cu preoții.
La final, toți cei prezenți s-au putut bucura de un minunat foc de tabără pe care l-au însoțit cu momente artistice.
Mai multe foto aici:




















|